Αρθογράφος: Τάκης Καμπύλης - Σελίδα: 1

Déjà vu

Τάκης Καμπύλης, KReport, 16/01/2023

Αν ο χρόνος που αφιερώνει ένα μέσο σε μία είδηση είναι ευθέως ανάλογος της σημασίας της είδησης, τότε ο θάνατος του τ. Βασιλιά ίσως και να ήταν για την ελληνική τηλεόραση η σημαντικότερη είδηση των τελευταίων μηνών.

Το υλικό υπήρχε: Ήταν έτοιμο από τις προηγούμενες «Κωνσταντινιάδες» με τελευταία τη διαμάχη για το Τατόι. Τα ίδια πλάνα, οι ίδιες φωτογραφίες, οι ίδιες συνεντεύξεις . Και τα ίδια κανάλια (με μια δύο εξαιρέσεις). Ένα τηλεοπτικό deja vu, μέσω της είδησης του θανάτου του τ. Βασιλιά. 

Η κανονικότητα των επετειακών επεισοδίων

Τάκης Καμπύλης, KReport, 07/12/2022

Τάκης Καμπύλης
Τάκης Καμπύλης
Αθήνα και Θεςσαλονίκη τα περίμεναν τα χθεσινά επεισόδια. Και μόνο οι περίπου 5000 αστυνομικοί που είχαν προληπτικά κινητοποιηθεί το αποδεικνύει. Από τη μία καταυλισμοί των Ρομά που όλο και πιο συχνά μαθαίνουν για θάνατο δικού τους ανθρώπου από πυρά και που τώρα βράζουν μετά τον βαρύ τραυματισμό του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη , κι από την άλλη τα 14 χρόνια από το φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου – ένα βήμα για να καταλογιστούν κι άλλοι αναίτιοι θάνατοι όπως του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου .

Η άλλη εικόνα για το έλλειμμα των 55.000 θέσεων στον Τουρισμό

Τάκης Καμπύλης, 16/05/2022

Στο Ναύπλιο στην αυγή του τουρισμού, στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, αν ήσουν έφηβος κι ήθελες μεροκάματο έβρισκες πανεύκολα στον τουριστικό τομέα που αναπτυσσόταν γοργά . Υπήρχε επίσης και η δυνατότητα μεροκάματου στα πολλά συσκευαστήρια/κονσερβοποιεία που απορροφούσαν την γεωργική παραγωγή της Αργολίδας.

Το τέλος της υποκρισίας;

Τάκης Καμπύλης, KReport, 12/02/2022

Στην πραγματική οικονομία αλλά και στην κοινωνία αναγνωρίζεται ότι στην Ελλάδα η κατ’ οίκο νοσηλεία, ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός, χρειάζονται τους μετανάστες. Οι γυναίκες από τη Γεωργία ή αλλού, που κάθονται νύχτα (ή και) μέρα μαζί με τους ανήμπορους γονείς μας, καλύπτουν μια ανάγκη και δεν παρασιτούν, αλλ’ επίσης δεν τολμούν να ξεμυτίσουν από το σπίτι ή το γηροκομείο επειδή δεν έχουν άδεια παραμονής.

«Ειδήσεις»

Τάκης Καμπύλης, KReport, 23/01/2022

Πολλές φορές μια είδηση από το αστυνομικό ρεπορτάζ θυμίζει εταιρεία startup: Αρκεί φαντασία, μια ιδέα και καλή επικοινωνία για να αποσπάσεις χρηματοδότηση.

Μία από τις πιο βασικές αρχές στη δημοσιογραφία είναι ότι «σημασία δεν έχει τι λέει κάποιος, αλλά ποιος το λέει». Για παράδειγμα (αχρείαστο μεν, αλλά με τόσα που βλέπουμε…) αν κάποιος σ’ ένα καφενείο πει ότι πρέπει να πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία δεν είναι είδηση. Είδηση είναι να το πει ένας εν ενεργεία στρατηγός ή ένας υπουργός κλπ.

Αγανακτισμένοι αντιεμβολιαστές

Τάκης Καμπύλης, KReport, 15/12/2021

Μας απειλούν άνθρωποι που πιστεύουν ότι η Γη δεν είναι στρογγυλή; Όταν καίνε τα βιβλία γεωγραφίας και φυσικής, ναι, μας απειλούν. Όταν η ιδέα παράγει πράξεις, τότε η πράξη διώκεται, όπως και οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί.

Οι μάγισσες στους καθολικούς και στους ορθόδοξους

Τάκης Καμπύλης, KReport, 06/12/2021

Σε αντίθεση με την ιστορία της καθολικής εκκλησίας , «μάγοι» και «μάγισσες» δεν υπήρξαν στην ορθόδοξη πλευρά του χριστιανισμού.

Το «γιατί» , σύμφωνα με τη σχετική βιβλιογραφία, πρέπει να αναζητηθεί στη σχέση των ευρωπαϊκών μεσαιωνικών πληθυσμών με τον «άλλο».

Το Μνημείο

Τάκης Καμπύλης, KReport, 26/11/2021

Μία από τις εκδηλώσεις της χτεσινής μέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ίσως η πιο εντυπωσιακή, ήταν η φωταγώγηση του μνημειώδους έργου του Ζογγολόπουλου στο Ζάλογγο. Οι γνωστές «Σουλιώτισσες» , έξι γυναίκες ενωμένες σε μία σύνθεση μήκους 18 μέτρων και ύψους 15 μέτρων δεσπόζουν ενός γκρεμού (και μιας ερημιάς) όπου «έπεσαν» σύμφωνα με την παράδοση με την πασίγνωστη επινοημένη θεατρικότητα.

Επαρχιώτης στην Ομόνοια, μες το ψιλόβροχο του Μάη

Τάκης Καμπύλης, KReport, 18/10/2021

H εικόνα είναι ξεχασμένη σήμερα αλλά, το 1981, ήταν καθημερινή στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και βέβαια πρωτόγνωρη για τους πρωτοετείς φοιτητές από την επαρχία: Κάθε βράδυ, στο δελτίο ειδήσεων (δύο κανάλια υπήρχαν) πολλοί περαστικοί στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας συγκεντρώνονταν μπροστά από τις βιτρίνες με τα τότε καταναλωτικά φετίχ, τις έγχρωμες τηλεοράσεις που ήταν όλες σε λειτουργία.

Η Ουτοπία χρειάζεται πολιτικό κίνημα

Τάκης Καμπύλης, KReport, 24/09/2021

Λίγο πριν τις αρχές του 21ου αιώνα ο Τζέρεμι Ρίφκιν αιφνιδιάζει με την «οικονομία του υδρογόνου». Ο αμερικανός διανοητής υποστήριξε ότι η παραγωγή υδρογόνου είναι αυτή που θα ανατρέψει τη βρώμικη τριάδα –κάρβουνο, πετρέλαιο,
φυσικό αέριο- παρέχοντας φθηνή, άφθονη και καθαρή ενέργεια.


Εργατική Πρωτομαγιά και Συνδικάτα

Τάκης Καμπύλης, Μεταρρύθμιση, 02/05/2013

Εργατική πρωτομαγιά. Με 1.400.000 ανέργους. Με τα συνδικάτα σε πλήρη ανυποληψία και αμέτοχα σχεδόν εξαφανισμένα από την πραγματική ζωή. Με το φάντασμά τους να οργανώνει συγκεντρώσεις για να τιμηθεί εκείνη η πρωτομαγιά στο Σικάγο.
Η Πρωτομαγιά δεν έφερε τη δημοκρατία. Υπηρέτησε και πολλά ολοκληρωτικά καθεστώτα. Αντίθετα, η αστική δημοκρατία επέβαλλε τα συνδικάτα στο μεδούλι της πολιτικής ζωής. Η συμμετοχή τους στη διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ των μελών μιας κοινωνίας με στόχο μια κοινή πορεία, ήταν μεγάλη.

Και μετά ήρθε η ΕΣΗΕΑ

Τάκης Καμπύλης, www.protagon.gr, 17/10/2011

Πριν από 7 μήνες ανέλαβα τη διεύθυνση του 9,84. Το ποιός ήταν ο σταθμός, δεν χρειάζεται να το αναφέρω. Απλώς ότι η μισθοδοσία των περίπου 280 δημοσιογράφων του σταθμού, σε σύνολο 380 εργαζομένων, (που βέβαια είχε φροντίσει να βγεί από τις έρευνες ακροαματικότητας- η πρώτη εκτίμηση τον περασμένο Μάρτιο ήταν στο 0,4%!) στοίχιζε περίπου 9.000.000 ευρώ /χρόνο, περίπου όσα ξοδεύονταν για τα συσίτια αστέγων και περίπου όσα χρειάζονται για τη σίτιση των 90 βρεφονηπαικών σταθμών της Αθήνας.

Σύνολο καταγραφών: 30

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι