Ωρες... αναξιοπιστίας

Παναγιώτης Παναγιώτου, Έθνος, 06/05/2011

Η χώρα αυτήν τη στιγμή, όσο ανάγκη έχει από μια σοβαρή και αποτελεσματική κυβέρνηση με γρήγορα αντανακλαστικά, άλλο τόσο έχει ανάγκη από μια σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση, που να μην υποκύπτει σε μικροκομματικής σκοπιμότητας «πειρασμούς». Πολλώ μάλλον που για τη σημερινή δεινή κατάσταση της Ελλάδας φέρει καθοριστικές ευθύνες, τις οποίες -εξάλλου είναι πολύ πρόσφατες- ο λαός γνωρίζει πολύ καλά. Η ΝΔ χρειάζεται, εάν θέλει να παραμείνει ένα εν δυνάμει κόμμα εξουσίας, σοβαρές πολιτικές επιλογές, με κριτήριο την κατάσταση της χώρας και τις αρχές της. Μέχρι στιγμής ακολουθεί μια επαμφοτερίζουσα στάση. Επικαλείται από τη μία την «υπευθυνότητά της», ενώ από την άλλη δρα μικροκομματικά. Χαρακτηριστικό (τελευταίο παράδειγμα) η στάση της στην αύξηση του χρόνου εργασίας στο Δημόσιο στις 40 ώρες. Στην αρχή ήταν «κατά» με «σαχλαμαρώδη» επιχειρηματολογία.

Στη συνέχεια αναγκάστηκε σε αναδίπλωση, λόγω αντιδράσεως πολλών βουλευτών της και του κινδύνου να υποστεί μεγάλο «πλήγμα» εν όψει του «Ζαππείου ΙΙ», αφού τους είχαν «πάρει στο ψιλό» και φίλια ΜΜΕ. Η αλλαγή στάσης είναι θετική αναμφισβήτητα. Αυτό όμως δεν καλύπτει το έλλειμμα πολιτικής σοβαρότητας που αποκαλύφθηκε στον ηγετικό της πυρήνα. Εξ αντικειμένου μάλιστα θέτει ερωτήματα για το «Ζάππειο ΙΙ», όταν... δυσκολεύονται στο 40ωρο του Δημοσίου. Και η συγκυρία απαιτεί κοσμογονικές αλλαγές! Από την άλλη, κρίσιμο στοιχείο είναι και το «ύφος». Σ’ αυτόν τον τομέα ο κ. Σαμαράς ατύχησε. Ο πρώτος εκπρόσωπός του, ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, υπενθύμιζε και απεικόνιζε με τη χαρακτηριστική «μεγαλοστομία» του τη «φαυλότητα» της περιόδου Καραμανλή με τον πιο έντονο τρόπο.

Ο νέος εκπρόσωπός του, ο κ. Μιχελάκης, έχει μπλέξει τον ρόλο του με τα εξεζητημένα «πρωτοσέλιδα» μιας μικρής εμβέλειας κομματικής εφημερίδας, αγνοώντας εντυπωσιακά την πρόσφατη ιστορία της παράταξης που εκπροσωπεί, πράγμα που αφαιρεί από τον «λόγο» του το στοιχείο της εμβέλειας και της πειθούς.

Τραγωδία υπήρξε για τη ΝΔ και το «ξέσπασμα» Μεϊμαράκη. Οχι μόνο γι’ αυτά που είπε όσο γιατί, πολύ περισσότερο, «υιοθετείται» από τη ΝΔ ως ο... μόνος αποτελεσματικός τρόπος «περιχαράκωσης» από τον ΛΑΟΣ που εμμέσως σημαίνει «έλλειψη» πραγματικής «περιχαράκωσης»... Ολα αυτά, σε συνδυασμό με την αδυναμία -παρά τις προσπάθειες- να κοπεί ο «ομφάλιος λώρος» από την περίοδο Καραμανλή (που δεν μπορεί πάντως να γίνει με όρους και προφίλ... Φαήλου), εξηγούν τη δημοσκοπική και πολιτική καθήλωση της ΝΔ. Αυτό δεν είναι καλό για τη χώρα. Χρειάζεται μια σοβαρή αντιπολίτευση από κάθε άποψη, γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά...

Θέμα

Ελληνικά Κόμματα

Σύνολο καταγραφών: 153

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι