Φ. Κουβέλης: Αναδεικνύουμε τον αυτοδιοικητικό και πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών.

Στη συγκέντρωση της υποψήφιας περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Ασημίνας Ξηροτύρη, με το συνδυασμό "Δημοκρατία - Οικολογία - Συμμετοχή"

15/10/2010

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην κεντρική εκδήλωση του συνδυασμού, στην οποία η Ασημίνα Ξηροτύρη παρουσίασε τις θέσεις και τους υποψηφίους του συνδυασμού. Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της Δ.Α. Φ. Κουβέλης.

Ο Φώτης Κουβέλης

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ μεταξύ άλλων τόνισε:

Για το "Fast track"

Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο η ανάγκη για επενδύσεις να οδηγήσει σε "επιταχύνσεις" που ανοίγουν τον δρόμο σε πολιτικά ανεξέλεγκτες αποφάσεις. Αποφάσεις που παρακάμπτουν τον έλεγχο της Βουλής και της δικαιοσύνης και διαμορφώνουν συνθήκες αδιαφάνειας στην αντιμετώπιση, τη διαχείριση και προστασία του δημόσιου αγαθού, του συμφέροντος και του περιβάλλοντος της χώρας. Το νομοθετικό πλαίσιο για τις επενδύσεις οφείλει να είναι σαφές, συγκεκριμένο και με υπαρκτό τον πολιτικό, κοινωνικό και δικαστικό έλεγχο των κυβερνητικών επιλογών. Κι΄ αυτό δεν συνιστά επιβράνδυση. Η Κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει το σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή.

Για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση

H ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ αναδεικνύει τον αυτοδιοικητικό και πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών. Ο κεντρικός της στόχος είναι η νίκη των ιδεών της ουσιαστικής αποκέντρωσης με αυτοδιοίκηση και η επικράτηση των δυνάμεων που σε τοπικό επίπεδο μπορούν να υπερασπιστούν και να προωθήσουν αυτές τις ιδέες.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου θέτουμε ως γενικό στόχο την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων που θα διαχειριστούν με διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο τις τοπικές υποθέσεις και τα οικονομικά - και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στις συνθήκες της δημοσιονομικής κρίσης. Δημοτικές και περιφερειακές αρχές που θα λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια και θα αγωνίζονται για τη βελτίωση της ζωής των πολλών, στηρίζοντας πρωταρχικά τους αδύνατους, για την ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Διαφορετικά, ο μόνος τρόπος, που εμείς αποκρούουμε, είναι να σημάνουμε πλήρη υποταγή στο Μνημόνιο και μοιρολατρική πολιτική ακινησία της τοπικής αυτοδιοίκησης, με μόνη συνοδεία τις απέλπιδες φωνές κατά του Δ.Ν.Τ.

Οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις μας είναι παρούσες σε όλη τη χώρα. Στους δήμους έχουμε αυτόνομες καθόδους, αλλά και συνεργασίες, με προγράμματα και φερέγγυα πρόσωπα, με δυνάμεις των Οικολόγων-Πράσινων, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού. Στις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, με δεδομένο τον έντονο πολιτικό χαρακτήρα τους, έχουμε αυτόνομη κάθοδο, με επικεφαλής στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Για την οικονομική κρίση

Η δική μας πρόταση είναι η δίκαιη κατανομή βαρών, η αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της ελληνικής διοίκησης,
το νέο αναπτυξιακό πρότυπο με διεύρυνση της παραγωγικής βάσης,
η διεύρυνση των εσόδων από δραστηριότητες και από φυσικά πρόσωπα που διαφεύγουν, η ανακατανομή των διαθέσιμων πόρων, η κινητοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας και η άμβλυνση των ανισοτήτων.

Προτεραιότητα αποτελεί η δραστική μείωση του πληθωρισμού που καλπάζει, καθώς η επιβάρυνση των έμμεσων φόρων πέρασε ολόκληρη στην κατανάλωση, αυξάνοντας κι άλλο τα κέρδη της παραοικονομίας και πλήττοντας την κοινωνία.

Η κάλυψη της δραματικής υστέρησης των δημοσίων εσόδων και η περαιτέρω αύξησή τους δεν πρέπει να γίνεται με τη λογική της πεπατημένης, αυτή δηλαδή της μεγαλύτερης περικοπής των δαπανών με την απειλή για το 2011 και νέων μειώσεων μισθών, καθώς και με την επιβολή νέων έμμεσων φόρων και της αύξησης του ΦΠΑ.

Για την ανεργία

Κάθε ανακοίνωση για το ύψος της ανεργίας στη χώρα μας είναι εφιαλτικότερη της προηγούμενης. Η παρατεταμένη ύφεση του 2009 και 2010, η ραγδαία πτώση της παραγωγής, το κλείσιμο των επιχειρήσεων και η συνεχής μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων οδηγούν σε δραματικές καταστάσεις την ελληνική κοινωνία, αφού πίσω από τους αριθμούς είναι άνθρωποι.

Σήμερα η κυβέρνηση οφείλει, αντί της οποιασδήποτε προσπάθειας επικοινωνιακής κάλυψης του κορυφαίου προβλήματος της κοινωνίας μας να προωθήσει άμεσα τα 11 εγκεκριμένα προγράμματα από τον ΟΑΕΔ, που αφορούν 108.000 θέσεις εργασίας, και το ειδικό αποθεματικό των 220 εκ. ευρώ , που διαθέτει το Υπ. Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

και να διασφαλίσει τάχιστα την καταβολή των εισπραττομένων από το ΙΚΑ από εργοδότες και εργαζόμενους για λογαριασμό του ΟΑΕΔ.

 

Η Ομιλία της ΑΣΗΜΙΝΑΣ ΞΥΡΟΤΥΡΗ

Η Ασημίνα Ξηροτύρη μεταξύ άλλων στην ομιλία της επισήμανε ότι «οι Εκλογές για την Αυτοδιοίκηση θα διεξαχθούν σ’ ένα ασφυκτικό πολιτικό πλαίσιο, που προσδιορίζεται από την κρίση, το μνημόνιο, τις αντιλαϊκές πολιτικές, τα επώδυνα μέτρα και την δραστική περικοπή των αναπτυξιακών δαπανών. Ένα κοινωνικό – οικονομικό πλαίσιο, που πιέζει και δημιουργεί αρνητικούς όρους στη ζωή, την εργασία, τις σπουδές και τον ελεύθερο χρόνο των πολιτών που ζουν σε κάθε Δήμο και σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, και δεν μπορεί παρά να συνυπολογιστεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές από τους πολίτες . Μέσα στη βαθιά αυτή κρίση και στην γενική αναπτυξιακή υστέρηση της χώρας ακόμη μεγαλύτερη είναι η υστέρηση των Περιφερειών της, που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλα ζητήματα, ενώ δημιουργήθηκαν χρόνια και διαρκώς επιδεινούμενα προβλήματα τόσο στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, όσο και στο πεδίο της ανάπτυξης για σταθερές παραγωγικές δομές και θέσεις απασχόλησης. Για το λόγο αυτό τα κριτήρια που πρέπει να αναδειχθούν σε αυτές τις Αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πολλαπλά και οργανικά συνδεδεμένα μεταξύ τους

Παράλληλα η Ασημίνα Ξηροτύρη υπογράμμισε ότι ο συνδυασμός «Δημοκρατία – Οικολογία – Συμμετοχή» στη Περιφέρεια, θα δώσει τη μάχη σε όλα τα επίπεδα «γιατί πρέπει η Αυτοδιοίκηση από μέρος της κρίσης να γίνει φορέας κοινωνικά δίκαιων πολιτικών αντιμετώπισής της και συγκρότησης νέων δομών για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και τον ανασχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής.

- Γιατί πρέπει να υλοποιηθούν και στην Αυτοδιοίκηση πολιτικές που θα ανακουφίζουν τους πολίτες από τα αποτελέσματα της κρίσης, θα στηρίζουν τους ασθενέστερους και θα διαμορφώνουν νέες πολιτικές απασχόλησης, αναδιάρθρωσης του παραγωγικού προτύπου με έμφαση σε πρωτοβουλίες και επενδύσεις σταθερών θέσεων εργασίας, πράσινης ανάπτυξης, στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας.

- Για μία ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, που θα προγραμματίζει δημοκρατικά και θα υπηρετεί μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση μία ολοκληρωμένη και βιώσιμη αναπτυξιακή διαδικασία

«Μέσα σε αυτή τη βαθιά κρίση, αλλά με τις αρχές που περιγράψαμε, θα δώσουμε τη μάχη για μία Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στη Κεντρική Μακεδονία, Δημοκρατική στη λειτουργία της, με Οικολογική εγρήγορση και ανοιχτή στη Συμμετοχή των πολιτών.

Θα δώσουμε τη μάχη των εκλογών και θα μείνουμε ! Για να εργασθούμε

Για τη συγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας ως αιρετής περιφέρειας που θα ενσωματώσει τη δημοκρατία, την οικολογία και την αλληλεγγύη ως βασικές αξίες της. Για την Ανάπτυξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με οικολογική εγρήγορση και όρους κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, δημοκρατικού σχεδιασμού, που θα δημιουργεί πολλές και σταθερές θέσεις εργασίας και θα θεμελιώνει τη μακροχρόνια βάση της Ανάπτυξης.

Για να συγκροτήσουμε ένα δίκτυο μέτρων κοινωνικής προστασίας και οικονομικής αλληλεγγύης που θα ανακουφίζουν τους πολίτες από τα αποτελέσματα της κρίσης.

Για να ανατρέψουμε τις συντηρητικές δυνάμεις στην Αυτοδιοίκηση, που χρόνια τώρα μας πνίγουν το όραμα.

Για την Κεντρική Μακεδονία, που συνδυάζει κεντρικά και συνοριακά χαρακτηριστικά, έχει πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, αλλά και ενεργούς κατοίκους, χαρακτηριστικά που αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις Ανάπτυξης και Απασχόλησης, που όμως αξιοποιούνται εν μέρει και άναρχα.

Σήμερα με αφετηρία σχεδόν υπό το μηδέν αρχίζει και για την Κεντρική Μακεδονία η ελεύθερη πτώση και η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας.

Γίνεται έτσι επιτακτική η ανάγκη για ολοκληρωμένο περιφερειακό προγραμματισμό και σαφή χρηματοδοτικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει τη συνέργεια, την οικονομική αλληλεγγύη, τη διάχυση των ωφελειών και τη χωρική συνοχή για την άρση των διανομαρχιακών ανισοτήτων.

Για ένα ενιαίο, δημοκρατικό σχεδιασμό και τεκμηριωμένη ιεράρχηση, των έργων των βασικών οδικών, σιδηροδρομικών και λοιπών αξόνων μεταφοράς, των έργων κοινωνικού εξοπλισμού, προστασίας και ανάδειξης των φυσικών και πολιτιστικών οικοσυστημάτων και πόρων, όπως και των συστημάτων διαχείρισης των μεγάλων προβλημάτων και κρίσεων.

Για χωροταξικό – πολεοδομικό σχεδιασμό και αυστηρή εφαρμογή των διατάξεών του, μέσα από τις νέες δομές της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Μητροπολιτικής διοίκησης με σκοπό την κοινωνική και παραγωγική σύνδεση των μεγάλων αστικών κέντρων, αλλά και με ουσιαστική μέριμνα για την τόνωση της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών.

«Ήλθαμε για να μείνουμε» και να εργαστούμε για τα προβλήματα των πολιτών της Κ. Μακεδονίας. Φιλοδοξούμε να είμαστε η φωνή των πολιτών και των προβλημάτων τους, στους θεσμούς της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Ιδιαίτερα εκείνων που η φωνή τους δεν ακούγεται, των νέων, των ανέργων, των μεταναστών, των φτωχών. Υποστηριζόμαστε από απλούς ενεργούς πολίτες και το νέο κόμμα της «Δημοκρατικής Αριστεράς», με πρόεδρο τον βουλευτή Φ. Κουβέλη», κατέληξε η Ασημίνα Ξηροτύρη.

Θέμα

Περιφερειακή συγκρότηση-Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010

Σύνολο καταγραφών: 186

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι