Τον άλλο μήνα, ξημερώνει

Ευτύχης Παλλήκαρης, Athens Voice, 24/02/2014

Ζούμε τον μήνα των «μονομερών ενεργειών» σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της τρόικας. Πρώτα ο Γιάννης Δραγασάκης και στη συνέχεια ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έδωσαν το σύνθημα. Μέχρις εδώ κανένα νέο. Περιμένουμε τον άλλο μήνα, για την αναδίπλωση θέσεων.

Τα όργανα αρχίζουν όταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν να ερμηνεύουν τας... Γραφάς. Διότι με το ρυθμό που αυτές αλλάζουν, υπάρχει ένα προβληματάκι. Έτσι, για παράδειγμα, ακούγαμε το πρωί της Δευτέρας από τον Κώστα Πουλάκη, μέλος του ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, πως, ναι, εντάξει, έχουμε πολιτικά όπλα εντός Ευρώπης να κάνουμε σκληρή διαπραγμάτευση, αλλά αν επικρατήσει το αρνητικό σενάριο τότε θα υπάρξει προσφυγή στο λαό. Δηλαδή θα γίνει δημοψήφισμα; ερωτάται ο κ. Πουλάκης και απαντά θετικά. Όλα αυτά εικάζουμε με την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει την αυτοδυναμία στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, όταν αυτές γίνουν, κατά τα λεγόμενα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο «Βήμα της Κυριακής». Αναμένοντας ποιοι θα είναι το δίλημμα προσφυγής στο λαό, δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε την τελευταία εμφάνιση του ΓΑΠ στο Ζάππειο και την αξιοθαύμαστη εμμονή του στην ορθότητα για το δημοψήφισμά του...

Επίσης ακούσαμε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει εξουσία, η πρώτη πράξη (και αυτή πρώτη;) θα είναι να θεσμοθετηθεί και μάλιστα συνταγματικά η απλή αναλογική. Προσοχή: Η αλλαγή θα προταχθεί ΜΕΤΑ τις εκλογές με το σημερινό σύστημα Σκανδαλίδη-Παυλόπουλου, που δίνει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει απαλείψει κάθε πολιτική πρωτοβουλία για απλή αναλογική ΠΡΙΝ από τις εκλογές. Έχει παραιτηθεί από το να απευθυνθεί στην κυβέρνηση για το θέμα αυτό (ώστε να τη φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση) αλλά και να βρει συμμάχους στο ευρύτερο πολιτικό φάσμα, από τη ΔΗΜΑΡ μέχρι το ΚΚΕ και βάλε.

Εκεί που γίνεται βεβαίως το έλα να δεις είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές, άκρως πολιτικοποιημένες κατά τα λεγόμενα του κ. Πουλάκη. Τόσο πολιτικοποιημένες, που στο δεύτερο γύρο, αν υπάρχει υποψήφιος του ΚΚΕ απέναντι σε υποψήφιο άλλου κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιλέξει ΚΚΕ. Μα αν για παράδειγμα αντίπαλος είναι ένας κατά πολύ πιο άξιος υποψήφιος από αυτόν του ΚΚΕ; Η μάχη είναι άκρως πολιτική, επιμένει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Ναι, μα τότε πώς θα γίνεται να ψηφίζετε τον υποψήφιο ενός κόμματος που λέει έξω από την ΕΕ και ευρώ απέναντι σε ένα νεοδημοκράτη, για παράδειγμα, που ζητεί να μείνουμε στο ευρώ; Περιμένουμε ακόμα την απάντηση...

Στο τελευταίο ερώτημα, αν στην Αθήνα στο δεύτερο γύρο υπάρξει δίδυμο «υποψήφιος ΚΚΕ-Καμίνης», ο κ. Πουλάκης απαντά: «Μα ο κ. Καμίνης έχει αποτύχει».

Γι αυτό, ας περιμένουμε τον άλλο μήνα, να ξημερώσει...

Θέμα

Ελληνικά Κόμματα

Σύνολο καταγραφών: 153

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι