ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΡΟΦΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΗΤΤΑ

ANΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

10/06/2009

Το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλει έναν ανοικτό και ουσιαστικό διάλογο χωρίς στοιχίσεις και προκατασκευασμένα συμπεράσματα. Το κείμενο αυτό κατατίθεται στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ και δημόσια ως συμβολή στη συλλογική αναζήτηση τόσο των αιτίων, όσο και των αναγκαίων αλλαγών για μια πορεία ανασύνταξης και ανάκαμψης.

Οι κάλπες έστειλαν – και με την άνευ προηγουμένου αποχή – ισχυρά μηνύματα κριτικής και απόρριψης πολιτικών επιλογών που αφορούν σε όλα κόμματα, και στο δικό μας πολιτικό χώρο του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Συγχρόνως, με αντιφατικό τρόπο, οι ευρωεκλογές εξέφρασαν την αγωνία και την προσδοκία των πολλών πολιτών για μια νέα πορεία της χώρας.

Η μεγάλη υποχώρηση της επιρροής της ΝΔ θέτει ξανά στην ημερήσια διάταξη το περιεχόμενο της διακυβέρνησης της χώρας. Οι κεντρικές πολιτικές της κυβέρνησης είναι αποδεδειγμένα αντίθετες με τη βούληση της πλειοψηφίας του λαού. Η χώρα δεν μπορεί να κυβερνάται, και τώρα και στο μέλλον, από κυβερνήσεις που δεν στηρίζονται ούτε καν στο 40%, όσων ψηφίζουν.

Απάντηση δημοκρατική, σύμφωνη με τη βούληση της πλειοψηφίας δεν είναι η επιστροφή στο παρελθόν, η δικομματική – και πάλι μειοψηφική - εναλλαγή την οποία προσδοκά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Με αυτό το σύστημα κόμματα και κυβερνήσεις καταλήγουν μεσολαβητές παράνομων πράξεων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της δημόσιας περιουσίας.

Η κοινωνία αναζητά νέους δρόμους, νέες επιλογές. Η αξιοσημείωτη είσοδος των “Οικολόγων - Πράσινων” εκφράζει την αγωνία για το περιβάλλον, την αντίθεση στις πολιτικές που το καταστρέφουν, αλλά και υπογραμμίζει τις οικολογικές ασυνέπειες, ανεπάρκειες των άλλων δυνάμεων.

Συγχρόνως, η σοβαρή, ανησυχητική ενίσχυση της ξενοφοβικής δεξιάς του ΛΑΟΣ – που μόνον εν μέρει είναι ψήφος διαμαρτυρίας – επιβάλλει δημοκρατική εγρήγορση και ενωτικές πρωτοβουλίες αντιμετώπισης της προσπάθειας να επιβληθούν ακροδεξιές αντιδημοκρατικές πολιτικές.

Για το δικό μας χώρο, η οδυνηρή αποτυχία των εκλογικών στόχων που πρόσφατα τέθηκαν – 3η θέση, 3 ή 4 ευρωβουλευτές – δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως καθαρή ήττα του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ και των επιλογών της ηγεσίας του ΣΥΝ. Για πρώτη φορά το ποσοστό στις ευρωεκλογές είναι χαμηλότερο των εθνικών εκλογών ( 2007 5,04% , 2009 4,7% ) ενώ οι αριθμοί των ψήφων δείχνουν απώλεια 120.000 ψηφοφόρων (2007 ψ.361.101, 2009 ψ.240.865). Το αποτέλεσμα διατηρεί δυσμενείς συσχετισμούς ανάμεσα στις αριστερές δυνάμεις, καθώς το ΚΚΕ, παρά την απώλεια ψήφων, διατηρεί την τρίτη θέση.

Οι αιτίες της ήττας και οι σχετικές ευθύνες είναι αναγκαίο να συζητηθούν το επόμενο διάστημα όχι μόνον από την ηγεσία, αλλά και από τα μέλη και τους αριστερούς πολίτες στο πλαίσιο ενός ανοιχτού και δημοκρατικού διαλόγου, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις και με ανοιχτά τα αυτιά.

Αυτό που πρέπει τώρα να υπογραμμίσουμε είναι ότι μετά το τακτικό μας Συνέδριο σημαντικές πολιτικές επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική αλαζονεία που επιδείξαμε την περίοδο της δημοσκοπικής έκρηξης, τα λάθη και οι παραλείψεις την περίοδο του Δεκεμβρίου και τα προβλήματα που προέκυψαν από τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου προκάλεσαν σοβαρά ρήγματα στη σχέση του κόμματος με πάρα πολλούς αριστερούς, ενεργούς πολίτες, αγωνιστές και αγωνίστριες που δεν αναγνωρίζουν σε αυτές τις επιλογές τον ανανεωτικό, δημοκρατικό, αριστερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κόμματος μας.

Συμμεριζόμαστε τις αγωνίες και ανησυχίες τους για τη μελλοντική πορεία. Δεν μας αξίζει όμως η παραίτηση, η απογοήτευση. Τώρα πρώτη προτεραιότητα είναι η ανασύνταξη, η ενεργοποίηση των όλων των ανανεωτικών αριστερών δυνάμεων και πολιτών – και εκείνων που στήριξαν το ψηφοδέλτιο και εκείνων με τους οποίους δεν συναντηθήκαμε αυτή τη φορά στις κάλπες.

Ο ΣΥΝ και ο ευρύτερος πολιτικός μας χώρος έχει ανάγκη μεγάλης πολιτικής στροφής. Μακρυά από αριστερίστικες επιλογές και συμμαχίες, εντάσσοντας τους μικρούς και μεγάλους κοινωνικούς αγώνες στη στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου προς το σοσιαλισμό, ειδικά μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής – ηθικής κρίσης, με καθημερινό αγώνα για τη διεύρυνση της δημοκρατίας, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, των νέων, των γυναικών, των ανέργων, των μεταναστών, την δημοκρατική ολοκλήρωση και την προοδευτική Ευρωπαϊκή πορεία. Με συνέπεια να στηρίξει τους αγώνες και τις πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και τη συνάντηση με τις οικολογικές δυνάμεις.

Η “Ανανεωτική Πτέρυγα” επαναφέρει την πρόταση (που απέρριψε το 2007 η ηγεσία του ΣΥΝ) για συνεργασία με τους “Οικολόγους – Πράσινους” με στόχο την πραγματική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στη χώρα μας, την αποτελεσματική απόρριψη της δικομματικής εναλλαγής.

Η πολιτική μας ζωή μετά τις ευρωεκλογές μπαίνει σε νέα φάση. Η κοινωνική και πολιτική υποχρέωση της σύγχρονης, ανανεωτικής και ανανεωούμενης αριστεράς είναι να πρωτοστατήσει, να μην αδρανήσει.

10 Ιουνίου 2009

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι