Eiffel και Glienicke Group: Δώστε μια ευκαιρία στην Ελλάδα

, www.banksnews.gr, 22/05/2015

Ο χρόνος εξαντλείται για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία πρέπει να αποφασίσει άμεσα αν θα προχωρήσει στην μεταρρύθμιση της χώρας

Έκκληση να δοθεί μια ευκαιρία στην Ελλάδα προκειμένου να μη συνεχιστεί η «ελληνική τραγωδία» απευθύνουν οι οικονομολόγοι και οι πολιτικοί αναλυτές των Eiffel Group και Glienicke Group.

Το κόστος για τη Γερμανία και τη Γαλλία, εάν δεν πληρωθούν τα δάνεια της Ελλάδας, ανέρχεται σε 160 δισ. ευρώ, το οποίο επιμερίζεται σε 4.350 ευρώ για κάθε τετραμελή γερμανική ή γαλλική οικογένεια.

Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια της Ευρώπης απέναντι στη νέα ελληνική κυβέρνηση έχει οδηγήσει κάποιους να προτείνουν τη διακοπή των διαπραγματεύσεων ή ακόμα και την αποδοχή μια εξόδου της χώρας από το ευρώ (Grexit), εξέλιξη η οποία θα αποτελεί «συλλογική πολιτική αποτυχία» και θα προκαλέσει την κοινωνική και οικονομική καταστροφή των Ελλήνων πολιτών.

Ωστόσο προειδοποιούν παράλληλα ότι και η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη σε βάρος των πολιτών άλλων χωρών θα συνιστούσε αποτυχία.

Η «εθνική κυριαρχία» κάθε χώρας πρέπει να γίνει σεβαστή, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Ο χρόνος εξαντλείται για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία πρέπει να αποφασίσει άμεσα αν θα προχωρήσει στην μεταρρύθμιση της χώρας.

Εξακολουθεί να έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, την ξεκάθαρη εντολή του για ένα νέο ξεκίνημα στην χώρα, μακριά από τις παλιές ελίτ που την κατέστρεψαν.

Ωστόσο βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σοβαρή πρόκληση: το γεγονός ότι κέρδισε αυτήν την εντολή με υποσχέσεις που δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να υλοποιήσει.

«Μπορεί η ευρωζώνη να έχει περιορίσει τις πιθανότητες μετάδοσης της ελληνικής κρίσης μέσω ορισμένων τειχών προστασίας, ωστόσο δεν πρέπει να υποτιμούμε τον κίνδυνο της αλλαγής νοοτροπίας των αγορών που δεν θα θεωρούν πλέον την συμμετοχή στην ευρωζώνη ως μία μόνιμη και μη αναστρέψιμη δέσμευση».

«Η επίλυση του ελληνικού ζητήματος σε τελική ανάλυση αποτελεί μία δοκιμασία για την ικανότητα και την προθυμία της Ευρώπης να εργαστεί για την επίτευξη μίας πραγματικά λειτουργικής νομισματικής ένωσης.

Μια δοκιμασία για το πόσο ισχυροί είναι οι νέοι θεσμοί και η δομή της και πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε ακόμη για να εμβαθύνουμε την θεσμική ολοκλήρωση της ζώνης του ευρώ.

Αργά ή γρήγορα, τα διδάγματα από την ευρωπαϊκή κρίση θα πρέπει να αξιοποιηθούν μέσω αλλαγών στις ιδρυτικές συνθήκες.

Η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτεί αξιόπιστα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ως αντάλλαγμα για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη υπό τη μορφή επιχορηγήσεων έκτακτης ανάγκης και ενός τρίτου προγράμματος ενίσχυσης.

Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργανισμού συλλογής φόρων, ένα βελτιωμένο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων, μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος για να καταστεί βιώσιμο μακροπρόθεσμα, μια γρήγορη επιστροφή σε λογικά δημοσιονομικά πρωτογενή πλεονάσματα και μια μεταρρύθμιση στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών αγορές, προκειμένου να εισαχθεί ο ανταγωνισμός και να διασφαλιστεί προσαρμογή τιμών.

Οι οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ως την έσχατη επιλογή για την Ελλάδα, η οποία πρέπει άμεσα να επιλέξει το πεπρωμένο της.

Η Ευρώπη οφείλει να προσφέρει στην Ελλάδα αλληλεγγύη και τις προϋποθέσεις για να ευημερήσει στη ζώνη του ευρώ.

Αλλά πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένου και ενός ανεπιθύμητου και δαπανηρού Grexit.

Το κείμενο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του think tank Bruegel υπογράφουν οι:

Agnes Benassy-Quere

Yves Bertoncini

Jean-Louis Bianco

Armin von Bogdandy

Henrik Enderlein

Christian Callies

Marcel Fratzscher

Clemens Fuest, Sylvie Goulard

Andre Loesekrug-Pietri

Franz Mayer

Rostane Mehdi

Daniela Schwarzer

Denis Simonneau

Maximilian Steinbeis

Constanze Stelzenmüller

Carole Ulmer

Shahin Valee

Jakob von Weizsäcker

Guntram Wolff

Θέμα

Οικονομική κρίση

Σύνολο καταγραφών: 1001

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι