Θέμα: Ελληνικά Κόμματα - Σελίδα: 1

Περί πατριωτικού ΠΑΣΟΚ

Νίκος Μπίστης, www.thecaller.gr, 05/02/2018

Νίκος Μπίστης
Νίκος Μπίστης
Ή όπως αρέσει σε κάποιους «περί της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ». Οι δύο αναφορές επανήλθαν στην τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή το Μακεδονικό.

Να διευκρινίσω ότι δεν συμφωνώ με αυτές τις απλουστευτικές γενικεύσεις και κατηγοριοποιήσεις, όμως ορισμένοι εντός των τειχών επιμένουν να τις χρησιμοποιούν. Νομίζουν έτσι ότι δικαιολογούν την απόφαση τους να αγνοήσουν η και να αντιπαρατεθούν με την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής για την ουσία του Μακεδονικού και για τα συλλαλητήρια. Η απόφαση αυτή είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ δεν θα ψηφίσει ποτέ τον "ΥΠΟΥΡΓΟ της ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑΣ"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ σχετικά με την συγκρότηση του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης,

29/10/2016

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένει σταθερή στην θέση της ότι θα συμβάλλει θετικά στην συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ώστε να υπάρξει σωστή ρύθμιση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την ανεξάρτητη αρχή – και ιδιαίτερα αυτό του Προέδρου – επιβάλλεται να πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις ώστε και συμβολικά και ουσιαστικά να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ευθύνες αλά και να συγκεντρώνουν την ευρύτερη αποδοχή. Αυτό εξάλλου είναι και το πνεύμα του Συνταγματικού νομοθέτη όπως αποτυπώθηκε ρητά στις διατάξεις του Συντάγματος ,που προβλέπουν την αποδοχή των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Η «Αυγή», η Νεοελληνική Ηθική και το Πνεύμα του ΣΥΡΙΖΑ

Γιώργος Σιακαντάρης, Athens Voice, 21/08/2016

Η «Αυγή», πάλι δια της «γραφίδος» του Θανάση Καρτερού, αφού τελείωσε με τις σεξουαλικές εκκρεμότητες που είχε με το Χάρβαρντ του κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη (σας γ@@ω το Χάρβαρντ – 01/07/2016), πιάστηκε με το να αποδομήσει (θα μπορούσα να γράψω τη λέξη του κ. Καρτερού, αλλά δεν μου βγαίνει) τον Πύρρο Δήμα. Έγκλημα του τελευταίου; Πήγε στο ΠΑΣΟΚ και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Προτίμησε «να στρατευθεί» γράφει ο Καρτερός «στην παρακμή του ΠΑΣΟΚ, να θέσει το όνομά του στη διάθεση των αυτουργών της αμπάρας, εύλογο είναι ότι θα γίνει και στόχος κριτικής. Ενίοτε και πολεμικής».

Σύντροφε Τσίπρα, πες κάτι αριστερό…

Απορίες για τον χορό της αυταπάτης και των διαψεύσεων

Στέλιος Στυλιανίδης, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 20/08/2016

Στις 29/6/2013, σε μια γνωστή πολιτική εκπομπή της ιταλικής τηλεόρασης, ο αριστερός σκηνοθέτης Νάνι Μορέτι  απευθύνθηκε στον τότε γραμματέα του PD Μάσιμο ντ’ Αλέμα με μια φράση που έμεινε χαραγμένη στον ματαιωμένο κόσμο της ιταλικής Αριστεράς: «Σύντροφε Ντ’ Αλέμα, πες κάτι αριστερό ή τουλάχιστον πες κάτι».

Επειτα από δεκαοκτώ μήνες διακυβέρνησης πρώτη φορά Αριστεράς και προερχόμενος από τις τάξεις της Ανανεωτικής Αριστεράς θέλω να διατυπώσω τρεις βασικές απορίες γι’ αυτή τη σύντομη αλλά ιστορική εμπειρία στη χώρα μας.
Είναι απορίες που δεν αποτιμούν το σύνολο της διακυβέρνησης αλλά θέτουν σχηματικά ορισμένα θέματα που συνδέονται με την ιστορική κουλτούρα της Αριστεράς.

Ο ορθολογισμός στην πολιτική

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 12/08/2016

Δεν μπορώ να φανταστώ πολλούς που θα διαφωνούσαν με την εκτίμηση ότι τα τελευταία χρόνια πλανάται πάνω από την Ευρώπη ένα μαύρο σύννεφο ανασφάλειας, απαισιοδοξίας και πρωτεϊκής, ανεπεξέργαστης οργής που εκφράζεται μέσα από την ιδεολογία του λαϊκισμού.

Και επιπλέον ότι αυτό ευνοεί κυρίως την άκρα Δεξιά.

Στην Ελλάδα τα πράγματα διαφέρουν κάπως. Η Χρυσή Αυγή μπορεί να παραμένει τρίτο κόμμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά ο μεγάλος κερδισμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ποια Ελλάδα το 2021;

Π.Κ. Ιωακειμίδης, Το Βήμα της Κυριακής, 07/08/2016

Το 2021 έχει ήδη σηματοδοτηθεί ως έτος-σταθμός στην πορεία της χώρας, καθώς τότε συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης για την ανεξαρτησία και τη συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας παρουσιάζοντας τις προτάσεις του για τη συνταγματική αναθεώρηση μίλησε για την «Ελλάδα του 2021»

Εξ όνυχος τον λέοντα

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 31/07/2016

Πριν από μερικές εβδομάδες επέστρεφα με τα πόδια από το κέντρο της Αθήνας στο σπίτι μου, κοντά στην πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι, ακολουθώντας τη συνήθη διαδρομή: Βασιλίσσης Σοφίας, δεξιά στην Ηρώδου του Αττικού και αριστερά στη Βασιλέως Γεωργίου, τον δρόμο που χωρίζει το Μαξίμου από το προεδρικό.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, αυτό μπορεί να το κάνουν σήμερα μόνον οι πεζοί επειδή η Ηρώδου του Αττικού είναι κλειστή στα αυτοκίνητα ολόκληρο το εικοσιτετράωρο και όχι μόνο το βράδυ, όπως παλιά.

Η απλή αναλογική δεν μπορεί παρά να στηριχθεί

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στον Γ. Μελιγκώνη, www.matrix24.gr, 27/06/2016

Είναι φανερό ότι η κοινωνία έχει αποφασίσει ότι θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας, καθώς από τις εκλογές του 2009 και μετά δεν έχει βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση ούτε καν με το απαράδεκτο μπόνους των 50 εδρών. Με το σκεπτικό όσων δεν επιθυμούν την απλή αναλογική, θα έπρεπε να αυξάνεται συνεχώς το μπόνους σε 60, 70 έδρες αλλοιώνοντας την βούληση των πολιτών για κυβερνήσεις συνεργασίας. Ας κατανοήσουν όλοι τις απαιτήσεις της κοινωνίας. Η απλή αναλογική είναι το σύστημα που ευνοεί τη συνεννόηση και την συνεργασία.

Οι δύο λαϊκισμοί

Θόδωρος Μαργαρίτης, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 15/06/2016

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα μας έχει παράδοση διλημμάτων και διαιρέσεων. Συχνά και εμφύλιων αντιπαραθέσεων. Ούτε είναι τυχαίο ότι η έννοια του συμβιβασμού η οποία στην Ευρώπη έχει πρωτεύουσα σημασία στην πατρίδα μας συνοδεύεται από απαξιωτικές διαστάσεις. Η οικονομική κρίση, τα μνημόνια, η αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος έχουν οδηγήσει σε κάθετες και τυφλές συγκρούσεις.

Ο λαϊκισμός, οργανικό στοιχείο της μεταπολιτευτικής Δημοκρατίας, αποτελεί επίσης κεντρικό άξονα της πολιτικής διαπάλης. Ισχυρό ρόλο σε αυτή την πραγματικότητα είχε ο αριστερός λαϊκισμός ως συνέπεια της κατάρρευσης των ιδεολογημάτων της δικτατορίας.

Η ελληνική κοινωνία βγάζει τα ρούχα της δημοσίως.

Γιώργος Σιακαντάρης, Το Βήμα της Κυριακής, 24/04/2016

Η δημοσιευθείσα στο προηγούμενο «Βήμα» δημοσκόπηση της Κάπα Research δείχνει μια κοινωνία βαθύτατα διχασμένη και απογοητευμένη. Σχεδόν επτά με οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι το συναίσθημα που επικρατεί στην καθημερινότητά τους είναι ανησυχία (81,4%), απογοήτευση (77,8%) και θυμός (71,4%). Τέτοιος βαθμός απελπισίας δεν είναι πρωτόγνωρος και σε άλλες δυτικές κοινωνίες. Η ελληνική ειδοποιός διαφορά είναι ότι τα ευρήματα της δημοσκόπησης «κουμπώνουν» με μια κοινωνία που (για λόγους οι οποίοι δεν μπορούν εδώ να αναλυθούν) δεν έχει τις πολιτισμικές και πνευματικές αποσκευές να υπερβεί μόνη της την απελπισία της.

Χαιρετισμός του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλου στο 10ο συνέδριο της ΝΔ

23/04/2016

Η χώρα έχει ανάγκη από μία σύγχρονη Κεντροαριστερά, για την οποία δουλεύουμε εμείς και προσωπικά εργάζομαι συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση και από μία σύγχρονη Κεντροδεξιά, για την οποία πρέπει να δουλέψετε εσείς και προσωπικά εσύ Κυριάκο. Η ισχυροποίηση του ενός χώρου αποτελεί κίνητρο και όχι απειλή για την ιδεολογική και πολιτική ενδυνάμωση του άλλου χώρου. Αυτή είναι η δική μου θεώρηση. Στην χώρα μας, αντίθετα, είχαμε την ξαφνική ισχυροποίηση του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς που καβάλησε το κύμα του λαϊκισμού και ανέλαβε την εξουσία.

Προσβλέπουμε στη συμπόρευση με το ΠΟΤΑΜΙ

Χρειαζόμαστε εναλλακτικές λύσεις

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Συνέντευξη στην Ειρ. Μπέλλα, Η Βραδυνή της Κυριακής, 03/04/2016

Δημήτρης Χατζησωκράτης
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Η συνάντηση Θεοδωράκη –Γεννηματά την περασμένη Πέμπτη συνιστά ένα σημαντικό βήμα για να διαμορφωθεί ένα δυναμικό, προοδευτικό μεταρρυθμιστικό ρεύμα, που θα σταθεί απέναντι στη προσπάθεια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσουν ένα διχαστικό δίπολο που μόνο σε αδιέξοδα οδηγεί.

Η 25μελής Επιτροπή, που με αυστηρό χρονοδιάγραμμα-εντός 2 το πολύ μηνών- θα επεξεργαστεί και θα προτείνει στα κόμματα και τις κινήσεις ένα σχέδιο προγραμματικών συγκλίσεων, καθώς και η προσπάθεια για μια σύγκλιση και επιμέρους συνεργασία στο επίπεδο των Κοινοβουλευτικών ομάδων αποτελούν βήματα καθοριστικά για την επιδιωκόμενη συμπόρευση.

Σύνολο καταγραφών: 149

Θέμα

Ελληνικά Κόμματα

Σύνολο καταγραφών: 149

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι