Η γέννηση ενός ακόμα ήρωα

Διονύσης Γουσέτης, Αυγή, 27/05/2006

Φανταστείτε το εξής περιστατικό: ένα αεροπλανοφόρο πλέει σε θαλάσσια περιοχή που είναι διεθνής, εκτός χωρικών υδάτων οποιασδήποτε χώρας. Η πορεία του λοιπόν είναι καθ’ όλα νόμιμη, χωρίς να χρειάζεται άδεια από κανένα. Ένα από τα αεροπλάνα που βρίσκονται πάνω του κάποια στιγμή απογειώνεται. Από τη στιγμή που ξεκολλάει από το πλοίο, βρίσκεται σε εναέρια περιοχή που ανήκει σε κάποιο κράτος. Το κράτος αυτό, αν δεν έχει δώσει άδεια, δικαιούται να αναχαιτίσει ή και να καταρρίψει το παράνομο αεροπλάνο.

Φανταζόσαστε να υπάρχει τέτοια γελοία νομοθεσία; Όχι βέβαια. Όλα τα κράτη φρόντισαν να συμπίπτει το εύρος της κυριαρχίας τους στη θάλασσα και στον αέρα.

Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει αυτή η ασυμφωνία. Πουθενά εκτός από την ανάδελφη χώρα μας. Από πάντα, τα χωρικά μας ύδατα είναι 6 μίλια. Κάποιος όμως ελληνόψυχος αρμόδιος της δύσκολης εποχής του 1936, σκάρωσε ένα Προεδρικό Διάταγμα το οποίο όρισε πως για τον εναέριο χώρο ανάμεσα στα 6 και στα 10 μίλια η Ελλάδα από μόνη της αναλαμβάνει την υποχρέωση της ρύθμισης της εναέριας κυκλοφορίας.

Το διάταγμα αυτό δεν έχει καμιά διεθνή αξία. Αυτά τα 4 επιπλέον μίλια δεν αναγνωρίζονται ως ελληνική επικράτεια από κανένα απολύτως κράτος στον κόσμο. Αποτελούν όμως έκτοτε τμήμα των «εθνικών δικαίων» μας. Το υπερασπιζόμαστε μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματός μας. Ξοδεύουμε σε εξοπλισμούς, καύσιμα, συντήρηση και λειτουργία δισεκατομμύρια. Ξοδεύουμε και ανθρώπινες ζωές (η προχτεσινή δεν είναι η πρώτη). Δε δημοσιεύτηκε ποτέ όμως αναχαίτιση κανενός αεροπλάνου πλην εκείνων των «προαιώνιων εχθρών» που, με τη σειρά τους, αξιοποιούν αυτή την εθνικιστική ανοησία μας.

- «Άξιζε ο χαμός του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη και το πένθος της οικογένειάς του;» αναρωτιέται ο Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ.

- «Ο Ηλιάκης έχει ήδη καταταχθεί στο πάνθεον των ηρώων» απαντά χωρίς να κοκκινίσει ο υπουργός άμυνας κ. Μεϊμαράκης.

Έτσι, γεννήθηκε ημίν ένας ακόμα ήρωας. Ο Ηλιάκης πέθανε πάνω στο καθήκον. Μόνο που αυτό το καθήκον το όρισαν άνθρωποι που τον νεκρό τον οποίο τώρα τιμούν, δεν τον λογάριασαν ως άνθρωπο όσο ήταν ζωντανός. Άλλα πράγματα έχουν προτεραιότητα γι’ αυτούς: πράγματα που τους εμποδίζουν να απαλλαγούν από τον πολλαπλό φόρο, χρήματος και αίματος. Είναι παγιδευμένοι στα δίχτυα του εθνικισμού, που οι ίδιοι έστησαν. Ο ένας χρησιμοποιεί το φανατισμό ως όπλο εναντίον του άλλου. Η ‘Αυγή’ μας θύμισε πως πριν δέκα χρόνια, με αφορμή την τότε ανοησία της βραχονησίδας των Ιμίων, η αντιπολίτευση της ΝΔ κατηγορούσε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για εθνική μειοδοσία. Σήμερα, η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ για υποχωρητικότητα.

Πριν δυο χρόνια, ο υπουργός Άμυνας της ΝΔ κ. Σπηλιωτόπουλος τόλμησε να εκφραστεί υπέρ της άρσης του ανόητου Προεδρικού Διατάγματος του 1936. Χύμηξαν τότε εναντίον του οι ελληναράδες κκ. Πάγκαλος και Καστανίδης του ΠΑΣΟΚ, ότι απεμπολεί τα «εθνικά δίκαια». Από κοντά και ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, που ζήτησε την παραίτηση του υπουργού. Από κοντά και το διεθνιστικό ΚΚΕ, που πλειοδότησε σε εθνικιστική πατριδοκαπηλεία.

Όλοι αυτοί μαζί είναι ηθικοί αυτουργοί του άδικου χαμού του 37χρονου πιλότου. Όχι επειδή προτάσσουν την πατρίδα απέναντι στη ζωή των ανθρώπων. Μια τέτοια άποψη είναι διαδεδομένη ανάμεσα στους πολίτες και κατ’ αρχήν σεβαστή. Είναι ηθικοί αυτουργοί για τον αντίθετο λόγο: επειδή δεν πιστεύουν στην πατρίδα. Συνειδητά την καπηλεύονται για να τσεπώσουν, είτε ψήφους, είτε τις παχυλές προμήθειες της καπηλείας τους. Είναι ηθικοί αυτουργοί του φόβου και του μίσους που καλλιεργούν ανάμεσα σε δυο γειτονικές κοινωνίες, για τις οποίες η ειρήνη είναι ζωτικής σημασίας για την υπόσταση και την πρόοδό τους. Και βέβαια, όλοι αυτοί πλαισιώθηκαν, για μια φορά ακόμη, από τους συνήθεις εθναμύντορες δημοσιογράφους τύπου Τριάντη, Λυγερού κλπ.

Τόσα χρόνια που παίζεται η κοκορομαχία στο Αιγαίο, το μόνο που οι δυο προαιώνιοι εχθροί παπαγαλίζουν είναι «υπερασπιστήκαμε τον εναέριο χώρο μας» και αντίστοιχα «εμποδίσαμε την καταπάτηση του εναέριου χώρου».

Τον τιμούν ως ήρωα τον Ηλιάκη, αλλά στην πραγματικότητα ο Ηλιάκης είναι θύμα της δικής τους ανεπάρκειας, ανασφάλειας και απληστίας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ζημιά στην πατρίδα, που ισχυρίζονται ότι τόσο πολύ αγαπούν και υπερασπίζονται. Αν πραγματικά θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη του νεαρού πιλότου, αν πραγματικά αγαπούν την πατρίδα, ας σταματήσουν αμέσως αυτό το ανόητο όσο και τραγικό παιχνίδι που σκοτώνει τους νέους ανθρώπους και υπονομεύει την πορεία της πατρίδας προς την πρόοδο.

e-mail: diongous@central.ntua.gr

Θέμα

Ελληνοτουρκικά

Σύνολο καταγραφών: 127

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι