Γιατί χάνει η σοσιαλδημοκρατία;

Ανδρέας Πανταζόπουλος, Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2008-07-26

Η σημερινή κακοδαιμονία της σοσιαλδημοκρατικής Αριστεράς στην Ευρώπη, του ΠΑΣΟΚ περιλαμβανομένου, εντοπίζεται από πολλούς αναλυτές σε ένα πλέγμα παραγόντων: από την «προδοσία» των αρχών της μέχρι την αποκοινωνιολογικοποίησή της, από την είσοδό της στο φιλελεύθερο κατεστημένο των μονόδρομων μέχρι τον καλπάζοντα ατομικισμό. Αναμφίβολα, οι παράγοντες αυτοί επιδρούν, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, στην κρίση της σοσιαλδημοκρατίας.

Υπάρχει, ωστόσο, και μία άλλη αιτία που σε μεγάλο βαθμό θα μπορούσε να προσεγγιστεί ως η πραγματική αφετηρία των πολλαπλών συμπτωμάτων γήρανσης του σοσιαλδημοκρατικού δένδρου. Αφορά τις νέες πραγματικότητες που έφερε η εποχή της παγκοσμιοποίησης, ιδιαίτερα τη σχέση ανάμεσα στο εθνικό και το παγκόσμιο, το τοπικό και το οικουμενικό. Η πρόκληση της παγκοσμιοποίησης θεωρείται, από ένα μεγάλο τμήμα της νέας πλέον σοσιαλδημοκρατικής Αριστεράς, ότι ακυρώνει την «παλιά» γεωγραφία της πολιτικής, νοηματοδοτώντας την στο εξής με αμιγώς ηθικά-αξιακά κριτήρια και σαφείς αντι-εθνιστικούς και κοσμοπολιτικούς προσανατολισμούς. Πολλά, όμως, από τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που τα τελευταία χρόνια είδαν τα εκλογικά τους ποσοστά να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση (ΠΑΣΟΚ, γαλλικό Σ.Κ., SPD, ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα) έχουν υιοθετήσει ανάλογη οπτική. Θα έλεγε κανείς ότι η σπουδή των νεο-σοσιαλδημοκρατών να «προκάμουν» το τρένο της «ευτυχισμένης» παγκοσμιοποίησης (την απαραίτητη προσαρμογή στα νέα «αναντίστρεπτα» δεδομένα, την «πτώση» των συνόρων, την ανοιχτή «νέα» οικονομία, τη δραματική συρρίκνωση του κράτους, την τεχνοκρατική προσήλωση στην «καινοτομία», την πολιτισμική επιμειξία, την κατάφαση στη διαφορετικότητα, το τέλος των αρχαϊσμών κ.λπ.), και όχι η προσκόλλησή τους σε έναν λαϊκιστικό αντι-εκσυγχρονισμό, βρίσκεται στη ρίζα αλλεπάλληλων εκλογικών ηττών: μέρος από το λαϊκό κοινωνικό τους ακροατήριο όχι μόνο δεν τους ακολουθεί στην αέναη εξύμνηση του μονόδρομου της «προσαρμογής», στη μανική αναζήτηση του «νέου» και του «διαφορετικού» που κηρύττουν οι νεο-σοσιαλδημοκράτες, αλλά συχνά στρέφεται εναντίον τους με τιμωρητική, ακόμα και απορριπτική διάθεση.

Αλλά, αν είναι έτσι, αν δηλαδή είναι ο υπερβολικός εκσυγχρονισμός που ευθύνεται γι’ αυτή την απώλεια της εκλογικο-πολιτικής ηγεμονίας της σοσιαλδημοκρατικής Αριστεράς, αυτό οφείλεται όχι τόσο, ή όχι μόνον, σε αυτή καθ’ αυτή την αντικοινωνική ατζέντα που υιοθετείται αλλά σε αυτό που την ωθεί να το κάνει. Στην αντίληψη δηλαδή ότι τα παραδοσιακά στοιχεία δόμησης του πολιτικού, όπως τα γνωρίζαμε, τείνουν πλέον να εκλείψουν. Ποια είναι αυτά τα στοιχεία; Το πρώτο είναι η σχέση πολιτικής κυριαρχίας που εξακολουθεί να υφίσταται. Το δεύτερο, η επιβαλλόμενη διάκριση αντιθετικών πολιτικών ταυτοτήτων. Το τρίτο, η διάκριση δημόσιου/ιδιωτικού.

Ως προς το πρώτο: η πολυπλοκότητα των σύγχρονων κοινωνιών δεν αναιρεί τη βασική διαίρεση κυρίαρχοι/κυριαρχούμενοι, δεν ακυρώνει αυτή καθ’ αυτή την πολιτική κυριαρχία, όπως αυτή ασκείται ακόμα σε κρατικό-εθνικό πλαίσιο. Το δεύτερο: η διαίρεση Αριστερά/Δεξιά, παρά την εμφανή της υποχώρηση (οφειλόμενη και στην άνοδο του ατομικισμού), οφείλει να συντηρείται γιατί λειτουργεί συνεκτικά και για το κοινωνικό πεδίο. Η διάκριση, τέλος, δημόσιου/ιδιωτικού, παρά τις αναντίρρητες ρωγμές του πρώτου και τη βουλιμία του δεύτερου, οφείλει και αυτή να συντηρείται, ανανεούμενη.

Η νεο-σοσιαλδημοκρατία, όμως, έχει ουσιαστικά διαγράψει αυτά τα τρία βάθρα του πολιτικού. Και είναι αυτός ο βασικότερος ίσως λόγος που της επιφυλάσσεται η γνωστή εκλογική τύχη. Η σοσιαλδημοκρατία χάνει όχι γιατί δεν είναι όσο «αριστερή» θα έπρεπε, αλλά γιατί η σημερινή «δεξιά» φυσιογνωμία και πρακτική της είναι το αποτέλεσμα της εξόδου της από την ήπειρο του πολιτικού.

* Διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ

Θέματα επικαιρότητας: Ευρωπαϊκή Αριστερά

Γιάννης Βούλγαρης

Η Ευρώπη στην εποχή των πολέμων

Γιάννης Βούλγαρης, 2025-05-31

Από τις εκλογές που έγιναν τελευταία στον ευρωπαϊκό χώρο,...

Περισσότερα

H άνοδος Die Linke και το μήνυμα στους Έλληνες συντρόφους

Γκρέγκορ Γκίζι, 2025-03-17

...Eκπλαγήκαμε λίγο και μεις οι ίδιοι. Είναι πασιφανές ότι...

Περισσότερα
Στέργιος Καλπάκης

Η Γαλλία τρομάζει ήδη Μητσοτάκη και συμφέροντα

Στέργιος Καλπάκης, 2024-07-09

Ανησυχούν: Αυτό που έγινε για να αποτραπεί η νίκη της Ακροδεξιάς...

Περισσότερα
Φίλιππος Σαχινίδης

Κρίσεις, οικονομικά παραδείγματα και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές

Φίλιππος Σαχινίδης, 2022-06-26

Οι κρίσεις της τελευταίας δωδεκαετίας και οι αλλαγές στις...

Περισσότερα
Γιάννης Μπουρνούς

Καθόρισε τη γενιά μας, καθόρισε την ευρωπαϊκή και την ελληνική Αριστερά

Γιάννης Μπουρνούς, 2021-07-17

Οι διαδηλώσεις στη Γένοβα (19-21 Ιουλίου 2001), ενάντια στη σύνοδο...

Περισσότερα
Λουτσιάνα Καστελίνα

Η Ροσάντα μάς δίδαξε να αγωνιζόμαστε και να σκεφτόμαστε

Λουτσιάνα Καστελίνα, 2020-09-27

Η Ροσάντα δεν ήταν σε κανένα κόμμα, αλλά έμεινε ως το τέλος...

Περισσότερα
Θανάσης Γιαλκέτσης

Μια αιρετική και αμετανόητη κομμουνίστρια

Θανάσης Γιαλκέτσης, 2020-09-22

Η είδηση του θανάτου της Ροσάνα Ροσάντα (πέθανε προχθές...

Περισσότερα
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενας άλλος δρόμος είναι αναγκαίος και εφικτός

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2020-06-05

Την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Ένα απωθημένο παρελθόν

Βαγγέλης Καραμανωλάκης, 2026-02-22

Η στάση τους μπορεί ακόμη να εμπνέει, να δείχνει δρόμους...

Σωτήρης Βαλντέν

Αρχηγισμός στην αριστερά, Τσίπρας και Καρτερός

Σωτήρης Βαλντέν, 2026-02-23

Εδώ και λίγο καιρό ο Θανάσης Καρτερός (ΘΚ), με καθημερινά...

Δυο θητείες για την ηγεσία της Τραπέζης της Ελλάδος

Γιάννης Δραγασάκης, 2026-02-22

Στην Ελλάδα, 8 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι υφίσταται κρίση...

Δημήτρης Λιάκος

Συνταγματική αναθεώρηση και οικονομία

Δημήτρης Λιάκος, 2026-02-15

ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ που χαρακτηρίζεται από την αλληλουχία πολλαπλών...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η ώρα της υπέρβασης: Ενότητα, συστράτευση και ανασύνθεση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2026-02-15

Η χώρα μας σήμερα διανύει τον έβδομο χρόνο διακυβέρνησης...

Ελένη Τσερεζόλε

Γαλλία / Πυρηνική ενέργεια ξανά

Ελένη Τσερεζόλε, 2026-02-15

Με τρία χρόνια καθυστέρηση μετά από αρκετές πολιτικές αντιπαραθέσεις,...

Γιώργος Σιακαντάρης

Πώς να κινη­θούν οι προ­ο­δευ­τι­κές δυνάμεις

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-02-15

Κάπου στην αρχή της δεύτε­ρης θητείας του Κυριάκου Μητσο­τάκη...

Κωμωδία

Τζίνα Μοσχολιού, 2026-02-04

Επιχειρηματολόγησε χθες ο Πρωθυπουργός ότι πρέπει να γίνει...

Ξενοφών Κοντιάδης

Γιατί δεν πείθει ο πρωθυπουργός με τη συνταγματική αναθεώρηση;

Ξενοφών Κοντιάδης, 2026-02-03

Υπάρχουν δύο διαδεδομένοι «μύθοι» σχετικά με την αναθεώρηση...

Γιάννης Δρόσος

Is There a Text in This Class?

Γιάννης Δρόσος, 2026-02-03

Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για αναθεώρηση του Συντάγματος...

Γιώργος X. Σωτηρέλης

Υπάρχουν περιθώρια για μια αξιόπιστη Συνταγματική αναθεώρηση;

Γιώργος X. Σωτηρέλης, 2026-02-02

Δεν είναι η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση καταφεύγει στην...

Θόδωρος Καρούνος

Ψηφιακή κυριαρχία: ο όρος που κρύβει το νέο κοινωνικό ζήτημα της εποχής

Θόδωρος Καρούνος, 2026-02-01

Όταν αναφέρεται η φράση «ψηφιακή κυριαρχία», πολλοί νομίζουν...

×
×