Η ιλαροτραγωδία της απογραφής από τη ΝΔ

Ανδρέας Ε. Παπαδόπουλος, Ημερησία, Δημοσιευμένο: 2011-04-29

Στο περιθώριο της ενασχόλησής της με τα θέματα του δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ και του προγράμματος του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9.84, η ηγετική ομάδα της ΝΔ φαίνεται ότι άρχισε να ασχολείται και να μελετά τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή. Η διαδικασία αυτή γίνεται με δειλά, αλλά γοργά βήματα. Χωρίς να το έχουν πολυκαταλάβει αποκήρυξαν την πιο κομβική επιλογή των κυβερνήσεων Καραμανλή, αυτή της απογραφής. Όσοι θυμούνται θα ξέρουν ότι μετά την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, η ΝΔ βομβάρδιζε καθημερινά τον τύπο με ανακοινώσεις-σχεδόν με απειλητικό τρόπο και ύφος-ότι μόλις έρθει στα πράγματα θα προβεί σε απογραφή. Η τότε τρόικα-Καραμανλής, Αλογοσκούφης, Ρουσόπουλος-υπερακόντιζε για το πόσο σημαντική ενέργεια (θα) είναι η απογραφή και πόσο θα βοηθήσει, ώστε να αποκατασταθεί το τρωθέν κύρος της χώρας και να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα. Λίγους μήνες μετά την ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, τον Οκτώβριο του 2004, δημοσκόπηση της GPO κατέγραφε ότι το 84,1% των ψηφοφόρων της ΝΔ βλέπουν θετικά την απογραφή, ενώ η…εμπνευσμένη επιλογή της κυβέρνησης Καραμανλή είχε γοητεύσει και το 49,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ!

Σήμερα η ηγεσία της ΝΔ έρχεται με καθυστέρηση περίπου 10 ετών και μας λέει ότι ήταν καταστροφική επιλογή. Η κοροϊδία, όμως, είναι ότι την χρεώνει αποκλειστικά στον κ. Αλογοσκούφη. Παράδειγμα για να καταλάβουμε το μέγεθος της πολιτικής κοτσάνας: Είναι σαν να έρθει μετά από 5 χρόνια ο όποιος επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και να δηλώσει πόσο άστοχη ήταν η προσφυγή στο ΔΝΤ, χρεώνοντάς την στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Το ζητούμενο, ωστόσο, σήμερα δεν είναι πώς αποτιμά η ηγεσία της ΝΔ την περίοδο Καραμανλή. Είναι γνωστά σε όλους τα καταστροφικά αποτελέσματά της. Το ζητούμενο είναι η εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του εν αναμονή κόμματος εξουσίας. Χωρίς υπερβολή πρόκειται για το χειρότερο πολιτικό προσωπικό που είχε μεταπολιτευτικά κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πρόσωπα που έχουν κύρος στη συντηρητική παράταξη σιωπούν ή «κρύβονται». Ξέρει κανείς γιατί δεν μιλά για τα οικονομικά ο Σταύρος Δήμας; Γιατί σιωπά για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και κατ’επέκταση την οικονομία η Μαριέττα Γιαννάκου; Γιατί παρεμβαίνουν σπάνια ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο Νίκος Δένδιας; Γιατί απέχει ο πιο έμπειρος κομματικός παράγοντας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης; Φαντάζομαι την απάντηση τη γνωρίζουν όλοι. Ο κ. Σαμαράς έχει παραδώσει τα κλειδιά της Συγγρού στην απωθητική παρέα του Δικτύου 21 και σε μαθητευόμενους μάγους-οιονεί golden boys. Το πρόβλημα είναι μην το ΠΑΣΟΚ με τις επιλογές του του παραδώσει και τα κλειδιά του Μαξίμου! Γιατί τότε θα κοπεί το γέλιο από τις δηλώσεις Σαμαρά-Μιχελάκη και θα αρχίσει το κλάμα.

Θέματα επικαιρότητας: Ελληνικά Κόμματα

Το ξεκαθάρισμα Τσίπρα και τι (δεν) ήθελαν οι άλλοι…

Γιώργος Καρελιάς, 2025-11-25

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει με το παρελθόν: το δικό...

Περισσότερα

Ο καχεκτικός νέος δικομματισμός

Νίκος Μαραντζίδης, 2021-04-18

Οι εκλογές του 2019 ξανάβαλαν το κομματικό σύστημα σε ράγες...

Περισσότερα
Νίκος Μπίστης

Τίνος παιδιά είναι η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ;

Νίκος Μπίστης, 2020-07-13

Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του στα ΝΕΑ στις 5/7/2020 με τίτλο «Τίνος...

Περισσότερα

Ποιες είναι ειδήσεις και ποιες όχι;

Τάσος Παππάς, 2020-07-06

Στην παρούσα φάση δεν έχει καμιά σημασία ποιος είναι μπλεγμένος...

Περισσότερα
Στέργιος Καλπάκης

Εθνική συνεννόηση, όχι μονομερής συνεργασία με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ

Στέργιος Καλπάκης, 2018-10-21

...Διαφωνώ με τη λογική μετώπων που φέρουν το πρόθεμα “αντί”....

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και μετά εκλογές

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2018-10-21

H σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes με...

Περισσότερα
Νίκος Μπίστης

Περί πατριωτικού ΠΑΣΟΚ

Νίκος Μπίστης, 2018-02-05

Ή όπως αρέσει σε κάποιους «περί της κοινωνικής βάσης του...

Περισσότερα

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ δεν θα ψηφίσει ποτέ τον "ΥΠΟΥΡΓΟ της ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑΣ"

2016-10-29

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένει σταθερή στην θέση...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Στέργιος Καλπάκης

Ενότητα και ανασύνθεση με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση

Στέργιος Καλπάκης, 2026-03-15

Να συμβάλλουμε στην αναγκαία ενότητα και ανασύνθεση του...

Κώστας Χλωμούδης

Η Ελλάδα χωρίς διπλωματικά ερείσματα με τη ναυτιλία της εκτεθειμένη

Κώστας Χλωμούδης, 2026-03-15

Όταν η γεωπολιτική επιλογή μετατρέπεται σε ναυτιλιακό...

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Τύπος και Δημοκρατία

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-03-15

Οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ έχουν εξαπολύσει ακόμα έναν πόλεμο...

Θόδωρος Τσίκας

Ο εθνικολαϊκισμός βλάπτει σοβαρά

Θόδωρος Τσίκας, 2026-03-09

Η αμυντική συνδρομή στην Κύπρο δεν έπρεπε να γίνει διμερώς....

Μαριλένα Κοππά

Αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός μας

Μαριλένα Κοππά, 2026-03-08

Πολύ μελάνι έχει χυθεί την προηγούμενη βδομάδα, και δίκαια,...

Σύμπλευση με την Ευρώπη ή παιχνίδια στη Μέση Ανατολή;

Κυριάκος Πιερίδης, 2026-03-07

Στις εφτά ημέρες του πολέμου η Κύπρος βιώνει συνθήκες πρωτοφανούς...

Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα όπως βολεύει τους ισχυρούς

Τάσος Παππάς, 2026-03-07

Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα». Το ακούμε εδώ και κάμποσο καιρό...

Ακριβές συμβουλές…

Πάσχος Μανδραβέλης, 2026-03-07

Ενα από τα ελληνικά παράδοξα είναι ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ,...

Γιατί αποστασιοποιείται η Κίνα από το Ιράν;

Πλάμεν Τόντσεφ, 2026-03-07

Την ώρα που φλέγεται η Μέση Ανατολή και πολιορκείται το...

Τα σπουργίτια της Τεχεράνης

Παύλος Τσίμας, 2026-03-07

Η Κίνα, κάποτε, αποφάσισε να κηρύξει τον πόλεμο στα σπουργίτια....

Θύμα των εκλογών η οικονομική πολιτική

Αντώνης Καρακούσης, 2026-03-05

Την περασμένη εβδομάδα συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό...

Με την ψυχρή γλώσσα της Ρεαλπολιτίκ – γιατί πού χώρος για άλλες;

Λουκάς Τσούκαλης, 2026-03-04

Με την αμερικανο-ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, άνοιξε και...

×
×