Αποκλίσεις και συγκρούσεις

ΗΠΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γιώργος Καπόπουλος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2021-07-16

Η χθεσινή επίσκεψη Μέρκελ στον Λευκό Οίκο ήταν, για πολλοστή φορά, η επιβεβαίωση των σταθερών των διμερών σχέσεων των ΗΠΑ και της Γερμανίας, μετά την ενοποίηση του 1990.

Διαχείριση των διαφωνιών και των αποκλίσεων, ώστε να μην αποκτήσουν τη δυναμική μιας ανεξέλεγκτης σύγκρουσης.

Και τώρα, κ. Μηταράκη;

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕΦ.ΣΥΝ, Δημοσιευμένο: 2021-07-16

frontex

Μετά την άνοιξη του 2020, η κυβέρνηση στήριξε την αντιπροσφυγική πολιτική της στα σύνορα στη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής, της γνωστής Frontex. Zήτησε και πέτυχε την αποστολή της Δύναμης Ταχείας Συνοριακής Επέμβασης της Frontex στον Εβρο, της ανέθεσε την απέλαση χιλιάδων προσφύγων στην Τουρκία, στήριξε τη γιγάντωση της υπηρεσίας.

Η βαλκανική μας πολιτική υπό την ομηρία μακεδονομάχων

Σπύρος Δανέλλης, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2021-07-16

Το Μακεδονικό πρόβλημα ήταν το μεγαλύτερο, μετά τις ελληνοτουρκικές διαφορές, αγκάθι στην εξωτερική πολιτική της χώρας, για σχεδόν 30 χρόνια.

Κόστισε ανυπολόγιστα στο διεθνές κύρος της χώρας. Κατασπατάλησε το πολύτιμο διπλωματικό της κεφάλαιο. Της στέρησε τον ηγετικό ρόλο του διαύλου-συνδέσμου στη φάση μετάβασης των βαλκανικών χωρών στη Δύση (Κοινοβουλευτισμό, ελεύθερη αγορά, Ε.Ε., ΝΑΤΟ).

Φοβόμαστε την Χάγη;

Θόδωρος Τσίκας, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2021-07-16

tsikasth2021

Βιάστηκαν "πηγές" του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών να χαρακτηρίσουν το μισάνοιγμα της Τουρκίας για προσφυγή στην Χάγη, ως "εκ του πονηρού" και "παιχνίδια εντυπώσεων". Εφόσον η προσφυγή στη Χάγη αποτελεί επίσημη θέση της χώρας μας από το 1974, θα έπρεπε η ελληνική πλευρά να θεωρεί θετικό κάθε βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Fit for 55 – Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Κωνσταντίνος Καρτάλης, KReport, Δημοσιευμένο: 2021-07-16

H πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% το 2030 σε σχέση με το 1990, είναι φιλόδοξη και απαντά σε κρίσιμα ζητήματα που θέτει η επιστήμη. Ο δρόμος για την έγκριση της θα είναι μακρύς και επίπονος, ενώ σίγουρα διασταυρώνεται με αυτό που η Ε.Ε. γνωρίζει ίσως καλύτερα από τον καθένα: Τις διαπραγματεύσεις και τους συμβιβασμούς που οδηγούν σε ένα τελικά θετικό αποτέλεσμα, αν και πάντα λιγότερο φιλόδοξο, και πλούσιο σε εξαιρέσεις και ειδικές ρυθμίσεις.

×
×