Λεων. Γρηγοράκος: Χρειαζόμαστε ένα νέο πολιτικό όχημα, με αυτοτελή πολιτικό και οργανωτικό ιστό

01/11/2015

Η ομιλία του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λεωνίδα Γρηγοράκου στη Σπάρτη, σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση που διοργανώθηκε το Σαββάτο 31 Οκτωβρίου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Η ομιλία του Λεωνίδα  Γρηγοράκου

Ευχαριστώ τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και συνάδελφο βουλευτή, που βρίσκεται σήμερα στην Σπάρτη.

Φίλες και φίλοι,

Αυτή την περίοδο στην πολιτική κάνω μια προσπάθεια γιατί δεν θέλω να είμαι πολιτικό δεκανίκι κανενός, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Ν.Δ. Αυτό το έχω ξεκαθαρίσει μέσα μου και το τόνισα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Είμαι αντιδεξιός και αντι- ΣΥΡΙΖΑ.

Το 60% των πολιτών δεν πήγαν να ψηφίσουν στις τελευταίες εκλογές.

Θέλω να τονίσω ότι πρέπει να βρούμε αυτό το 60% που απείχε από τις εκλογές και να το πάρουμε μαζί μας. Αυτός είναι ο δικός μου στόχος.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους του πολίτες της Λακωνίας που με τίμησαν με την ψήφο τους και με εξέλεξαν για μια ακόμη φορά βουλευτή.

Στον δεξιό χώρο υπάρχουν οι ΑΝΕΛ και η ΝΔ μέσα στην βουλή, αλλά και η ακροδεξιά. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα μικρά κομμάτια από την κοινωνία των πολιτών. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο κομμάτι που δεν εκφράζεται από αυτά τα κόμματα και παρακολουθεί τι κάνουμε εμείς. Η τεράστια πλειοψηφία παρακολουθεί τα τεκτενώμενα της χώρας και περιμένει να δει τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας για να πάρει μέρος ξανά. Δυστυχώς εμείς δεν έχουμε καταφέρει να κινητοποιήσουμε αυτό το μεγάλο κομμάτι. Πιστεύω ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ με τους συντρόφους του θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Οποιαδήποτε στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καταστροφική για την παράταξη μας. Το κυβερνητικό σχήμα είναι ανεπαρκές και ετερόκλητο. Σήμερα το πρωί παρακολουθούσα ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ την κυρία Α. Σταμπουλή, να υποστηρίζει ότι πρέπει να πέσει ο φράχτης του Έβρου, που κόστισε 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Αντί να προτείνουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης του προσφυγικού λένε ανεφάρμοστες σκέψεις.

Προχθές στην Σκάλα έκανε μια ενδιαφέρουσα ομιλία ο Γιάννης Πανούσης. Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Το μεταναστευτικό είναι ένα διεθνές πρόβλημα, δεν είναι Ελληνικό πρόβλημα. Κάποιοι θέλουν να το κάνουν Ελληνικό πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι τουλάχιστον Ευρωπαϊκό. Κάποιοι είχαν διαλύσει τον Κόλπο, έκαναν πολέμους και τώρα κάνουν τα ίδια γιατί θέλουν να βάλουν πάλι χέρι στα πετρέλαια του Κόλπου. Πριν από 20 μέρες ήταν ο πρωθυπουργός στην συνέλευση του ΟΗΕ, όπου εκεί ελήφθησαν οι αποφάσεις. Ο Πούτιν έχει ήδη 200 χιλιάδες στρατό στη Συρία, και μαζί με άλλες δυνάμεις προσπαθούν να τριχοτομήσουν την Συρία. Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν θα αντέξουν το βάρος του μεταναστευτικού.

Φίλες και φίλοι,

Τα πάντα στην ζωή μας είναι συμβολισμοί. Στους δώδεκα άθλους του Ηρακλή ο πρώτος άθλος ήταν «Τα άλογα του Διομήδη». Αυτά τα άλογα με τις σιδερένιες μασέλες ήταν φτιαγμένα για να τρώνε τους ναυαγούς, δηλαδή τους μετανάστες. Αυτό είχε ζητήσει ο βασιλιάς Διομήδης της Θράκης από τον Δία. Δεν σκέφτηκε ο βασιλιάς Διομήδης ότι αυτά τα άλογα αφού φάνε τους ναυαγούς θα φάνε και τους ίδιους, όπως και έγινε.

Το ίδιο κάναμε και εμείς, περνάμε συνεχώς μέτρα χωρίς να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις, με αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα μέτρα να μας εξοντώσουν στο τέλος. Τα μέτρα ήταν τα άλογα του Διομήδη. Ο Ηρακλής συμβολίζει την συμμόρφωση και την διόρθωση των λαθών που κάνουν οι ηγεσίες. Αυτό είναι το πρόβλημα του μεταναστευτικού. Πίσω από το μεταναστευτικό κρύβονται τεράστια συμφέροντα και η κυβέρνηση είναι αδύναμη να τα αντιμετωπίσει.

Φίλες και Φίλοι,

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, και πλέον η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να ασκήσει αντιπολίτευση χωρίς ακρότητες και λαϊκισμό. Πρέπει να εγκαλούμε το ΣΥΡΙΖΑ για αυτά που έλεγε και για αυτά που κάνει. Ο λόγος μας πρέπει να είναι συνετός και προτρεπτικός, υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Πρέπει να αφήσουμε τους κομματικούς εγωισμούς και τις ιδεοληψίες, αλλά να οικοδομήσουμε μια συνεργατική κουλτούρα στον χώρο της κεντροαριστεράς χωρίς αρχηγούς και προέδρους.

Στο δίλημμα προοδευτικός ή συντηρητικός προσανατολισμός ο Τσίπρας φαίνεται να επιλέγει την συνύπαρξή του με τις δυνάμεις του εθνικολαϊκισμού που αποπνέουν βαθιά συντήρηση. Ο Καμμένος πήρε τα ανταλλάγματα του και τώρα κάνει βόλτες με τα ελικόπτερα και έχει αφήσει στην ησυχία του τον Τσίπρα.

Ο τόπος έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση φιλοευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική με κορμό τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς. Πρέπει να τις βρούμε αυτές τις δυνάμεις.

Το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απεδείχθη σωστό και προσοδοφόρο.

Η νίκη που πετύχαμε μπορεί να αποδειχθεί σημαντική, αλλά δεν πρέπει να την υπερεκτιμάμε.

Η συρρίκνωση του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου που εμείς άλλοτε εκφράζαμε είναι υπαρκτή.

Δεν αποτελεί στιγμιαίο και συγκυριακό γεγονός.

Ως ενεργός πολίτης, ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ως βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πιστεύω ακράδαντα ότι ήρθε η στιγμή να χαράξουμε και να περπατήσουμε νέους δρόμους.

Σεβόμενοι την αυτοτέλεια του κάθε φορέα αλλά και τις ευαισθησίες των ανθρώπων των ανένταχτων δυνάμεων της ευρύτερης κεντροαριστεράς μπορούμε να αναζητήσουμε τους τρόπους εκείνους που θα μας επιτρέψουν να θεμελιώσουμε μια νέα πολιτική έκφραση. Μια νέα πολιτική έκφραση που θα στηρίζεται σε νέες ιδέες, σε νέες δυνάμεις, σε ένα νέο σχήμα, νέους ανθρώπους και νέα κουλτούρα.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι το μέσο, η μαγιά για αυτό το εγχείρημα, για την δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα.

Ωστόσο το εγχείρημα αυτό πρέπει να το στηρίξουμε, να μην κάνουμε το ίδιο λάθος που κάναμε με την «Ελιά».

Να ξεπεράσουμε κομματικούς εγωισμούς και ανταγωνισμούς.

Να αφήσουμε πίσω το κομματικό μας παρελθόν.

Να αναζητήσουμε μια νέα ταυτότητα και φυσιογνωμία για όλες εκείνες τις δυνάμεις που μπορούν να ενσαρκώσουν την εγχώρια εκδοχή της Σοσιαλδημοκρατίας.

Ενός νέου πολιτικού σχήματος, το οποίο θα έχει τον δικό του, αυτοτελή πολιτικό και οργανωτικό ιστό.

Και το κυριότερο, οι πρωταγωνιστές του να είναι νέα και άφθαρτα πρόσωπα, φορείς σύγχρονου, ριζοσπαστικού πολιτικού λόγου, που δεν θα παραπέμπει στο παρελθόν.

Η νέα περίοδος στην οποία έχει εισέλθει η χώρα καθιστά επιτακτική την ανάγκη ανασύστασης της νέας Κεντροαριστεράς.

Την ανάγκη αυτή δεν μπορεί να την εκφράσει απλώς και μόνο η συγκόλληση του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ και άλλες πολιτικές Κινήσεις Πολιτών.

Απαιτούνται εκ βάθρων πρωτοβουλίες που θα στηρίζονται στην κινητοποίηση των ενεργών πολιτών που σήμερα βρίσκονται εκτός κομματικών τειχών.

Παράδοση είναι να δημιουργείς εκ του μηδενός έλεγε ο αγαπημένος τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος. Αυτό οφείλουμε να πράξουμε κι εμείς.

Χρειαζόμαστε ένα νέο πολιτικό όχημα με νέους συνεπιβάτες και νέους μηχανοδηγούς.

Θα κλείσω με μια φράση του Μανώλη Αναγνωστάκη «Πάρτε μαζί σας πολύ νερό, γιατί το μέλλον θα έχει πολύ ξηρασία».

Θέμα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Σύνολο καταγραφών: 120

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι