Δ. Χατζησωκράτης: Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να μιλήσει για τον υπεσχημένο δημόσιο πυλώνα

03/08/2010

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και υπεύθυνος για την Οικονομική πολιτική, μιλώντας στον Ρδ/θμό FLASH (εκπομπή Γιαν. Καμπουράκη) για το ζήτημα των Τραπεζών μεταξύ άλλων τόνισε:

«Ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ διερευνούμε τα στοιχεία και το περιεχόμενο συγκρότησης ισχυρού τραπεζικού δημόσιου πυλώνα. Και τούτο για λόγους δημόσιου συμφέροντος. Είναι σημαντικό να αναπτύσσεται ανταγωνιστική πίεση στις ιδιωτικές τράπεζες στο μέτωπο των επιτοκίων και της ρευστότητας καθώς και να είναι δυνατόν να διοχετεύεται μέρος της αποταμίευσης στη χρηματοδότηση αναπτυξιακών προτεραιοτήτων.

Ο δημόσιος πυλώνας αυτός δεν μπορεί παρά στις σημερινές συνθήκες να προκύπτει μέσα από τη σύμπραξη Εθνικής, ΑΤΕ, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Θα πρέπει να συνδυάζει ταυτόχρονα μέτρα εξυγίανσης και ανταγωνιστικότητά του στον εθνικό και διεθνή χώρο.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ υπογραμμίζει ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει ανάγκη συγχωνεύσεων ούτως ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις πιέσεις της οικονομικής κρίσης. Ταυτόχρονα όμως είναι αναγκαίο και να ληφθούν μέτρα που θα αποτρέπουν αποφασιστικά παρενέργειες από ολιγοπωλειακές καταστάσεις και συμπεριφορές.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ με σκοπό τη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων στον τραπεζικό τομέα έχει ήδη προχωρήσει σε συναντήσεις με τις διοικήσεις Τραπεζών και σωματεία των εργαζομένων σε αυτές.

Το μεγάλο θέμα από τη δική μας σκοπιά -των πολιτών, των εργαζομένων είναι τί μπορεί και τι θα κάνει ο τραπεζικός τομέας για την έξοδο από την κρίση. Μπορεί να γίνει εργαλείο εξόδου από αυτή; Πώς θα το κάνει;

Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να ενημερώσει με σαφήνεια για τις επιλογές της και τις διαδικασίες που προτίθεται να ακολουθήσει. Δεν μπορεί να αρκείται σε παρακολουθητικό λόγο και ...εξαγγελθησόμενες θέσεις μετά από πρωτοβουλίες ιδιωτών.

Θέμα

Μνημόνιο-Κυβερνητική πολιτική

Σύνολο καταγραφών: 284

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι