Η διακυβέρνηση της χώρας δεν μας αφήνει αδιάφορους

Σπύρος Λυκούδης, Συνέντευξη στο Δημήτρη Κουκλουμπέρη, Το ΑΡΘΡΟ, 23/01/2012

-Πως ερμηνεύετε την ανοδική πορεία της Δημοκρατικής Αριστεράς στις δημοσκοπήσεις και τι αναμένετε στις κάλπες; Σας ικανοποιεί ότι το κόμμα σας έχει εξελιχθεί σε «καταφύγιο» για μια σημαντική μερίδα δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ;

ΑΠ: Η ανοδική πορεία της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Οφείλεται στην υπεύθυνη και σοβαρή στάση που έχουμε όλο αυτό το διάστημα για τη χώρα και την κοινωνία. Μέρα με τη μέρα διευρύνουμε ολοένα και περισσότερο την πολιτική μας επιρροή.

Η ίδρυση της ΔΗΜΑΡ και η σχετικά γρήγορη επιβεβαίωση της αξιόπιστης παρουσίας της οφείλεται στο μεγάλο κενό που υπάρχει στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της κεντροαριστεράς και της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, λόγω της μετατόπισης του ΠΑΣΟΚ σε θέσεις συντηρητικές και της παραδοσιακής αριστεράς σε θέσεις αντιευρωπαϊκές και παλαιοκομμουνιστικές. Οι πολίτες βρήκαν στο πρόσωπο της ΔΗΜΑΡ ένα σύγχρονο αριστερό, ευρωπαϊκό και μεταρρυθμιστικό κόμμα, που δεν το αφήνει αδιάφορο το περιεχόμενο της διακυβέρνησης της χώρας και δεν αρκείται στο στείρο καταγγελτισμό. Βεβαίως δεν παραγνωρίζουμε ότι η ρευστότητα στο εκλογικό σώμα και οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ θα επηρεάσουν το τελικό εκλογικό μας ποσοστό.

- Συμμερίζεστε το επιχείρημα περί πιθανότητας χρεοκοπίας της χώρας και σε ποιο βαθμό η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI μας διασφαλίζει έναντι ενός τέτοιου κινδύνου;

ΑΠ: Η διαδικασία του PSI πρέπει να προχωρήσει με επιδίωξη τα μέγιστα θετικά αποτελέσματα για τη χώρα μας. Άλλωστε η κοινωνία έχει ματώσει πληρώνοντας μέχρι σήμερα με τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Το ενδεχόμενο θετικής εξέλιξης στο PSI θα συμβάλει ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας.

- Καταψηφίσατε το μνημόνιο Ι αλλά και το μεσοπρόθεσμο. Τι στάση θα κρατήσει η Δημοκρατική Αριστερά στη Βουλή για την παρόμοιας πολιτικής έμπνευσης νέα δανειακή σύμβαση;

ΑΠ: Καταρχάς ας περιμένουμε να δούμε τι θα περιλαμβάνει η νέα δανειακή σύμβαση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί να συναινέσει σε μέτρα που αποσαθρώνουν την κοινωνία, διαλύουν τον κοινωνικό ιστό, διογκώνουν την ύφεση και την ανεργία κα δεν δημιουργούν καμία προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση. Οι εισηγήσεις για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, για κατάργηση του κατώτατου μισθού και κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων σε καμία περίπτωση δεν θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής κοινωνίας. Αντιθέτως θα μας βυθίσουν σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και θα οδηγήσουν σε χιλιάδες λουκέτα την αγορά.

- Οι εκλογές πρέπει να γίνουν άμεσα, κάποια στιγμή την άνοιξη, το φθινόπωρο ή στο τέλος της τετραετίας;

ΑΠ: Οι εκλογές πρέπει να γίνουν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία του PSI και εξασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Για τη Δημοκρατική Αριστερά η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ αποτελεί εθνικό και αδιαπραγμάτευτο στόχο. Για εμάς δεν έχει καμία διαφορά αν οι εκλογές γίνουν Μάρτιο, Απρίλιο ή Μαϊο.

- Η Αριστερά, αν δεν ήταν κατακερματισμένη, θα μπορούσε να είναι εν δυνάμει κυβέρνηση. Σας αφήνει αδιάφορο το εγχείρημα ενός ενωτικού αριστερού πόλου εξουσίας; Και δεύτερον, σε περίπτωση έλλειψης αυτοδυναμίας θα λάβετε μέρος στις συζητήσεις για ένα κυβερνητικό συνασπισμό;

ΑΠ: Οι δυνάμεις της αριστεράς δεν αθροίζονται δεδομένων των διαφορετικών στρατηγικών επιλογών. Όπως σας είπα και παραπάνω για εμάς είναι στρατηγική επιλογή η παραμονή στο ευρώ. Την ίδια ώρα το ΚΚΕ μιλάει για άμεση έξοδο από την ΕΕ, ενώ ο μισός ΣΥΝ και σχεδόν όλος ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την επιστροφή στη δραχμή και την έξοδο από την ΕΕ. Δεν μπορεί επομένως να υπάρξει αριστερός ενωτικός πόλος εξουσίας, βασισμένος σε εντελώς διαφορετικές στρατηγικές επιδιώξεις των κομμάτων που θα τον αποτελούν. Είναι υποκρισία και απαράδεκτη κοροϊδία των ελλήνων πολιτών. Επιπλέον η ΔΗΜΑΡ δεν αρέσκεται σε συνεργασίες που θα έχουν ως μόνο ενοποιητικό στοιχείο την αντίθεση στις πολιτικές των αντιπάλων μας. Εμείς επιδιώκουμε τις θετικές προσεγγίσεις, προκειμένου να οδηγηθεί σε προοδευτική κατεύθυνση η διακυβέρνηση της χώρας.

Σε ότι αφορά στις συζητήσεις και τις συνεργασίας, επαναλαμβάνω ότι είμαστε αριστερά που ενδιαφέρεται για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης της χώρας. Πάντα στη βάση προγραμματικών συμφωνιών και φερέγγυων προσώπων.

-Ολοένα και περισσότερο παρατηρούμε φαινόμενα επιθέσεων «αγανακτισμένων» πολιτών κατά πολιτικών προσώπων, ακόμα και κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πώς τα σχολιάζετε όλα αυτά;

ΑΠ:Καταδικάζουμε κατηγορηματικά αυτά τα φαινόμενα και δεν τα δικαιολογούμε στη βάση της δυσφορίας ή και οργής των πολιτών για τις ασκούμενες πολιτικές. Η δική μας αριστερά πιστεύει στην αποτελεσματικότητα του μαζικού λαϊκού κινήματος και στη δύναμη της οργανωμένης δημοκρατικής αντίστασης και θεωρεί ξένες προς τις παραδόσεις της αριστεράς τις πρακτικές της βίας και των προπηλακισμών.

Θέμα

Πολιτικό Σύστημα

Σύνολο καταγραφών: 53

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι