Δ. Βαλκάνια: η Αθήνα να πρωταγωνιστήσει

Π.Κ. Ιωακειμίδης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2021-07-05

Μια προβληματική χώρα σε ό,τι αφορά τον σεβασμό του κράτους δικαίου και θεμελιωδών δικαιωμάτων, η Σλοβενία, ανέλαβε την περασμένη εβδομάδα την προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Παράλληλα η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP). Μια κύρια προτεραιότητα της Σλοβενίας είναι να προωθήσει τη διεύρυνση της ΕΕ με τις χώρες των Δ. Βαλκανίων (Μαυροβούνιο, Σερβία, Β. Μακεδονία, Αλβανία, κ.ά).

Νέο ασφαλιστικό: Ένα καλά προμελετημένο έγκλημα

Διονύσης Τεμπονέρας, rosa.gr, Δημοσιευμένο: 2021-07-05

temponerasdion

Η ευθύνη για την πιθανολογούμενη κατάρρευση της επικουρικής ασφάλισης ανήκει διαχρονικά κατά συντριπτικό ποσοστό στις κυβερνήσεις της ΝΔ.

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προβλέπει την μετάβαση από το διανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών, στο ασφαλιστικό του «ατομικού κουμπαρά», δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία».

Η παρούσα κυβέρνηση έχει αρκετά πλούσια «δράση» προς την κατεύθυνση της απαξίωσης της επικουρικής ασφάλισης την τελευταία δεκαετία, με ξεκάθαρο στόχο μελλοντικά την οριστική κατάργησή της:

Ο Μητσοτάκης θα κερδίσει με άνεση τις επόμενες εκλογές όποτε κι αν γίνουν

Νίκος Μαραντζίδης, THE TOC, Δημοσιευμένο: 2021-07-05

"Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου έχει εμπεδωθεί δημοσκοπικά η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και η κυριαρχία της εικόνας του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού. Κατά τη γνώμη μου αυτή η κυριαρχία θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα και μόνο με έκπληξη μπορώ να δω να ανατρέπεται. Αυτό σημαίνει ότι η εικόνα που εγώ διαμορφώνω είναι μια εικόνα που λέει οτι όποτε κι αν γίνουν οι επόμενες εκλογές, είτε είναι πρόωρες είτε είναι στο τέλος της τετραετίας θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα δεν βλέπω η νίκη να είναι οριακή νίκη αλλά μία άνετη νίκη ενδεχομένως και μία νίκη επανάληψης των συσχετισμών του 2019.”

Μια «παράξενη» διετία

Θόδωρος Τσίκας, Έθνος, Δημοσιευμένο: 2021-07-05

Από τον Ιούλιο του 2019, που έγιναν οι εκλογές, ο «ωφέλιμος» πολιτικός χρόνος ήταν ελάχιστος

Μετά το καλοκαίρι, μεσολάβησε το εξάμηνο «ανοχής» για κάθε νέα κυβέρνηση και αμέσως μετά προέκυψε η πανδημία. Μπορούμε να πούμε ότι είχαμε μια παράξενη -πολιτικά- διετία.

Ας κάνουμε όμως ορισμένες παρατηρήσεις

1. Από την αρχή διαμορφώθηκε απόλυτος συγκεντρωτισμός στην κυβέρνηση. Με το πρόσχημα του -αναγκαίου- συντονισμού, όλες οι εξουσίες μεταφέρθηκαν στον πρωθυπουργό.

×
×