Προς διχοτόμηση λειτουργική και βιώσιμη

Μακάριος Δρουσιώτης, Ελευθεροτυπία, 07/02/2005

Την περασμένη Πέμπτη επήλθε συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Κύπρου και της Ε.Ε. για την αναθεώρηση του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, ο οποίος ρυθμίζει τη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών μεταξύ των ελεύθερων και των κατεχόμενων περιοχών. Η συμφωνία προβλέπει απλούστευση των διαδικασιών για εσωτερικό και διεθνές εμπόριο, αύξηση του αριθμού και των ποσοτήτων των προϊόντων, των οποίων θα επιτρέπεται η διακίνηση, και το άνοιγμα ακόμη δύο διόδων διέλευσης.

Το θετικό πνεύμα με το οποίο η κυπριακή κυβέρνηση προσέγγισε το ζήτημα της αναθεώρησης του κανονισμού εξέπληξε τον απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Λέοπολντ Μάουρερ.

Η Λευκωσία, που στο παρελθόν έδινε πολύ μεγάλη σημασία στη νομική πτυχή των διάφορων προβλημάτων, αναθεώρησε την τακτική της, προσέγγισε τα ζητήματα πολιτικά και έδωσε πρακτικές λύσεις σε όλα.

Η αλλαγή τακτικής εκ μέρους της κυβέρνησης της Κύπρου σκοπό έχει να εξουδετερώσει την προσπάθεια της άλλης πλευράς να εξασφαλίσει τη διεξαγωγή απευθείας εμπορίου, δηλαδή άνοιγμα των λιμανιών των Κατεχομένων και απευθείας αεροπορικές πτήσεις.

Η στροφή της κυπριακής κυβέρνησης σημαίνει ακόμη ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος αισθάνεται την πίεση του διεθνούς παράγοντα (Ε.Ε., ΗΠΑ, Η.Ε.) και προσπαθεί να την εκτονώσει λαμβάνοντας αποφάσεις τις οποίες στο παρελθόν θεωρούσε αδιανόητες. Δηλαδή, για να μειώσει τις συνέπειες της απόρριψης του σχεδίου λύσης, την οποία δεν θεωρεί «λειτουργική και βιώσιμη», διολισθαίνει από τη μία παραχώρηση στην άλλη και το αποτέλεσμα θα είναι η ντε φάκτο επιβολή μας λειτουργικής και βιώσιμης διχοτόμησης.

Μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά της λειτουργικής και βιώσιμης διχοτόμησης θα είναι τα ακόλουθα:

Οικονομία: Το κόστος της λύσης θα το πληρώσουν οι ξένοι που αγοράζουν τις ελληνοκυπριακές περιουσίες και οι Ελληνοκύπριοι φορολογούμενοι -χωρίς να το ξέρουν- με τις έμμεσες επιχορηγήσεις προς τους Τουρκοκύπριους. Θα συνδράμει επίσης η Ε.Ε. με τις επιχορηγήσεις της, καθώς και η Τουρκία, που συντηρεί οικονομικά το καθεστώς.

Περιουσίες: Σε μερικά μόνο χρόνια το χάος που θα επέλθει θα είναι τόσο μεγάλο, που μόνο οι μαζικές ανταλλαγές και υποτυπώδεις αποζημιώσεις θα το λύσουν, ακριβώς όπως υποστηρίζει για δεκαετίες ο Ντενκτάς.

Διακίνηση: Οι διευκολύνσεις με το άνοιγμα περισσότερων διόδων, χωρίς την επιδίωξη λύσης, κάνει πραγματικότητα το όραμα του Ντενκτάς: «Να έρχεστε να βλέπετε και να φεύγετε». Οι Τουρκοκύπριοι έχουν την ευχέρεια να επιλέγουν μεταξύ πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας και της «ΤΔΒΚ».

Μάλλον επιλέγουν και τα δύο και χρησιμοποιούν όποια «υπηκοότητα» τους βολεύει. Το δόγμα «αφέντες στον Βορρά και συνέταιροι στον Νότο», που εισήγαγε στην ορολογία του Κυπριακού ο κ. Παπαδόπουλος ως απόρροια μιας κακής λύσης, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει πραγματικότητα από τον ίδιο.

Εμπόριο: Αυτό που στο παρελθόν απεκαλείτο κλεπταποδοχή είναι σήμερα εθνική στρατηγική. Τα πορτοκάλια από τη Μόρφου θα μεταφέρονται από το οδόφραγμα της Ζώδιας με τουρκοκυπριακά φορτηγά, τα οποία θα τα οδηγούν ψευδοδηγοί, οι οποίοι θα κατέχουν παράνομες άδειες οδήγησης και θα τα μεταφέρουν στο νόμιμο λιμάνι της Λεμεσού για εξαγωγή.

Τουρισμός: Εστω κι αν η κυβέρνηση αποτρέψει τις απευθείας πτήσεις, οι τουρίστες θα συνεχίσουν να έρχονται είτε μέσω Τουρκίας είτε μέσω Λάρνακας. Αργά ή γρήγορα οι κανόνες της αγοράς θα αναγκάσουν τους Ελληνοκύπριους τουριστικούς πράκτορες να στέλνουν τουρίστες στα... παράνομα ξενοδοχεία, που οικοδομούνται σε ελληνοκυπριακές περιουσίες. Ζήτημα χρόνου είναι και οι εκδρομές Κυπρίων στην Κωνσταντινούπολη μέσω Τύμπου, για... προσκύνημα στην Αγία Σοφία.

Πράσινη Γραμμή: Θα τη φρουρεί ο τουρκικός στρατός, ο οποίος μπορεί κάποια στιγμή να μετονομαστεί σε πολιτοφυλακή. Οι τελωνειακοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μετράνε τα τσιγάρα και το αλκοόλ που μεταφέρουν όσοι έρχονται από τα Κατεχόμενα, όπως κάνουν στα σύνορα, τα οποία όμως θα ονομάζουμε ψευδοσύνορα!

Εν κατακλείδι, η ζωή θα συνεχίζεται χωρίς προβλήματα και χωρίς συγκρούσεις. Η ντε φάκτο λύση θα αυτοεφαρμόζεται και τα προβλήματα που θα ανακύπτουν θα επιλύονται κατά τρόπο που η διχοτόμηση να μην πάψει ποτέ να είναι και λειτουργική και βιώσιμη.

Θέμα

Κυπριακό

Σύνολο καταγραφών: 311

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι