Το κορωνοπάρτι της κυβέρνησης

Πάσχος Μανδαρβέλης, Η Καθημερινή, 06/10/2021

Η κολοκυθιά υπήρξε επί μακρόν ένα από τα αγαπημένα σπορ των νεοελλήνων. Οι φοροφυγάδες, για παράδειγμα, επιχειρηματολογούσαν «γιατί να πληρώνουμε φόρους;» – «Αμ ποιος να πληρώνει;» – «Να πληρώσουν αυτοί που έχουν τα πολλά». Οι αυθαίρετοι οικιστές έλεγαν «το δικό μας μικρό εξοχικό (των 200 τ.μ.) κυνηγούν. Δεν κοιτάνε τι γίνεται στη Μύκονο…» κ.ο.κ.

Η κολοκυθιά είχε μεγάλη πέραση και στην πανδημία. «Κλείνουν τα μαγαζιά και δεν κοιτάνε τι γίνεται στους δρόμους». «Στις ταβέρνες κολλάει, σε λεωφορεία, μετρό δεν κολλάει», έλεγε η «Αυγή» (26.6.2021). Από την άλλη, οι παλινωδίες της κυβέρνησης, ειδικώς σε ό,τι αφορά τον εκκλησιασμό, φούντωσαν το φαινόμενο. Στις αρχές της πανδημίας, τότε που ξέραμε ότι ο ιός μεταδίδεται ακόμη και με το φτέρνισμα, η κυβέρνηση σφύριζε κλέφτικα για τη θεία μετάληψη. Γι’ αυτή δεν έχει ακόμη θεσμοθετηθεί κάτι. Απλώς ελπίζουμε ότι οι ηλικιωμένοι μας θα πέσουν σε αυτό το ελάχιστο ποσοστό ιερέων που πιστεύουν ότι υπάρχει ιός, και δεν θα τους θανατώνουν περνώντας το ίδιο κουταλάκι από στόμα σε στόμα.

Την κολοκυθιά έπαιξε προχθές και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μαυρουδής Βορίδης. Ανέπτυξε την κυβερνητική θέση, για την παρέλαση της Θεσσαλονίκης, η οποία ήταν το γνωστό «έλα, μωρέ τώρα…». Δήλωσε ότι στην εξαιρετικά επιβαρυμένη Θεσσαλονίκη χιλιάδες θα συνωστισθούν διότι «έχουμε καθημερινά συγχρωτισμό, ο οποίος γίνεται από τις διαδηλώσεις, ο οποίος γίνεται από διάφορα πράγματα. (…) Ε, δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι μόνο την παρέλαση δεν θα κάνουμε…» (ΕΡΤ, 4.10.2021).

Ωραία λογική! Επειδή πολλοί παραβιάζουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, είναι δυνατόν να πούμε ότι πρέπει να σταματούν στο κόκκινο φανάρι τα κρατικά αυτοκίνητα; Ετσι η κολοκυθιά θα συνεχιστεί, με την επίσημη πλέον σφραγίδα του κράτους. Στο επόμενο κορωνοπάρτι κάποιος θα πει, «στις παρελάσεις με χιλιάδες ανθρώπους δεν κολλάει, στο πάρτι που ήταν 50 άτομα κολλάει;».

Υπάρχει, όμως, ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, πέρα από το γεγονός ότι δεν πρέπει η πολιτεία να ανταγωνίζεται τους πολίτες της στην παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και της κοινής λογικής. Γράψαμε και παλαιότερα ότι είναι άδικη η κριτική στην κυβέρνηση, ότι διαχειρίζεται την πανδημία με βάση το «βλέποντας και κάνοντας». Ολες οι κυβερνήσεις του κόσμου βρέθηκαν σε αχαρτογράφητα νερά και εκ των πραγμάτων θα δοκίμαζαν μέτρα που κάποια θα ήταν επιτυχή και άλλα θα αποτύγχαναν. Σημειώναμε επίσης ότι αυτό που μπορεί στην παρούσα συγκυρία να κριθεί είναι κατά πόσον η ίδια θα είναι συνεπής με τους κανόνες που επιβάλλει στους πολίτες.

Δυστυχώς, με βάση αυτό το κριτήριο, οι κυβερνητικές αποτυχίες σωρεύονται. Τα μέτρα και σταθμά πολλαπλασιάζονται. Το μαζικό κορωνοπάρτι που ετοιμάζει στη Θεσσαλονίκη είναι απλώς το τελευταίο κρούσμα…

Θέμα

Νέα Δημοκρατία

Σύνολο καταγραφών: 155

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι