Η σπορά και ο θερισμός των εξελίξεων

ΣΤΟ "ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ" ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

Χριστίνα Πουλίδου, Αυγή της Κυριακής, 28/09/2008

"Στο περιθώριο" ενός συνεδρίου, μιας διάσκεψης, ενός συμβουλίου γίνονται παγίως οι πιο ουσιαστικές διεργασίες -εκεί κλείνονται οι συμφωνίες, εκεί πιστοποιούνται τα ναυάγια, εκεί ανταλλάσσονται οι κρίσιμες πληροφορίες. Για πολλούς οι "διάδρομοι" των διεθνών συναντήσεων είναι ο πραγματικός λόγος συμμετοχής σε μια συνάντηση.

Κορυφαία συνάντηση της διεθνούς διπλωματίας είναι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που συγκαλείται κάθε Σεπτέμβριο και "στο περιθώριο" της οποίας κλείνουν τα ραντεβού τους ηγέτες και υψηλοί αξιωματούχοι άπασας της οικουμένης.

Στη Νέα Υόρκη, λοιπόν, αυτές τις μέρες "τρέχουν" οι εξελίξεις στα δύο θέματα που παγίως ενδιαφέρουν την Ελλάδα -το Κυπριακό και το Μακεδονικό. Για την ακρίβεια, οι δημοσιογράφοι "τρέχουν" πίσω από τις εξελίξεις, οι οποίες εσφαλμένα χαρακτηρίζονται "εξελίξεις", διότι στην πραγματικότητα πρόκειται για κινήσεις που αποσκοπούν στην εκδήλωση εξελίξεων...

Στο Κυπριακό, για παράδειγμα, η είδηση είναι ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας συναντήθηκε με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Οι πληροφορίες κάτω από την είδηση αναφέρουν ότι:

1) Ο γ.γ. του ΟΗΕ ήταν απολύτως ενήμερος των εξελίξεων στο Κυπριακό, με άλλα λόγια γνώριζε με πληρότητα τόσο το περιεχόμενο των συνομιλιών όσο και τις περιφερειακές κινήσεις (της μετάβασης Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα και της τουρκοκυπριακής άρνησης για μετάβαση Ελληνοκυπρίων στον Αγ. Μάμμαντα).

2) Ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρουσίασε την ανάλυσή του, κατά την οποία, αν δεν εκπέμψει θετικά μηνύματα η Άγκυρα, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα διαπραγματεύεται "με το τσιγγέλι" και άρα η διαδικασία θα είναι εξαιρετικά χρονοβόρα κι εκφυλιστική.

Με άλλα λόγια, ο Πρόεδρος της Κύπρου επεσήμανε στον γ.γ. του ΟΗΕ πως, αν δεν ενεργοποιηθεί η τουρκική ηγεσία δίνοντας στον Μ.Α. Ταλάτ την κατάλληλη εξουσιοδότηση, η διαπραγμάτευση θα εκτροχιαστεί σε άγονο έδαφος, καθώς στη δεύτερη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι ούτε το παράλληλο δίκτυο των ομάδων εργασίας αξιοποιείται (και άρα μπλοκάρεται η διαδικασία στον "λαιμό του μπουκαλιού", δηλαδή στους δύο ηγέτες), ούτε η διαδικασία των "καλαθιών" χρησιμοποιείται, καθώς ο Μ.Α. Ταλάτ δεν επιθυμεί να παραμερίζονται θέματα όπου η σύγκλιση δεν έχει φτάσει στο επιθυμητό σημείο για να συζητηθούν άλλα, παρά εμμένει στη διαπραγμάτευση μέχρι τέλους.

Το "περιθώριο" της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ επομένως στο Κυπριακό απέδωσε το μήνυμα -η διαδρομή παραλαβής, απόδοσης και αφομοίωσης του οποίου όμως είναι άγνωστη.

Το "περιθώριο" της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ωστόσο έδωσε και κάτι άλλο στο Κυπριακό, που ήταν απολύτως χρήσιμο σ’ αυτή τη συγκυρία: η φήμη του Προέδρου Χριστόφια τον τελευταίο καιρό έχει "τρέξει" πιο γρήγορα από τον ίδιο και ο χώρος της διεθνούς συνάντησης ήταν διπλωματικά χρήσιμος για να χτίσει ορισμένες διεθνείς γνωριμίες, να αποκτήσει φυσική επαφή, να σφίξει χέρια, να κλείσει και να ανανεώσει ραντεβού.

Η αναδίπλωση Νίμιτς

Στο Μακεδονικό η είδηση είχε να κάνει με τις συναντήσεις που είχε ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Μ. Νίμιτς αφενός με την Ντ. Μπακογιάννη και αφετέρου με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Η συνάντηση με την κ. Μπακογιάννη για την ελληνική πλευρά είχε το νόημα της προσπάθειας ανατροπής των εντυπώσεων που είχαν δημιουργηθεί, πως στην ύλη της διαπραγμάτευσης έχει ενταχθεί και το θέμα της της εθνότητας και της γλώσσας.

Πράγματι ο κ. Νίμιτς με ευελιξία δήλωσε πως η εντολή του είναι να διαπραγματευτεί το θέμα του ονόματος και τίποτα πέραν τούτου. Αυτό που δεν είπε ο Αμερικανός διαμεσολαβητής είναι πως φυσικά μπορεί να εμπλέξει και άλλα θέματα (όπως την εθνότητα ή τη γλώσσα) εξυπηρετώντας ακριβώς την εντολή διαπραγμάτευσης για το όνομα. Η η ελληνική κυβέρνηση πάντως κράτησε στη μνήμη της αυτά που είπε ο κ. Νίμιτς κι έμεινε ευχαριστημένη...

Ο Αμερικανός διαμεσολαβητής συναντήθηκε όμως και με τον πρόεδρο Τσερβένκοφσκι, κυρίως για την ανταλλαγή λόγων συμπάθειας, καθώς ο κ. Νίμιτς είναι ενήμερος της πολεμικής που ασκεί ο πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι σε βάρος του κ. Τσερβένκοφσκι, ο οποίος τον Μάρτιο αποχωρεί από την προεδρία της χώρας.

Η πραγματική είδηση, όμως, η ουσία της οποίας δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, αφορούσε τη συνάντηση της Ντ. Μπακογιάννη με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις, καθώς πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί προ μηνός στα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ (και δεν είχαν διαψευστεί) ανέφεραν πως η αρχή της λύσης στο θέμα του ονόματος θα ξεδιπλωθεί από το γραφείο της κ. Ράις και θα ολοκληρωθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας εντός 24ώρου.

Η πληροφορία εκείνη μένει να επαληθευτεί κι έχει μπροστά της μια εβδομάδα ακόμη για να υλοποιηθεί, αλλιώς είτε θα αποδειχθεί πως ήταν εσφαλμένη είτε θα σημαίνει πως άλλαξαν οι συνθήκες και δεν εκδηλώθηκε.

Το συμπέρασμα είναι πως αυτό το "περιθώριο" της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τα ελληνικά συμφέροντα ήταν φέτος μεστό σε προσδοκίες και σε κινήσεις υποβοηθητικές για την παραγωγή εξελίξεων. Το αποτέλεσμα θα φανεί αργότερα -ή στη "γέννα" ή στη "νεκροψία".

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι