Κυκλοφορεί και παράγει ευφορία

Κώστας Καλλίτσης, Δημοσιευμένο: 2023-12-30

Οι προβλέψεις των αναλυτών των διεθνών οργανισμών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2023 έπεσαν έξω. Οι αυξήσεις των επιτοκίων είχαν ασφαλώς αρνητικές συνέπειες στην οικονομική μεγέθυνση, ωστόσο δεν υποχρέωσαν σε ανώμαλη προσγείωση την αμερικανική οικονομία, ούτε βύθισαν σε ύφεση την ευρωπαϊκή. Αν οι προβλέψεις για το 2024 δεν αποδειχθούν εξίσου ανακριβείς, τα πράγματα θα είναι καλύτερα το νέο έτος. Πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των δύο μεγάλων πολεμικών συγΟι προβλέψεις των αναλυτών των διεθνών οργανισμών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2023 έπεσαν έξω. Οι αυξήσεις των επιτοκίων είχαν ασφαλώς αρνητικές συνέπειες στην οικονομική μεγέθυνση, ωστόσο δεν υποχρέωσαν σε ανώμαλη προσγείωση την αμερικανική οικονομία, ούτε βύθισαν σε ύφεση την ευρωπαϊκή. Αν οι προβλέψεις για το 2024 δεν αποδειχθούν εξίσου ανακριβείς, τα πράγματα θα είναι καλύτερα το νέο έτος. Πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των δύο μεγάλων πολεμικών συγκρούσεων.κρούσεων.

Φωτεινές και σκοτεινές πτυχές της πορείας της ελληνικής οικονομίας

Μάνος Ματσαγγάνης, KReport, Δημοσιευμένο: 2023-12-30

Μάνος Ματσαγγάνης
Μάνος Ματσαγγάνης

Σύμφωνα με το περιοδικό Economist, η χώρα με τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις το 2023 ήταν η Ελλάδα. Η κολακευτική αυτή αξιολόγηση βασίστηκε σε έναν σύνθετο δείκτη, που έλαβε υπόψη πέντε μεγέθη: Τον πληθωρισμό, την εξέλιξη του μεριδίου στη συνολική κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών των οποίων η τιμή αυξήθηκε πάνω από 2%, τη μεταβολή του ΑΕΠ, τη μεταβολή της απασχόλησης, καθώς και την εξέλιξη του γενικού δείκτη του χρηματιστηρίου.

Από πού να ξεκινήσουμε για τη φορολογική μεταρρύθμιση

Γεωργία Καπλάνογλου, KReport, Δημοσιευμένο: 2023-12-29

Η αλήθεια είναι πως μόλις αρχίζει η συζήτηση για το φορολογικό σύστημα και την ανάγκη μεταρρύθμισής του, ανάβουν τα πνεύματα. Εκτοξεύονται λογιών λογιών επιχειρήματα περί κοινωνικής δικαιοσύνης, αποτελεσματικότητας και αναπτυξιακής πολιτικής, μαζί με διάφορα στατιστικά δεδομένα και σύντομα η κατάσταση περιπλέκεται σε σημείο πονοκεφάλου.

Γάζα: Το διεθνές αποτύπωμα

Δημήτρης Κώνστας, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2023-12-28

ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ του Ισραήλ μπορεί να δίνουν διαφορετικές ερμηνείες και

δικαιολογίες, αλλά δύσκολα μπορούννα αμφισβητήσουν πως η εισβολή των

στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας στη Γάζα προκαλεί μια από τις μεγαλύτερες

ανθρωπιστικές καταστροφές της σύγχρονης εποχής. Ενα αντικειμενικό μέτρο αξιολόγησής της είναι η αντίδραση του ΟΗΕ...

Η συγχορδία της εξαπάτησης για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Χρήστος Κάτσικας, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2023-12-27

Μητσοτάκης και Πιερρακάκης βομβαρδίζουν την κοινή γνώμη για την «ιστορική μεταρρύθμιση», με κύριο επιχείρημα την ανακοπή της φοιτητικής μετανάστευσης. ● Κρύβουν τους πραγματικούς στόχους, που θα είναι φτηνά σε υποδομές ιδιωτικά πανεπιστήμια με ακριβά δίδακτρα, με αποτέλεσμα να μετακυλίεται το κόστος σπουδών στις οικογένειες των φοιτητών.

Εναν απίθανο σε ένταση και έκταση μηχανισμό προπαγάνδας έχει επιστρατεύσει το Μαξίμου, προκειμένου να κερδίσει τη μάχη με τη μεθόδευσή του για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσω της παράκαμψης του άρθρου 16 του Συντάγματος.

×
×