Ας μην πάνε στράφι τα δίδακτρα…

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2015-08-02

Η κυβέρνηση έκλεισε την 5η αξιολόγηση του δευτέρου μνημονίου με την υπερψήφιση των απαιτούμενων μέτρων από τη Βουλή και άρχισε τη διαπραγμάτευση για μια νέα συμφωνία με τους εταίρους και (μοναδικούς στην οικουμένη) δανειστές μας. Τελικά, κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει. Το κάνει, όμως, μετά από ταλαντεύσεις, δισταγμούς και πισωγυρίσματα, που είχαν ως αποτέλεσμα αυτά που έπρεπε να γίνουν έγκαιρα, να γίνονται καθυστερημένα, σε ένα πολύ χειρότερο περιβάλλον και, γι’ αυτό, με πιο επώδυνο τρόπο και βαρύτερες συνέπειες. Η κυβέρνηση κάνει το σωστό, τελικά. Αφού προηγουμένως εξαντλήθηκαν όλες οι άλλες δυνατότητες – από τους BRICS, την Κίνα μέχρι τον πρόεδρο Πούτιν… Με ασύγγνωστη καθυστέρηση έγιναν αντιληπτοί οι διεθνείς και οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί και η ανάγκη προσαρμογής. Χρειάστηκαν 5 μήνες για να κατανοηθεί ότι ο χρόνος δούλευε σε βάρος μας στις διαπραγματεύσεις. Και μόνο την έσχατη στιγμή κατανοήθηκε και έγινε αποδεκτό ότι πρέπει να μείνουμε στην Ευρωζώνη πάση θυσία, ότι ακόμα και μια κακή συμφωνία είναι ασύγκριτα καλύτερη από τη ρήξη, γιατί η συμφωνία διορθώνεται, ενώ η ρήξη οδηγεί στην καταστροφή. Η έλλειψη επίγνωσης του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των διεθνών συσχετισμών, εξαιτίας ιδεών που απονεκρώθηκαν σε ιδεοληψίες κι έτσι αντί να βοηθούν εμπόδιζαν την κατανόηση της πραγματικότητας, είχε βαρύτατο κόστος.

Κόστος που δεν οφείλεται στα μέτρα που, εκούσα άκουσα, ψήφισε η Βουλή πρόσφατα. Οι υπό τον κ. Πλ. Μονοκρούσο οικονομικοί αναλυτές της Eurobank εκτιμούν ότι η αρνητική επίπτωση του νέου πακέτου μέτρων στη μεταβολή του ΑΕΠ θα είναι 0,5-1 ποσοστιαία μονάδα φέτος. Ομως, φέτος, η ύφεση θα είναι πολύ βαθύτερη, θα κυμανθεί μεταξύ 2 και 4 ποσοστιαίων μονάδων. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, αυτή η ύφεση θα οφείλεται στην παρατεταμένη διαπραγμάτευση και στις συναφείς «μαγκιές», με αποκορύφωμα την επιβολή των capital controls ως –κατά δήλωση υπουργού– ένα χαρτί στη διαπραγμάτευση! Δηλαδή, θα οφείλεται στην κυβερνητική πολιτική, προ και άνευ του Μνημονίου.

Ειδικά όσον αφορά τα capital controls, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προβλέπει ότι εξαιτίας τους το εβδομαδιαίο ΑΕΠ στο τρίμηνο Ιούλιος-Σεπτέμβριος θα είναι μικρότερο κατά 1,75 έως 2,8 δισ. Πίσω από τους αριθμούς κρύβεται η πρωτοφανής σάρωση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο εισαγωγικό εμπόριο και στη μεταποίηση. Η εκτόπισή τους από την εσωτερική αγορά υπέρ των μεγάλων και πολυεθνικών, που έχουν ευχέρεια ρευστότητας, και η απώλεια ελληνικών θέσεων στις ξένες αγορές. Κρύβεται επίσης μια εκτεταμένη καταστροφή θέσεων εργασίας, που θα φανεί από το φθινόπωρο. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι μαθαίνει, αλλά αργά και με πανάκριβα δίδακτρα, που πληρώνει ο λαός και δη οι άνεργοι.

Γεγονός, πάντως, είναι ότι μέσα από πολύ δύσκολες και σύνθετες καταστάσεις, στο πολιτικό τοπίο αναδεικνύονται ορισμένα νέα και ενδιαφέροντα στοιχεία.

(α) Στη Βουλή έχει διαμορφωθεί σταθερά, πάγια, μια πανίσχυρη ευρωπαϊκή πλειοψηφία, που αποφασιστικά σώζει την παρτίδα τις δύσκολες ώρες. Αντιστοιχεί στην/αντιπροσωπεύει την τεράστια πλειονότητα του λαού μας, εγγυάται την Ελλάδα στην Ευρώπη.

(β) Οι βαθιά συντηρητικές και ιστορικά καθυστερημένες ιδέες, περί απομόνωσης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, άλλη μια φορά και μάλιστα σε πολύ ευνοϊκές γι’ αυτές συνθήκες, υπέστησαν ανοικτή ήττα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο μια εθνική αποτυχία θα μπορούσε να τους ξαναδώσει το φιλί της ζωής.

(γ) Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο παραμένει κυρίαρχος, αλλά διευρύνει την προσωπική του κυριαρχία, κυρίως επειδή η αντιπολίτευση αδυνατεί να απαλλαγεί από την απεχθή εικόνα του παρελθόντος της – από όλους αυτούς που, στηρίζοντάς το δημόσια, χαντάκωσαν το «Ναι» στο πρόσφατο δημοψήφισμα.

Το πρακτικό θέμα, λοιπόν, είναι αν τα δίδακτρα που πληρώνει ο ελληνικός λαός θα πιάσουν τόπο ή θα πάνε στράφι. Δεν είναι τόσο διαφορετικό από εκείνο που είχε τεθεί το 2010, όταν σφύριξε η λήξη του παρασιτικού μοντέλου καπιταλισμού με το πελατειακό κράτος. Υποστηρίζαμε ότι δεν υπήρχε δίλημμα εάν θα μειωθούν ή όχι τα εισοδήματα, η μείωση ήταν δεδομένη, το μόνο πραγματικό δίλημμα ήταν εάν θα γίνει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και με προοπτική μια βιώσιμη ανάπτυξη ή θα γίνει διά της καταστροφής όλου του εισοδήματος ενός τμήματος του ελληνικού λαού, διά της μαζικής ανεργίας. Και ότι το δίλημμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο ήταν πλαστό, μια βαθιά συντηρητική δημαγωγία, ότι το πραγματικό ήταν μεταρρύθμιση ή συντήρηση, και ότι η διάκριση προοδευτικής και συντηρητικής πολιτικής δεν εξαλείφεται εάν συναφθεί μια δύσκολη έως κακή συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.Τα διλήμματα παραμένουν. Αν δοθεί η απάντηση που, ως κοινωνία και ως πολιτικό προσωπικό, δεν μπορέσαμε να δώσουμε το 2010 και μετά, οι βαριές συνέπειες θα αποδειχτούν αναστρέψιμες και τα δίδακτρα ίσως παρηγορηθούμε ότι δεν ήταν μια περιττή σπατάλη.

Θέματα επικαιρότητας: Μετά τη Συμφωνία Ελλάδας-Ευρωζώνης

Το τέλος της μαγικής σκέψης

Παύλος Τσίμας, 2015-08-14

Λύτρωση ή συμφορά, υφεσιακή ή αναπτυξιακή, η «καλύτερη δυνατή»...

Περισσότερα
Αλέξανδρος Παπουτσής

Ο σοβαρός ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις

Αλέξανδρος Παπουτσής, 2015-08-14

Το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά την αλλαγή πλεύσης...

Περισσότερα

Θ. Θεοχαρόπουλος: Απαιτείται η ψήφιση της Συμφωνίας στα κοινοβούλια χωρίς νέα προσκόμματα

2015-08-12

Η συμφωνία που ολοκληρώθηκε και κατατίθεται στη Βουλή είναι...

Περισσότερα

Ψηφοφόρε (ξέρεις) τι θες;

Γιώργος Καρελιάς, 2015-08-12

Είναι, φυσικά, για γέλια η προσπάθεια, που κάνουν οι σημερινοί...

Περισσότερα

Πολιτική δυσλεξία και ευρωπαϊκή πραγματικότητα

Αντώνης Τριφύλλης, 2015-08-09

Η αριστερά στην Ελλάδα αποδεικνύεται έντονα δυσλεκτική....

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Το νέο οικονομικό μοντέλο παραμένει ζητούμενο

Κώστας Καλλίτσης, 2015-08-09

Το πολιτικό προσωπικό, έστω με μεγάλη καθυστέρηση, σχεδόν...

Περισσότερα

Ο θηλυκός Φιντέλ

Ηλίας Κανέλλης, 2015-08-07

Φίλες μου, γεια σας. Η προχθεσινή υπερπαραγωγή του καναλιού...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Γιατί;

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2015-08-07

Πολλά, πάρα πολλά έχουν ακουστεί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την...

Περισσότερα

Άρθρα

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Σπύρος Δανέλλης

Ψηφαλάκια ή γνώση και ικανότητες;

Σπύρος Δανέλλης, 2024-04-24

Τον Φεβρουάριο του 2014, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση...

Θόδωρος Τσίκας

Οι «κόκκινες γραμμές» Ισραήλ-Ιράν

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-20

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χτυπήματα μεταξύ Ιράν και...

Η άθραυστη αλυσίδα των «αντιποίνων»

Παντελής Μπουκάλας, 2024-04-16

Στην επαληθευμένη από αμερόληπτες πηγές Ιστορία, το δόγμα...

Κώστας Καλλίτσης

Η εθνική μας αφωνία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-14

Βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές συζητώντας επί παντός επιστητού,...

Θόδωρος Τσίκας

Ιράν-Ισραήλ: Γόητρο, προσχήματα και ισορροπίες

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-14

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς των φανατικών μουλάδων του...

Το δίλημμα της Τεχεράνης

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-08

H ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ένα άβολο...

Κώστας Καλλίτσης

Δύο εν σειρά παράδοξα

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-07

Με ποια κριτήρια διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή στρατηγική...

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

Ξένια Κουναλάκη, 2024-04-04

Aπό την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα...

Η ατιμωρησία των ελίτ

Τάσος Παππάς, 2024-04-01

Αντιγράφω από τη στήλη «ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ» στις Νησίδες της «Εφημερίδας...

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

×
×