Φορολογική δικαιοσύνη

Περισσότεροι φόροι απ’ όλους, για λιγότερους φόρους από τον καθένα

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Τα Νέα, 10/12/2012

Την ώρα που γράφεται το κείμενο αυτό δεν έχει ακόμη μορφοποιηθεί οριστικά το σύνολο των τελικών διατάξεων του υπό διαμόρφωση σχεδίου νόμου για το φορολογικό.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τους εκπροσώπους των κομμάτων που την στηρίζουν, έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία, αλλά αναμένεται και η συνεννόηση για ορισμένα επίμαχα θέματα από τους τρεις αρχηγούς.

Εν τω μεταξύ η ελληνική κοινωνία έχει βιώσει για μια ολόκληρη βδομάδα μια τραγελαφική κατάσταση με αλλαγές, που εμφανίστηκαν την τελευταία στιγμή και σηματοδοτήθηκαν από το περιώνυμο πλέον 45% στις 26.000 ευρώ, που ήλθε να «δέσει» με την προτεινόμενη υπερφορολόγηση των οικογενειών με παιδιά.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η εικόνα της κυβέρνησης υπέστη, ως μη όφειλε, σοβαρό πλήγμα σε μια συγκυρία άκρως επισφαλή, λίγο πριν την αναμενόμενη 13η Δεκεμβρίου!

Η κατάθεση του «Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος» έως την 11η Δεκεμβρίου αποτελεί «Προαπαιτούμενη Δράση» για την απελευθέρωση της εκταμίευσης της δόσης των 34,7 δις ευρώ και της συνολικής ενεργοποίησης της απόφασης του Eurogroup.

Πρόκειται για το δημοσιονομικό κομμάτι μιας συνολικής φορολογικής μεταρρύθμισης, που θα εκκρεμεί ως ότου κατατεθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς με κύρια και πρωταρχική στόχευση την καταπολέμηση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής. Το εγγενές αρνητικό στοιχείο εδώ είναι ότι αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο έρχεται πρόωρα, επειδή ακριβώς προορίζεται να καλύψει την πραγματική αδυναμία μείωσης των δαπανών του κράτους, που προβλέπονταν από το 2ο Μνημόνιο. Πρόκειται για τα περίφημα πρόσθετα έσοδα, ύψους 3,5 δις ευρώ,!

Από τα πράγματα λοιπόν θα αποτελεί μια δέσμευση και μάλιστα Μνημονιακού χαρακτήρα, που θα καθορίζει σημαντικές παραμέτρους για τη συνολική φορολογική πρόταση της κυβέρνησης, που θα έλθει τους προσεχείς μήνες.

Στη συζήτηση αυτή η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ προσήλθε με τις προτάσεις της και με μια δεδομένη διάθεση σύνθεσης. Στην όξυνση της εβδομάδας αυτής και με τη δημόσια κατάθεση των ιδεολογικών και πολιτών αφετηριών όλων των συμβαλλομένων- και του κ. πρωθυπουργού- για το φορολογικό, η ΔΗΜΑΡ παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σύστημα προτάσεων που συνίσταται στο: «Περισσότεροι φόροι απ’ όλους, για λιγότερους φόρους από τον καθένα» καθώς και τις βασικές αρχές, που πρέπει να χαρακτηρίζουν το φορολογικό σύστημα στα πεδία που πρέπει να ληφθούν σήμερα οι κυβερνητικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα: ένα φορολογικό σύστημα, απλό και δίκαιο, πρέπει να ικανοποιεί πέντε βασικές απαιτήσεις:

- Καμία φορολόγηση σε εισοδήματα τα οποία βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

-Συνεισφορά των πολιτών στα φορολογικά βάρη αναλόγως των δυνατοτήτων τους.

- Φορολόγηση όλων εισοδημάτων των φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως πηγής προέλευσης, βάσει μιας ενιαίας κλίμακας.

Αυτό σημαίνει: μισθοί-συντάξεις, ενοίκια, επιχειρηματική δραστηριότητα, αγροτική δραστηριότητα, αμοιβές διευθυνόντων συμβούλων Α.Ε. και διαχειριστών Ε.Π.Ε.,

αμοιβές των μελών Δ.Σ., stock options και άλλοι συναφείς τρόποι αμοιβής υψηλόβαθμων στελεχών.

-Φορολόγηση Ελεύθερων Επαγγελματιών στη βάση του κανόνα: έσοδα μείον έξοδα και το υπόλοιπο στην κλίμακα φυσικών προσώπων.

-Φορολόγηση Νομικών Προσώπων στη βάση του διαχωρισμού διανεμομένων και μη διανεμομένων κερδών και με μέριμνα για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης όσο και την αναπτυξιακή διάσταση.

Στη βάση αυτή προσεγγίζουμε τις τελικές διατυπώσεις του σχεδίου νόμου, τόσο για την τελική κατάθεσή του και ψήφιση, όσο και για τη νέο συνολικό φορολογικό νομοσχέδιο, που θα ακολουθήσει.

Θέμα

Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης

Σύνολο καταγραφών: 160

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι