Πάμε σε εκλογές

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Συνέντευξη στον Βασ. Κωστούλα, TVXS.gr, 11/05/2012

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αξιοποίησε μία ιστορική ευκαιρία», δηλώνει στο tvxs.gr ο υπεύθυνος για θέματα οικονομικής πολιτικής της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο οποίος θεωρεί ότι ήταν δυνατή η συγκρότηση μιας κυβέρνησης στην οποία θα είχε τον κύριο λόγο η Αριστερά. Ο ίδιος χαρακτηρίζει «δύσκολη» την έξοδο από το Ευρώ αλλά πολύ πιθανή την παύση χρηματοδότησης της Ελλάδας, η οποία θα την αναγκάσει να καταφύγει σε άλλες λύσεις.

Δεδομένου ότι συμφωνείτε με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στην ανάγκη να μην τεθεί στον παραμικρό κίνδυνο η παραμονή στο Ευρώ, όπως και στη σταδιακή απεμπλοκή από το Μνημόνιο μέσω διαπραγμάτευσης, για ποιους λόγους επιμένετε στη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει μια διαφορετική προσέγγιση;

Δεν μπορούμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση με τους εκφραστές της πολιτικής η οποία ηττήθηκε στις εκλογές. Ποιες πολιτικές θα εφαρμόσουμε μαζί τους; Επιπλέον, από τη στιγμή που ένα τέτοιο σχήμα θα αντιπροσωπεύει το 39% των δυνάμεων, αυτό δεν θα έχει κοινωνική νομιμοποίηση. Δεν θα μπορεί να «περπατήσει».

Ποια κριτική ασκείτε στους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα;

Δεν αξιοποίησε την ευκαιρία για την εξεύρεση κυβερνητικής λύσης, η οποία ήταν εφικτή. Θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια κυβέρνηση στην οποία θα είχε τον κύριο λόγο η Αριστερά, με την ανοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η οποία προσφέρθηκε. Επρόκειτο για μία ιστορική ευκαιρία η οποία χάθηκε. Δεν θα ήταν εύκολη η κατάσταση, αλλά τα κόμματα πρέπει να δίνουν λύσεις στα δύσκολα. Ουσιαστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε την εντολή με στόχο να διαμορφώσει καλύτερους όρους για τις νέες εκλογές.

Πόσο πιθανή θεωρείτε πλέον την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ;

Είναι αναμενόμενο οι δανειστές, από τη στιγμή που ακούν από την Ελλάδα: «δώστε τα χρήματα αλλά χωρίς όρους», να «σκληραίνουν» τη στάση τους. Είναι δύσκολη η έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ, αλλά είναι ιδιαίτερα πιθανή η παύση της χρηματοδότησης, η οποία θα αναγκάσει τη χώρα να καταφύγει σε άλλες λύσεις και να «κόψει» ένα δικό της νόμισμα. Το πρόβλημα δεν είναι στην απέναντι πλευρά αλλά στην ίδια τη χώρα, η οποία θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να προστατευτεί.

Τι εκτιμάτε, λοιπόν, για τη συνέχεια; Νέα κάλπη;

Δεδομένης της εμμονής του ΣΥΡΙΖΑ, πάμε για εκλογές. Και ας μην έχουμε τη ψευδαίσθηση ότι η νέα κάλπη θα δώσει απόλυτη πλειοψηφία σε ένα κόμμα. Θα αντιμετωπίσουμε το θέμα των συνεργασιών ξανά και ενδεχομένως με δυσμενέστερους όρους στο εξωτερικό.

Θέμα

Εκλογές 2012

Σύνολο καταγραφών: 76

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι