Η «ΠΡΟΤΑΣΗ των 7» και η απόφαση του 3ου Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, www.badiera.gr, 05/12/2014

Από ορισμένους/ες φίλους/ες για την Πρόταση των 7 της ΔΗΜΑΡ τέθηκε ένα ζήτημα. «Πως προωθείται αυτή η ΠΡΟΤΑΣΗ για ΣΥΜΦΩΝΙΑ με Εκλογή Προέδρου, Εκλογές τον Μάη και Αναθεώρηση του Συντάγματος από μέλη κορυφαίου οργάνου του κόμματος, όταν στο εντελώς πρόσφατο 3ο Συνέδριό μας αποφασίσαμε να μην ψηφίσουμε κανένα Πρόεδρο και να πάμε σε εκλογές».

Θα μου επιτρέψετε να υποστηρίξω- το έκανα άλλωστε και στην Εκτ. Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ- ότι η «ΠΡΟΤΑΣΗ των 7» δεν αντιβαίνει κατ΄ουδένα τρόπο στην ουσία της Συνεδριακής μας απόφασης.

Παραθέτω το σχετικό εδάφιο: «Στη διαδικασία της προεδρικής εκλογής η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιμένει να υπάρξουν συναινέσεις και συμπτώσεις, όπως αυτές που απαιτεί το Σύνταγμα, τη στιγμή που οι εφαρμοζόμενες πολιτικές της συνεχίζουν να διευρύνουν τα κοινωνικά ρήγματα. Δεν θα συμβάλλουμε στην παράταση αδιέξοδων πολιτικών, όπως αυτές ακολουθούνται από την παρούσα κυβέρνηση. Με αυτές τις παραμέτρους πρέπει να θεωρείται δεδομένη η καταψήφιση εκ μέρους μας οποιασδήποτε πρότασης καταθέσουν οι εταίροι της κυβέρνησης για την προεδρική εκλογή».

Υποστηρίζω, λοιπόν, ότι το πνεύμα και το γράμμα της απόφασης εννοεί ότι δεν ψηφίζουμε Πρόεδρο γιατί η κυβέρνηση, είμαστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτικές και όχι-προφανώς- ότι εμείς ως ΔΗΜΑΡ δεν θέλουμε εν γένει να ψηφίζουμε συναινετικά Πρόεδρο, που ενδεχομένως ψηφίζουν ΝΔ ή/και ΠΑΣΟΚ!

Τούτων λοιπόν δοθέντων, η ΠΡΟΤΑΣΗ για ΣΥΜΦΩΝΙΑ πηγαίνει πέρα από αυτό.

Η «Πρόταση των 7» προτείνει να μην μείνουμε στην αδράνεια, περιμένοντας μέχρι τη διαδικασία ψήφισης Προέδρου, τη …ΖΑΡΙΑ δηλαδή για την επίτευξη των 121 ΟΧΙ! Πρόκειται για πρωτοβουλία, που αναζητά δυνατότητες ευρύτερης συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων και πρώτα και κύρια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, για μια διέξοδο που θα μπορούσε να λύνει κόμπους για μια στοιχειωδώς ομαλή λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Χωρίς φυσικά να επιχειρεί να συμβιβάσει ασυμβίβαστα και να αναζητήσει συναινέσεις και συγκλίσεις για ακολουθούμενες πολιτικές και μέτρα, ή πολύ περισσότερο για συμφωνίες με τρόικα, ή για διαπραγμάτευση για το χρέος κλπ.

Αν αυτή η ανοικτή οιονεί Πρόταση, θα μπορούσε να στεφθεί με επιτυχία, δηλαδή με αποδοχή της από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καλώς! Αν όχι, πάντα η Απόφαση του Συνεδρίου μας παραμένει σε ισχύ.

Θέμα

Ελληνικά Κόμματα

Σύνολο καταγραφών: 153

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι