Μην κλειδώνεις τον παππού πριν τις κάλπες !

Αλέξανδρος Παπουτσής, 23/01/2015

Τα προβλήματα της νεολαίας, της νέας γενιάς, των νέων άνεργων, των μαθητών και των σπουδαστών καταλάμβαναν πολύ μικρό χώρο στο δημόσιο και προεκλογικό διάλογο.

Στο ζήτημα αυτό της διαγενεακής διάστασης της κρίσης συναρθρώνονται περισσότερα πολιτικά ζητήματα όπως ο χαρακτήρας της ανάπτυξης, η νεανική επιχειρηματικότητα, η διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους και όλη η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.

Mία προοδευτική πολιτική πρόταση δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια μπροστά σε αυτή τη διάσταση της κρίσης. Η αλληλεγγύη γενεών, αναγκαία συνθήκη για την διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, δυστυχώς στην Ελλάδα εκφυλίστηκε σε επιβάρυνση των μελλοντικών γενεών.

Η ελληνική νεολαία είναι οικονομικά, θεσμικά, πολιτικά και κοινωνικά αδικημένη από την πορεία των εξελίξεων στη χώρα και το περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Η πολύπλευρη ελληνική κρίση είναι εξ αντικειμένου και μια ευκαιρία για αλλαγές, ανακατανομή πόρων, επανεξέταση δομών, σύγκριση με το παγκόσμιο περιβάλλον. Αυτός ο επανακαθορισμός μπορεί να απελευθερώσει τεράστιες δημιουργικές δυνάμεις του τόπου αλλά και των ανθρώπων.

Η ελληνική νεολαία πρέπει να το απαιτήσει. Σε αυτές τις κατακλυσμιαίες αλλαγές δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετέχει αναπαράγοντας κλισέ και βεβαιότητες του παρελθόντος.

Το γεγονός πως η νέα γενιά δεν έχει ισχυρή φωνή στο πολιτικό, κομματικό και οικονομικό σύστημα οδηγεί σε επιλογές συχνά άδικες. Όμως η παγκόσμια εξέλιξη έχει δείξει ότι χώρες που προοδεύουν είναι εκείνες που δίνουν χώρο στους νέους.

Η νέα γενιά πρέπει να γίνει μια νέα πρωτοπορία της παραγωγής, της κοινωνίας, των πολιτικών εξελίξεων και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σήμερα. Να σπάσει τις επετηρίδες στο πολιτικό σύστημα, τη δημόσια διοίκηση, τις επιχειρήσεις. Να σπάσει τη γραφειοκρατία, να πρωτοπορήσει στη μετάβαση της Ελλάδας στη νέα εποχή. Να δώσει τη μάχη για τα κοινωνικά αγαθά, το σεβασμό του δημοσίου χώρου, την ορθολογική κατανομή πόρων, τη δίκαιη κατανομή βαρών.

Η νέα γενιά δεν πρέπει να μετατραπεί σε μόνιμο εργατικό δυναμικό άλλων χωρών. Πρέπει τη γνώση και τις εμπειρίες που αποκτά να τις μεταλαμπαδεύσει στην Ελλάδα, να συνδεθεί με τον τόπο και τη μοίρα του.

Μόνο εάν τα καταφέρει η νέα γενιά έχει μέλλον η Ελλάδα αλλά και οι μεγαλύτεροι. Μόνο εάν η νέα γενιά μπει στην παραγωγή, φέρει καινοτομίες και ριζοσπαστικές αλλαγές υπάρχει ελπίδα διάσωσης του κοινωνικού μοντέλου.

Τα νεολαιίστικα ζητήματα δεν πρέπει να προσεγγίζονται με όρους αυθεντίας, με όρους κλασικούς, κομματικούς, παρωχημένους.

Ας μην κλειδώσουμε τους γέροντες στις εκλογές. Ας ξεκλειδώσουμε τις λύσεις για τις δικές μας ζωές.

---

Υποψήφιος βουλευτή στο Ν. Πιερίας του συνδυασμού «Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά»

Θέμα

Ελληνικά Κόμματα

Σύνολο καταγραφών: 151

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι