Γιατί δέχτηκα

Μπερνάρ Κουσνέρ, Le Monde, ppol.gr, 22/05/2007

Στις κοινωνικές συγκρούσεις στη Γαλλία ή τις διεθνείς εξελίξεις, συμμετείχα πάντα, κι εξακολουθώ να το κάνω, σε όλες τις μάχες που συχνά αναδείκνυαν το μεγαλείο της χώρας μας.

Από την Μπιάφρα του 1968 έως τον ΟΗΕ και το Κοσσυφοπέδιο, περνώντας από τους «ιατρούς χωρίς σύνορα» και τους «ιατρούς του κόσμου» και πολλές ακόμα εκφράσεις της κοινωνίας των πολιτών, πάντα υποστήριξα με τη δράση μου τα ίδια πάντα ιδεώδη της αλληλεγγύης και της προόδου.

Σήμερα, ως υπουργός, θα υπερασπιστώ τις αξίες της γαλλικής διπλωματίας.

Μετά από σαράντα χρόνια σχεδόν ανθρωπιστικής δράσης και αγώνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πετύχαμε πολλά σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της διπλωματίας, την προάσπιση της υγείας και την προστασία των μειονοτήτων.

Θα συνεχίσουμε αύριο τον αγώνα για μία πιο ανθρώπινη παγκοσμιοποίηση, για μία πιο ισχυρή Ευρώπη, για να ξαναβρεί η Γαλλία το ρόλο που τη συνόδευε στην ιστορία της.

5

Ήμουν πάντα, κι εξακολουθώ να είμαι ένας ελεύθερος άνθρωπος, αγωνιστής μιας αριστεράς ανοικτής, τολμηρής, σύγχρονης, με μια λέξη σοσιαλδημοκρατικής.

Αποδεχόμενος σήμερα να συνεργαστώ με ανθρώπους που σε πολλά ζητήματα δε σκέφτονται όπως εγώ, καθόλου δεν απαρνούμαι τις σοσιαλιστικές μου πεποιθήσεις.

Συμμετείχα στην προεκλογική εκστρατεία της Σεγκολέν Ρουαγιάλ (Ségolène Royal) και ψήφισα υπέρ της και στους δύο γύρους της προεδρικής εκλογής διότι μου φάνηκε πως αντιπροσώπευε μία ευκαιρία για την αριστερά.

Η Γαλλία επέλεξε: η εκλογή ανήκει πια στο παρελθόν.

Θα συνεχίσω με τη δράση και τη ανοικτή σκέψη μου για να υπάρξει, επιτέλους, μία γαλλική σοσιαλδημοκρατία.

5

Η εξωτερική πολιτική της χώρας μας δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε αριστερή.

Υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Γαλλίας σε έναν κόσμο που αλλάζει κάθε μέρα.

Χρειάζεται να διακρίνεται από αποφασιστικότητα και καινοτόμα διάθεση.

Κάνοντάς μου την τιμή να με προτείνει για να κατευθύνω την γαλλική διπλωματία, ο πρόεδρος της δημοκρατίας δεν φαντάστηκε βέβαια πως θα γινόμουν «σαρκοζικός».

Ορισμένες από τις πεποιθήσεις του δεν ταιριάζουν με τις δικές μου, και τανάπαλιν.

Να όμως που ανακοινώνει, το ελπίζω, μία αλλαγή στο στιλ της εξουσίας, μία νέα εποχή.

Το όνομά της είναι όμορφο: άνοιγμα.

5

Γνωρίζω πως ορισμένοι από τους φίλους μου με κατακρίνουν για την νέα αυτή στράτευσή μου.

Τους ζητάω επιείκεια: οι ιδέες και η θέλησή μου δεν άλλαξαν.

Αν έρθει η μέρα που θα διαπιστώσουν πως προδίδω τις πεποιθήσεις μου, τους παρακαλώ να με ξυπνήσουν.

Τους εγγυώμαι πως αυτή η ώρα δεν ήρθε ακόμα.

Ας μη φοβόμαστε το μέλλον• ας δούμε πέρα από τα κομματικά μας κουτάκια. Συμμετέχω σε μία κυβέρνηση που έχει στόχο να δράσει επ’ ωφελεία της Γαλλίας, της Ευρώπης, του κόσμου.

Ας κριθώ από τα αποτελέσματά μου.

-------

Ο Bernard Kouchner είναι υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας. Υπηρέτησε ως διπλωμάτης και στέλεχος ανθρωπιστικών ΜΚΟ, ως υπουργός ανθρωπιστικής βοήθειας και αργότερα υγείας σε τρεις γαλλικές κυβερνήσεις, και ως κυβερνήτης του Κοσσυφοπεδίου.

Θέμα

Ευρωπαϊκή Αριστερά

Σύνολο καταγραφών: 159

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι