Από πού «αντλεί νερό» το Ποτάμι

Παναγιώτης Παναγιώτου, Έθνος, 14/03/2014

Αρκεί άραγε ένας «δημοσκοπικός πραγματισμός», ο οποίος συνιστά ένα μείγμα ανεπεξέργαστων «αριστεροδεξιών» αντιλήψεων, που αλληλοεξουδετερώνονται μεταξύ τους, χωρίς ενιαίο ιδεολογικό και πολιτικό ιστό, να βγάλουν τη χώρα από την κρίση; Αυτό είναι το ερώτημα ουσίας. Και η απάντηση είναι αρνητική. Αλλά το Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη δεν είναι οι θέσεις που τόσο επίμονα του ζητούσαν απ’ την αρχή κάποιοι. Είναι ο ίδιος ο.... κ. Θεοδωράκης.

Οι θέσεις του είναι θέσεις γνωστές, διατυπωμένες δημοσίως από καιρό από πολλούς «παλαιούς ή νέους πολιτικούς» με δεξιές ή αριστερές αφετηρίες, δημοφιλείς στη μεγάλη πλειοψηφία τους στις έρευνες κοινής γνώμης (με δυο – τρεις εξαιρέσεις), που αποτυπώνουν αυτό που ονομάσαμε στην αρχή «δημοσκοπικό πραγματισμό». Η αξία όμως του Ποταμιού δεν είναι οι θέσεις του (εξ ου και εμφανίστηκε δημοσκοπικά με αξιοπρόσεκτα ποσοστά, πριν καν γίνουν γνωστές) αλλά η «αντικομφορμιστική» παρουσία του ίδιου του κ. Θεοδωράκη. Η «νέα εικόνα» σε ένα «πεπαλαιωμένο», «βεβαρημένο» και «γερασμένο» πολιτικό σκηνικό. Το μπουφάν και το τζιν, αντί για το κουστούμι. Η μηχανή αντί για το αυτοκίνητο. Τα εύπεπτα «δημοσιογραφικά κλισέ» αντί για τον «ξύλινο πολιτικό λόγο» (έστω κι αν είναι όψη του ίδιου νομίσματος). Η τηλεοπτική πόζα αντί για το πολιτικό προφίλ. Ο «αντικομφορμισμός» του κ. Θεοδωράκη είναι το βασικό στοιχείο της ταυτότητα του νέου εγχειρήματος. Το «ατού του». Περιορίζεται στην «εικόνα» και όχι στην ουσία των θέσεων, γεγονός που το διαχωρίζει από άλλα ριζοσπαστικά κινήματα.

Υπ’ Αυτήν την έννοια, είναι μια «κοινωνική συλλογικότητα» των μίντια και του Διαδικτύου και όχι ένα «πολιτικό υποκείμενο» με δεσμευτικό ιδεολογικό, πολιτικό πλαίσιο. Θέλει να κινείται «ελεύθερα και ωραία» εξ’ ου και ο τίτλος του Ποτάμι... Από μια άλλη οπτική είναι «υποπολιτικό φαινόμενο», καθώς μεσολαβεί με «αντικομφορμιστικό τρόπο», ετερόκλητες ιδέες, χωρίς να δεσμεύεται σ΄ένα κεντρικό ιδεoλογικό – πολιτικό διακύβευμα. Ούτε αριστερά - ούτε Δεξιά. Ούτε συστημικός – ούτε αντισυστημικός. Άρα τι; «Είμαι ο....Σταύρος, δεν σας αρκεί;». Τ΄άλλα είναι λεπτομέρειες...

Θέμα

Ελληνικά Κόμματα

Σύνολο καταγραφών: 153

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι