The 52-Year-Old Italian Upstart

’Θα ξανασκεφτόμουν μια συνεργασία με την κεντροδεξιά’

Walter Veltroni, Newsweek, ppol.gr, 14/04/2008

Στα 52 του χρόνια, ο πρώην δήμαρχος Ρώμης Βάλτερ Βελτρόνι (Walter Veltroni), θα είναι ο νεότερος εκλεγμένος πρωθυπουργός της Ιταλίας εφόσον νικήσει τον 71χρονο Σίλβιο Μπερλουσκόνι (Silvio Berlusconi) στις ιταλικές εκλογές του Απριλίου. Ο Βελτρόνι οργώνει τη χώρα με το καταπράσινο φιλικό προς το περιβάλλον λεωφορείο του, με το -κλεμμένο από τον διεκδικητή της αμερικανικής προεδρίας Μπάρακ Ομπάμα (Barack Obama)- σύνθημά του «Si può fare» (Ναι, μπορούμε!). Η δημοσιογράφος του «νιουσγουίκ» Μπάρμπι Ναντό (Barbie Nadeau) μίλησε μαζί του μέσα στο λεωφορείο του, κάπου στην αγροτική Σικελία.

Ναντό (Ν): Η σημερινή Ιταλία έχει ένα σωρό προβλήματα, από τις ελλιπείς υποδομές έως την παραπαίουσα οικονομία, ενώ η ανάπτυξή της καρκινοβατεί. Πιστεύετε πως εξαντλούνται τα περιθώρια της χώρας για ανάκαμψη;

Βάλτερ Βελτρόνι (ΒΒ): Πράγματι, έτσι είναι. Νομίζω στ’ αλήθεια πως είναι η τελευταία μας ευκαιρία. Η χώρα περνάει δυσκολίες εδώ και κάμποσα χρόνια. Μοιάζει να μην μπορεί να πετύχει τους ρυθμούς ανάπτυξης που χρειάζεται. Κι όμως, είναι μια χώρα με μεγάλο δυναμικό και ατέλειωτες δυνατότητες. Ρίξτε μια ματιά στο υπέροχο τοπίο έξω από το παράθυρο.

Έχουμε ταλαντούχους επιχειρηματίες, φιλόπονους εργαζόμενους, αλλά όλα μπλοκάρονται από ένα πολιτικό σύστημα που έχει ακινητοποιήσει τα πάντα, εδώ και καιρό. Πράγμα που κάνει να μοιάζει αδύνατο να βρεθούν λύσεις, στο θεσμικό ή το πολιτικό επίπεδο, και να κατανοήσουμε αυτό που όλες οι άλλες χώρες της δύσης μοιάζει πως ξέρουν: πως χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις.

Ν: Με όλες αυτές τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, θέλετε πράγματι να κερδίσετε; Γιατί να προσπαθείτε να κατορθώσετε κάτι που μοιάζει αδύνατο;

ΒΒ: (Γέλια) Έχω το αίσθημα του εθνικού χρέους. Θεωρώ πως αν η χώρα συνεχίσει τη σημερινή της πορεία, αν στραφεί προς τα δεξιά, θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα είναι διαρκώς γηραιά, κουρασμένη.

Είναι πλέον εντελώς αδύνατο για τη χώρα αυτή να συνεχίσει να αγνοεί την ανάγκη της να αλλάξει. Επιπλέον, στη σημερινή διεθνή συγκυρία, νομίζω πως η Ιταλία κατανοεί πως πρέπει να αλλάξει πορεία, να γίνει πιο παραγωγική, να υιοθετήσει μια οικονομική πολιτική που να στηρίζει την επιχειρηματικότητα, να ανοίξει όλα τα κανάλια επικοινωνίας.

Ν: Με δεδομένες όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, είναι δυνατό να αναμένει κανείς πως ένα κόμμα μόνο του θα μπορέσει να κυβερνήσει αποτελεσματικά;

BB: Είναι πολύ δύσκολο, αλλά δεν έχουμε άλλη λύση, Κοιτάξτε, πήρα μεγάλο ρίσκο εγκαταλείποντας τη συμμαχία με τα μικρά ριζοσπαστικά αριστερά κόμματα, το έκανα όμως γιατί πίστευα πως αυτό ήταν το σωστό. Είναι κάτι που θεωρείται δεδομένο σε άλλες χώρες. Στις περισσότερες χώρες, δεν χρησιμοποιούν καν τους όρους «πλειοψηφία» ή «συμμαχία» όταν εκλέγουν κυβερνήσεις. Γιατί να μην είναι έτσι στην Ιταλία;

Σε αυτό το πολιτικό κλίμα και με τον ενθουσιασμό που διαπίστωσα για το κόμμα μας, αυτή ήταν η σωστή προσέγγιση.

Ν: Ποια θα είναι η πρώτη σας προτεραιότητα αν νικήσετε;

BB: Το πρώτο είναι να κάνουμε μεταρρυθμίσεις για όσους ζουν στην κόψη του κυραφιού, τους χαμηλόμισθους με τις αβέβαιες σχέσεις εργασίας («precari»). Στην Ιταλία υπάρχουν χιλιάδες συμπολίτες μας που ζουν σε πράγματι σκληρές συνθήκες. Δεν είναι ζωή αυτό που ζούνε.

Η άλλη προτεραιότητα είναι η οικονομία. Χρειάζεται να αναπτυσσόμαστε με 1% παραπάνω ετησίως, και να μειώσουμε τις δημόσιες δαπάνες, διότι αυτή η χώρα δαπανά πολλά. Το κράτος πρέπει να κοστίζει λιγότερο. Θα πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής και της αναποτελεσματικότητας.

Ν: Αν οι εκλογές δε δώσουν ξεκάθαρο νικητή, όπως συνέβη την προηγούμενη φορά, τι θα λέγατε να συγκυβερνούσατε με τον Μπερλουσκόνι;

BB: Όταν έπεσε η κυβέρνηση Πρόντι (Prodi), πρότεινα να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση με τον Μπερλουσκόνι, όλοι μαζί, για να προχωρήσουμε σε ορισμένες θεσμικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η δεξιά, ιδιαίτερα ο Μπερλουσκόνι, το αρνήθηκαν αυτό. Φέρουν ακεραία την ευθύνη. Αν με ρωτάτε αν θα ξανασκεφτόμουν κάτι παρόμοιο, θα σας απαντούσα κατά πάσα πιθανότητα ναι.

Ν: Πιστεύετε πως η ιταλική οικονομία παραείναι ανοικτή ή κλειστή στον έξω κόσμο;

BB: Είναι πολύ κλειστή, ακινητοποιημένη, όπως κι αν το δει κανείς. Έχουμε ένα κράτος παρεμβατικό, που αναμειγνύεται σε κάθε πτυχή της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αυτό αναδεικνύει η παρακμή της Ιταλίας. Η κεντροδεξιά έχει ξεσηκωθεί για να ακυρώσει τη συμφωνία μεταξύ «αλιτάλια» και «ερ Φρανς»...

Η αυριανή κυβέρνηση πρέπει να πυροδοτήσει την φιλελευθεροποίηση, τη διεθνή ανταγωνιστικότητα, το δυναμισμό. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ιταλίας είναι η γραφειοκρατία, η φοβερή ταλαιπωρία για να προχωρήσει το οτιδήποτε.

Η χώρα χρειάζεται οξυγόνο, χρειάζεται να αναπνεύσει, να έχει συστήματα που να λειτουργούν.

---------------------------------------------------------------Ο Walter Veltroni είναι υποψήφιος πρωθυπουργός του ιταλικού «δημοκρατικού κόμματος»

Θέμα

Ευρωπαϊκή Αριστερά

Σύνολο καταγραφών: 158

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι