Ο χώρος της ΒΙΛΛΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ θα γίνει πράσινο

27/09/2010

«Το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ του χαρακτηρισμού του ΟΤ 387 (βίλα Ζωγράφου) ως χώρου Κοινόχρηστου Πρασίνου προκειμένου να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του χώρου για περιβαντολλογικούς και πολεοδομικούς λόγους.» Απόσπασμα από την πράξη 82/15-9-2010 του ΣΧΟΠ .

Τα μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς Ζωγράφου χαιρετίζουν την παραπάνω ομόφωνη απόφαση του ΣΧΟΠ, που αποτελεί δικαίωση των αγώνων των πολιτών του δήμου μας τα τελευταία 35χρόνια.

Στο διάστημα αυτό πολλές φορές διεκδικήθηκε ο χαρακτηρισμός της πολύπαθης βίλας ως χώρος κοινόχρηστου πράσινου τόσο από φορείς, κόμματα και παρατάξεις, όσο και από ομάδες πολιτών καθώς και από το σωματείο εργαζομένων του Δήμου.

Την τελευταία τετραετία οι προσπάθειες αυτές πήραν πιο μόνιμο χαρακτήρα με την δημιουργία της «Επιτροπής Κατοίκων για να γίνει το κτήμα Ζωγράφου ,

κτήμα του λαού» και την ταυτόχρονη σταθερή υποστήριξη του αιτήματος από

την πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, και των μαζικών φορέων της πόλης μας. Με την ταυτόχρονη αξιοποίηση ενστάσεων και νομικού οπλοστασίου, αλλά και με μαζικές κινητοποιήσεις.

Σε αυτόν τον όμορφο αγώνα, αντίπαλος στάθηκε ο Δήμαρχος της πόλης κ.

Γιάννης Καζάκος με την παράταξη του, ο οποίος με τις αποφάσεις και τη στάση του λειτούργησε περισσότερο ως εκπρόσωπος των συμφερόντων της οικογένειας Ζωγράφου. Πιό συγκεκριμένα δεν υποστήριξε το θέμα της βίλας στο ΣτΕ νομικά, προχώρησε στην αγορά της «ταράτσας» του κτήματος χωρίς επικαιροποιημένη εκτίμηση των ορκωτών λογιστών για την αξία του κτήματος (Αύγουστος του 2006) με συμβόλαιο που προεξοφλούσε τον χαρακτηρισμό του κτήματος ως οικοδομήσιμου, δεν φρόντισε νόμιμα να εξασφαλίσει τον τρόπο εξόφλησης του δανείου, εναντιώθηκε στον χαρακτηρισμό των κτηρίων και του

χώρου ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, κλπ.

Το σκάνδαλο όμως είναι ότι ο Καζάκος προχώρησε στη αγορά μέρους της βίλας («ταράτσας»), ενώ είχε ήδη εκδοθεί απόφαση του ΣτΕ που έδινε την δυνατότητα στο Δήμο να απαιτήσει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τον χαρακτηρισμό του χώρου ως κοινόχρηστου πρασίνου.

Σε αυτή τη περίπτωση θα μπορούσε να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση του χώρου σε σαφώς χαμηλότερη τιμή από τα 20 εκ. Ευρώ, που με αυτήν τελικά

αγοράστηκε μέρος του.!!!

Όμως η διαπλοκή που διαλύει κάθε μέρα την ελληνική κοινωνία βρήκε ευτυχώς ένα ανάχωμα στο πρόσωπο της Γενικής Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ.

Μενδώνη, η οποία πράττοντας ως όφειλε προχώρησε σε καταγγελία για την απόπειρα χρηματισμού της από συμφέροντα που ήθελαν να τσιμεντοποιήσουν το χώρο της βίλλας. Χαιρετίζουμε και τιμούμε τη συγκεκριμένη στάση της κ.

Μενδώνη.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι και το ίδιο το γεγονός της απόφασης του ΣΧΟΠ, γιατί προχώρησαν στον ομόφωνο χαρακτηρισμό του χώρου της βίλας σε κοινόχρηστο πράσινο , αν και η εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΚΑ ήταν απροκάλυπτα ευθυγραμμισμένη με τα συμφέροντα της οικογένειας Ζωγράφου!

Τα τελευταία χρόνια ο αγώνας για τη βίλα ήταν ένας αγώνας δρόμου αντοχής γεμάτος εμπόδια και τρικλοποδιές, που το μόνο ελπιδοφόρο σημείο του ήταν ο κοινός αγώνας μας.

Ο συντονισμένος αυτός αγώνας σήμερα δικαιώνεται.

Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί την απόφαση αυτή ως το πρώτο θετικό βήμα για την δημιουργία πιο φιλικού φυσικού περιβάλλοντος για το δήμο μας.

Η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η ενεργοποίηση τους σε σχέση με τη

βίλα, είναι πρόπλασμα για την αντιμετώπιση προβλημάτων κοινωνικού

ενδιαφέροντος και το πρώτο βήμα για την δημιουργία πιο ανθρώπινου κοινωνικού περιβάλλοντος στη πόλη μας.

Παραμένουμε σε εγρήγορση, εν αναμονή του Προεδρικού Διατάγματος.

Θέμα

Περιφερειακή συγκρότηση-Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010

Σύνολο καταγραφών: 186

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι