Κατώτερη των περιστάσεων η κυβέρνηση

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 08/12/2014

Οι χειρισμοί, που ξεκίνησαν με τις ανακοινώσεις περί «καθαρής εξόδου» από το Μνημόνιο στις αρχές του Οκτωβρίου, για να καταλήξουν στην αποδοχή της ενισχυμένης πιστωτικής γραμμής, με άδηλο ακόμα το «έγκαιρο κλείσιμο» της πέμπτης αξιολόγησης από της τρόικα και με τα πολλά ερωτηματικά για την εξέλιξη της υπόθεσης « βιώσιμη μείωση του χρέους», αναδεικνύουν, σε κάθε περίπτωση, μια πραγματική έλλειψη διαπραγματευτικών δυνατοτήτων της δικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ασκούμε ιδιαίτερη κριτική στην κυβέρνηση για μειωμένη πολιτική διορατικότητα και την θεωρούμε κατώτερη των περιστάσεων, που η χώρα μας βιώνει.

Θα περιοριστώ σε τρεις βασικές παρατηρήσεις, που αναδεικνύουν με σαφήνεια τον ισχυρισμό αυτόν:

Η πρώτη παρατήρηση: Η σημερινή δικομματική κυβέρνηση δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να πετύχει ώστε οι εταίροι- δανειστές να υλοποιήσουν την απόφαση- δέσμευση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012 για «επιπλέον αξιόπιστη και βιώσιμη μείωση του χρέους». Δεν ζήτησε από το τέλος Δεκεμβρίου του 2013, οπότε ήταν δεδομένη η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, την προετοιμασία μιας συμφωνίας βιώσιμης μείωσης του χρέους που θα τίθετο σε ισχύ αμέσως μετά την επίσημη από την Eurostat καταγραφή του πλεονάσματος, τον περασμένο Απρίλιο του2014. Αντιθέτως, ως μη όφειλε, δέχονταν από τους εταίρους τις συνεχείς αναβολές για έναρξη διαδικασίας συζήτησης, είτε λόγω, πλέον, των ευρωεκλογών 2014 είτε, το χειρότερο, μετά την περαίωση της 5ης αξιολόγησης από την τρόικα, που ακόμη δεν έχει τελειώσει και της οποίας μέχρι σήμερα παρακολουθούμε το τραγικό σήριαλ.

Η δεύτερη παρατήρηση: Ο τραγικός χειρισμός του περασμένου Οκτωβρίου από τον πρωθυπουργό με τις εξαγγελίες του για το εξωπέταγμα του ΔΝΤ και την έξοδο από τα Μνημόνια. Στο διαγκωνισμό και τη διελκυστίνδα του με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιός «θα σκίσει τα μνημόνια» πιο γρήγορα, πρωθυπουργός αυτός, εξαΰλωσε τα όποια ψήγματα εμπιστοσύνης των ηγεσιών των εταίρων για τις δυνατότητες του πολιτικού προσωπικού της χώρας μας να μπορεί να προβλέπει και να σχεδιάζει με βάση τα δεδομένα και όχι το… θυμικό. Ο κ. πρωθυπουργός έχει βρει μπροστά του τα ερωτηματικά των ηγετών της πολιτικής του οικογένειας στην ΕΕ, άλλα και τη μη διάθεσή τους για «πολιτική πίστωση» και «προκαταβολή» εν όψει των, εξ αντικειμένου, πολιτικά δύσκολων μηνών που έρχονται με την έναρξη του νέου χρόνου στην Ελλάδα. Αλλά τα τελευταία ουδόλως θα μας ενδιέφεραν αν δεν επρόκειτο να έχουν, εξ αντικειμένου, τις επιπτώσεις τους στην πορεία της χώρας μας. Οι σημαίες τις εξόδου από τα Μνημόνια ήταν… από νάιλον. Υπεστάλησαν στο Eurogroup της 6ης Οκτωβρίου και κληροδότησαν στη χώρα μια νέα συμφωνία που ενέχει:(α)πιο ακριβό δανεισμό (β) Πιο αυστηρό έλεγχο.

Το μάθημα για το τι κοστίζουν οι λεονταρισμοί και στην ηγεσία της κυβέρνησης είχε δυστυχώς πολύ… ακριβά δίδακτρα! Ελπίζω και η αξιωματική αντιπολίτευση κάτι να διδάχτηκε.

Η τρίτη παρατήρηση: Η εμμονή Σαμαρά και Βενιζέλου περί της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Και καλά να το υποστηρίζει ο κ. Βενιζέλος, έχοντας συγγράψει την PSIάδα του, την οποία, σημειωτέον, είναι και ο μόνος στην Ελλάδα και στην ΕΕ, που την απαγγέλει! Ο Πρωθυπουργός όμως; Όταν δεν υπάρχει μελέτη και οικονομολόγος, που σέβεται εαυτόν, που να υποστηρίζει ότι το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις;!

Και αυτό που είναι προφανές με οικονομικούς όρους ήλθε ο κ. Σαμαράς με άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής(16/11/14) να το ξεπεράσει με …πολιτικούς όρους! Αναφέρει: «Δυστυχώς, αυτό που δεν καταλαβαίνει η αντιπολίτευση, είναι πως μια χώρα που δεν έχει βιώσιμο χρέος, δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές!» Και συνεχίζει: «Όποιος διακηρύσσει ότι το χρέος μας είναι «μη βιώσιμο», δεν πηγαίνει σε «νέα διαπραγμάτευση». Λέει στις αγορές να ΜΗΝ τον δανείζουν! Και πηγαίνει σε νέο αναγκαστικό δανεισμό, με νέους επαχθείς όρους!». Εμείς αυτό που αντιτείνουμε απλά στον κ. Πρωθυπουργό είναι ότι οι αγορές …δεν τρώνε κουτόχορτο. Ξέρουν ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός! Δεν πείθονται από τις όποιες διαβεβαιώσεις του όποιου πρωθυπουργού. Αντιθέτως, οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι το χρέος είναι βιώσιμο δίνει τη δυνατότητα, σε όσες ηγεσίες των κρατών μελών δεν θέλουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στη χώρα, να χρησιμοποιούν ως άλλοθι αυτό που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ισχυρίζεται. Και δεν υπάρχει κανένα κοινοβούλιο που να θέλει να ψηφίσει μέτρα που θα καταστήσουν το χρέος της Ελλάδας …ακόμη πιο βιώσιμο!

Θέμα

Ελληνικά Κόμματα

Σύνολο καταγραφών: 153

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι