Η ξενοφοβία επιστρέφει μέσω... Χριστιανοδημοκρατών

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΔΥΟ ΚΡΑΤΙΔΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Κάκη Μπαλλή, Αυγή της Κυριακής, 13/01/2008

Στο χορό των υποσχέσεων καλούν τους εργαζόμενους οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία, καθώς στα τέλη του μήνα διεξάγονται βουλευτικές εκλογές σε δύο ομόσπονδα κρατίδια- στην Κάτω Σαξονία και την Έσση- ενώ σειρά παίρνουν τον Σεπτέμβριο οι Βαυαροί. Οι Σοσιαλδημοκράτες στηρίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία στο σύνθημα "ελάχιστο εγγυημένο μεροκάματο" για όλους, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες κάνουν ότι δεν ακούν και υπόσχονται μείωση της φορολογίας- αλλά μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές, οπότε και ελπίζουν να ξεφορτωθούν ως εταίρο το SPD και να μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση με τους αγαπημένους τους Φιλελεύθερους του FDP. Πράσινοι, Αριστερά και Φιλελεύθεροι αντιμετωπίζουν μάλλον αισιόδοξα την πορεία προς τις κάλπες, καθώς θεωρούν ότι θα εισπράξουν ένα μέρος από τη φθορά των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων- τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν είναι στην καλύτερη φάση τους.

Ωστόσο, τον τόνο σ αυτή την προεκλογική περίοδο δεν τον δίνει η οικονομία, αλλά η ασφάλεια- και η υφέρπουσα ξενοφοβία. Ο πρωθυπουργός της Έσσης και ισχυρός άνδρας της CDU, Ρόναλντ Κοχ, προσπαθεί να κερδίσει τις εκλογές με σύνθημα την πάταξη της νεανικής εγκληματικότητας- και δη των αλλοδαπών νέων. Κι έχει σηκώσει τόσο ψηλά τον αμανέ ώστε να τον κατηγορούν για προεκλογική εκστρατεία "επιπέδου ακροδεξιάς". Ο Κοχ πιάστηκε από μια σειρά βάρβαρων επιθέσεων νεαρών αλλοδαπών εναντίον τυχαίων διαβατών, που συγκλόνισαν τη γερμανική κοινή γνώμη πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και εμφανίστηκε ως "σερίφης" που θα σώσει τους αδύναμους Γερμανούς από την αγριότητα των παιδιών των μεταναστών, που δεν θέλουν να ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία.

Η αλήθεια είναι ότι μια φορά στα πέντε έξι χρόνια φουντώνει η συζήτηση στη Γερμανία για τη νεανική εγκληματικότητα- και τις συμμορίες των ξένων. Για πρώτη φορά ο φόβος είχε κυριαρχήσει στη Γερμανία στη δεκαετία του 1970, αλλά οι στατιστικολόγοι δεν βλέπουν να έχει αυξηθεί πραγματικά η νεανική εγκληματικότητα τα τελευταία χρόνια. Απλά συνήθως στην περίπτωση των νεανικών "συμμοριών" τόπος του εγκλήματος είναι ο δρόμος, ενώ η βία μοιάζει με παράλογο παιχνίδι, γι αυτό και σοκάρει περισσότερο. Η νομοθεσία αντιμετωπίζει διαφορετικά τους ανήλικους, τους 18 έως 21 χρονών και τους άνω των 21, προβλέποντας χαμηλότερες και διαφορετικές ποινές για τους νεότερους- καθώς υποτίθεται ότι το ζητούμενο είναι ο σωφρονισμός και η επανένταξη των νέων στην κοινωνία. Ο Κοχ κάνει τώρα προεκλογικό αγώνα ζητώντας από την αστυνομία και τη δικαιοσύνη να αντιμετωπίζει τους 18χρονους με το δίκαιο για τους άνω των 21- και από τη Βουλή να ψηφίσει πιο αυστηρή νομοθεσία για τους ανήλικους.

Οι αντιδράσεις στην προεκλογική τακτική του Κοχ ήταν άμεσες- ακόμη κι από κάποια στελέχη του κόμματός του. Αλλά ποσώς φαίνεται να τον ενδιαφέρει, καθώς θεωρεί ότι έχει χτυπήσει φλέβα χρυσού: το 65% των Γερμανών σε πρόσφατη δημοσκόπηση εκτιμά ότι η νομοθεσία για την νεανική εγκληματικότητα πρέπει να γίνει πιο αυστηρή.

Ωστόσο, με την τακτική του ο Κοχ ρίχνει νερό στο μύλο της ακροδεξιάς, κάτι που αρχίζουν να φοβούνται και κάποιοι συνάδελφοί στο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα.

Η επανεμφάνιση του Σρέντερ

Οι λαϊκιστικές κορώνες του Κοχ προκάλεσαν την αντίδραση και του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ- ο οποίος είχε αποφύγει συστηματικά να εμπλακεί στην εσωτερική πολιτική της χώρας μετά τις εκλογές του 2005. Ο Σρέντερ βγήκε και άσκησε δριμεία κριτική τόσο στον Κοχ, όσο και στη διάδοχό του Άγκελα Μέρκελ -για πρώτη φορά μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης του μεγάλου συνασπισμού- κατηγορώντας τους ότι υποθάλπουν την ξενοφοβία. "Στις εμπρηστικές εκστρατείες μας έχει συνηθίσει ο κ. Κοχ", είπε, αλλά η δεξιά θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι η βία είναι και πρόβλημα των Γερμανών νέων: "Οι νεαροί Γερμανοί ακροδεξιοί κατά μέσο όρο επιτίθενται τρεις φορές την ημέρα ενάντια σε ξένους", πρόσθεσε και καλά θα κάνουν να πάψουν να κλείνουν τα μάτια τους σ αυτό το πρόβλημα οι Μέρκελ και Κοχ. Η επανεμφάνιση του Σρέντερ λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Έσση, αλλά και στην Κάτω Σαξονία όπου διατέλεσε πρωθυπουργός προκάλεσε αντικρουόμενα αισθήματα στους Σοσιαλδημοκράτες υποψηφίους. Αφενός ξέρουν καλά ότι ο Σρέντερ είναι γεννημένος για να δίνει προεκλογικές μάχες- άρα μπορεί να τους βοηθήσει- αφετέρου τον θεωρούν εμπόδιο στην αριστερή στροφή που επιχειρεί το SPD.

Οι Πράσινοι

Έξαλλοι με την καμπάνια του Κοχ είναι και οι Πράσινοι, ειδικά στην Έσση όπου από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 είχαν ξεκινήσει με πρωτοβουλία του τότε αντιδημάρχου της Φρανκφούρτης, Ντάνιελ Κον Μπέντιτ, οι προσπάθειες για την ενσωμάτωση των μεταναστών στη γερμανική κοινωνία. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Πρασίνων Φριτς Κουν χαρακτήρισε "φτηνό" το αίτημα του Κοχ να γίνει πιο αυστηρή η νομοθεσία για τους νεαρούς παραβάτες και εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση της καγκελαρίου που δεν διαφοροποιήθηκε από τον "εμπρηστικό λαϊκισμό" του Κοχ. Οι Πράσινοι είναι σαφώς αντίθετοι σε μεγαλύτερες ποινές για τους νεαρούς παραβάτες: "Πολλοί νεαροί ετοιμάζονται στις φυλακές για μια εγκληματική καριέρα", επισήμανε.

Η αριστερά

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο συμπρόεδρος της αριστεράς, Όσκαρ Λαφονταίν: "Η εμπειρία μας διδάσκει ότι οι νεαροί που καταλήγουν από νωρίς στη φυλακή, συχνά εξελίσσονται σε εγκληματίες κατ εξακολούθηση", είπε. "Τα καλά σχολεία είναι τα καλύτερα στρατόπεδα εκπαίδευσης, και ο Κοχ καλά θα κάνει να αφήσει τους λαϊκισμούς και να ασχοληθεί με την παιδεία στο κρατίδιό του".

Θέμα

Ευρωπαϊκή Αριστερά

Σύνολο καταγραφών: 158

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι