Το μήνυμα της Μέρκελ

Γιώργος Καπόπουλος, Ημερησία, 08/10/2012

Η καγκελάριος Μέρκελ έρχεται αύριο στην Αθήνα σε μια επίσκεψη βαρύνουσας πολιτικής σημασίας:

Η εδώ παρουσία της επιδιώκει να τερματίσει τη συζήτηση για το μέλλον της χώρας μας στην Ευρωζώνη. Δεν επισκέπτεσαι μια χώρα που έχεις αποφασίσει να εξωθήσεις σε αποχώρηση ή να την οδηγήσεις σε στάση πληρωμών. Η στήριξη της Αθήνας σε μια δύσκολη στιγμή υποδηλώνει ότι το Βερολίνο δεν θα περιορισθεί σε ένα παιχνίδι καθυστέρησης στην Ευρωζώνη, αλλά θα προχωρήσει σε πρόταση συνολικής λύσης με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής.

Πρώτος στόχος της Μέρκελ είναι να αποφευχθεί η αντιπαράθεση Βορρά - Νότου στη Σύνοδο Κορυφής και κυρίως να μη βρεθεί η Γερμανία στη θέση που βρέθηκε πρόσφατα ο Βάιντεμαν στο Δ.Σ. της ΕΚΤ, όταν μόνος εναντίον δεκαέξι καταψήφισε τις προτάσεις Ντράγκι.

Και στους συσχετισμούς της Ευρωζώνης, όπως και στην εσωκομματική σκηνή στο εσωτερικό της Χριστιανοδημοκρατίας, η Μέρκελ θα επιχειρήσει να διαμορφώσει μία μέση γραμμή πλεύσης. Γνωρίζει πολύ καλά ότι η σημερινή ακινησία οδηγεί την Ισπανία σε κατάρρευση τις επόμενες εβδομάδες και την Ιταλία την Ανοιξη, αλλά επιθυμεί η όποια συνολική λύση να έχει τη μορφή ομαλής προσαρμογής και όχι απότομης στροφής.

Η αναζήτηση μοιάζει σαν μια πολύ δύσκολη πρόκληση: Πώς μπορείς να θωρακίσεις την Ισπανία και την Ιταλία χωρίς την ταυτόχρονη υλοποίηση της Τραπεζικής Ενωσης και την εγγύηση των καταθέσεων;

Παρά τη διγλωσσία και την αμφισημία των πρόσφατων τοποθετήσεών της, η Μέρκελ έχει κάνει το μεγάλο βήμα, καθώς στην ενδογερμανική αντιπαράθεση για το μέλλον της Ευρωζώνης έχει καλύψει πλήρως τις πρωτοβουλίας Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ κινείται εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων του.

Η επίσκεψη στην Αθήνα, ενώ τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη Μαδρίτη, αποτελεί μια έμπρακτη εγκατάλειψη της θέσης ότι η Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση και ότι θα μπορούσε να θυσιαστεί ως Ιφιγένεια για να περάσει πιο εύκολα η πανάκριβη διάσωση της Ισπανίας σήμερα και της Ιταλίας αύριο.

Αλλωστε, η λύση μιας ψηφοφορίας στην Μπούντεσταγκ για ένα κοινό πακέτο στήριξης Ισπανίας - Ελλάδας - Κύπρου δεν είναι μόνο τακτικός ελιγμός για να ελεγχθούν οι αντιρρησίες βουλευτές, αλλά και σαφής τοποθέτηση για τη συνολική θωράκιση της Ευρωζώνης των «17», μια ξεκάθαρη απόρριψη των σεναρίων και των «σχεδίων Β»: Ευρισκόμενη αύριο στην ελληνική πρωτεύουσα, η Καγκελάριος διαψεύδει με τον πιο επίσημο τρόπο απόψεις πολλών συμπατριωτών της ότι μπορεί να υπάρξει ελεγχόμενη και χωρίς ευρωπαϊκές παρενέργειες έξοδος της Αθήνας από την Ευρωζώνη.

Είναι, επίσης, προφανές ότι βρισκόμαστε έτη φωτός μακριά από την Ανοιξη του 2010, όπου τότε η Μέρκελ πίστευε ότι μια τιμωρητική σκληρή μεταχείριση της Αθήνας θα λειτουργούσε προειδοποιητικά για τις υπόλοιπες χώρες του Νότου, καθώς θα αναγκάζονταν να υιοθετήσουν πολιτική αποπληθωρισμού πριν αυτή τους επιβληθεί έξωθεν.

Σήμερα, στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τη Φραγκφούρτη έχουν συνειδητοποιήσει ότι η κοινωνική έκρηξη και η πολιτική αποσταθεροποίηση, που δείχνει να γενικεύεται στο Νότο της Ευρωζώνης, αποτελεί απειλή εξίσου σοβαρή με τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, πολύ δε περισσότερο αν το κύμα λαϊκής αγανάκτησης μεταδοθεί και στη Γαλλία.

Η Μέρκελ είχε πέντε χρόνια να επισκεφθεί την Αθήνα, ενώ έχει ενδιαμέσως μεταβεί πολλές φορές στη Μαδρίτη, τη Ρώμη αλλά και τη Λισαβόνα. Η καγκελάριος έρχεται αύριο εδώ για να στηρίξει, αλλά και για να ζητήσει στήριξη...

Συνολική θωράκιση

Η επίσκεψη στην Αθήνα αποτελεί έμπρακτη εγκατάλειψη της θέσης ότι η Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση και ότι θα μπορούσε να θυσιαστεί για να περάσει πιο εύκολα η πανάκριβη διάσωση της Ισπανίας σήμερα και της Ιταλίας αύριο. Αλλωστε, η λύση μιας ψηφοφορίας για ένα κοινό πακέτο στήριξης Ισπανίας - Ελλάδας - Κύπρου δεν είναι μόνο ελιγμός για να ελεγχθούν οι αντιρρησίες, αλλά και σαφής τοποθέτηση για τη συνολική θωράκιση της Ευρωζώνης των «17».

Θέμα

Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης

Σύνολο καταγραφών: 160

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι