Θέμα: Ευρωεκλογές 2004 - Σελίδα: 1
Η ΑΡΝΗΣΗ ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΦΕΡΝΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Η Αριστερά της εποχής μας -η αρχική εμφάνιση της οποίας αναζητείται εδώ και τρεις αιώνες- πορεύεται και δρα σε μια μη σοσιαλιστική εποχή. Δηλαδή σε μιαν ιστορική περίοδο, όπου δεν τίθεται θέμα ανατροπής του καπιταλισμού με βάση το ιδεώδες της Αριστεράς του Κομμουνιστικού Μανιφέστου...
Εστω και σε μια εκλογική αναμέτρηση δευτέρας τάξεως, όπως θεωρούνται ότι είναι και οι ευρωεκλογές, η ελληνική ακροδεξιά έρχεται να προστεθεί με τον τρόπο της στην αλυσίδα των νεο-ακροδεξιών κινημάτων και πολιτικών σχηματισμών, οι οποίοι εδώ και μια εικοσαετία αναδύονται στην Ευρώπη.
H κρίση του ΠAΣΟK είναι μεγάλη και με ιστορικό βάθος
...Στην κρίση με ιστορικό βάθος, βρίσκεται η ερμηνεία του αποτελέσματος του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές. Και η κρίση αυτή δεν αντιμετωπίζεται με «ξόρκια» και επιπόλαιες, ασυνάρτητες, ρηχές και - τελικά - απολίτικες κινήσεις, όπως κάνει ο Γ. Παπανδρέου.
Σχέδια φθοράς της πολιτικής
Η μικρή συμμετοχή ψηφοφόρων και η αδιαφορία για τις ευρωεκλογές είχαν προαναγγελθεί. Σχεδόν, είχαν υπαγορευθεί. Το φαινόμενο επεκτάθηκε μάλιστα, αν και σε μικρότερο βαθμό, για τους γνωστούς λόγους, και στη χώρα μας.
Κυρίαρχες απόψεις και ρεύματα καταδικάζουν απερίφραστα κάθε αναγωγή των πολιτικών εξελίξεων σε αδιαφανείς παράγοντες. Θα επιχειρήσω ωστόσο να περιγράψω την αδιαφορία των ψηφοφόρων ως προϊόν ενός αδιαφανούς σχεδιασμού.
Σκόρπιες σκέψεις ενός «μη-Eυρωπαίου»
Ίσως πρέπει να είναι κανείς «εκτός E.E.» για να καταλάβει τι προνόμιο αποτελεί το να είσαι «εντός E.E.». Από τη συμμετοχή στις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές, αυτοί που είναι εντός E.E. φαίνεται πως «πάσχουν» από το Σαιξπηρικό σύνδρομο «να υπάρχεις ή να μην υπάρχεις;».
Με αίτημα για δημοκρατία
Βίκτωρ Νέτας, Ελευθεροτυπία, 15/06/2004
Πρώτο και καθοριστικής σημασίας μήνυμα, που εκφράστηκε με την αποχή, είναι η αμφισβήτηση από την πλειοψηφία του ευρωπαϊκού εκλογικού σώματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ισχυρό ποσοστό αμφισβήτησης έβγαλε και η κάλπη με την ψήφο προς κόμματα που διακηρύσσουν την πλήρη αντίθεσή τους με την Ε.Ε. ή ζητούν μια άλλη Ευρώπη.
3μήνες μετά τις εθνικές η σύγκριση με τα ποσοστά των ευρωεκλογών του ’99 δεν είναι πολιτικά ορθή.
ananeotiki.gr, 14/06/2004
Κατ’ αρχήν υπάρχει μια συνολική ήττα όλων των πολιτικών δυνάμεων, που δεν κατάφεραν ή και δεν θέλησαν να πείσουν τους πολίτες ότι η υπόθεση της Ευρώπης τους αφορά άμεσα και δεν είναι ένα θέμα ήσσονος σημασίας. Φυσιολογική συνέπεια, ένα κλίμα αδιαφορίας και εν τελεί αποχής από την εκλογική διαδικασία.
KEIMENO για την ανασύνθεση της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και τη στήριξη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ananeotiki.gr, 13/06/2004
Ακόμα και ο ανανεωτικός ευρωαριστερός λόγος δεν γλιτώνει πάντα από την παγίδα του ξύλινου. Έχει όμως, τουλάχιστον, τη συνείδηση του κινδύνου, τα αίσθηση του αναστοχασμού: πέρα από την κριτική αμφισβήτηση, ο χώρος μας κουβαλάει μαζί του το κουραστικό αλλά γόνιμο σαράκι της αμφιβολίας: αυτό γίνεται ακόμα πιο αισθητό στις μέρες μας, που οι «μεγάλες αφηγήσεις» αγκομαχούν, παραχωρώντας τη θέση τους σε κλεφτοπόλεμους (μεταναστευτικό, ανεργία, περιβάλλον) όπου δεσπόζει η μερικότητα.
Οι αριστεροί όλων των αποχρώσεων να ψηφίσουν ΣΥΝ
Η ΑΥΓΗ, 11/06/2004
Απευθύνομαι προς τους αριστερούς όλων των αποχρώσεων και τους προτείνω να ψηφίσουν εγκάρδια και με εμπιστοσύνη το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΝ.
Ιδιαίτερα τώρα που ο Συνασπισμός εμφανίζεται με τα πολιτικά και φυσιογνωμιστικά χαρακτηριστικά που επιβεβαιώνουν τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό και την ανανεωτική του πορεία.
Μπορεί να θεωρούμαι δεδομένος ψηφοφόρος του ΣΥΝ, όψιμο μέλος της ΚΠΕ γαρ, αν και εξομολογούμαι πως κάποτε, πάνε χρόνια τώρα, τού την έκανα για την μεσοβέζικη στάση του στο θέμα του Αθερινόλακκου ψηφίζοντας έναν συναγωνιστή απ’ το Γούδουρα, που κατέβαινε με άλλο κόμμα, που πλέον δεν υπάρχει.
Σύνολο καταγραφών: 28