Κυβέρνηση Μητσοτάκη πίσω από τις εξελίξεις

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κυριακάτικη KONTRA NEWS, Δημοσιευμένο: 2021-10-17

“Οι ραγδαίες αυξήσεις των τιμών στο φυσικών αέριο, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τις κοινωνίες και ειδικά για τα φτωχότερα στρώματα την περίοδο του χειμώνα, ώθησε πριν από λίγες ημέρες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανακοινώσει μία δέσμη μέτρων που μπορούν να πάρουν οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. με στόχο να αμβλύνουν τις επιπτώσεις και να προστατέψουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς αναδεικνύουν το ζήτημα της ακρίβειας πολύ ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων στην Ε.Ε., αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης όχι μόνο για το επίπεδο διαβίωσης των νοικοκυριών, αλλά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα δημόσια οικονομικά. Τα μέτρα τα οποία προτείνει η Κομισιόν θα μπορούσαμε να συμπυκνώσουμε σε δύο φράσεις: στοχευμένες φοροελαφρύνσεις – ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών.

Ήδη μία σειρά από χώρες της Ε.Ε. έχουν προχωρήσει σε γενναία μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως για παράδειγμα η προοδευτική κυβέρνηση της Ισπανίας η οποία εδώ κι ένα μήνα περίπου έχει ανακοινώσει μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη ρύθμιση στην αγορά ενέργειας και αύξηση του βασικού μισθού.

Την ώρα όμως που στην Ε.Ε. αποτελεί κοινό τόπο η ανάγκη ουσιαστικής αντιμετώπισης του ζητήματος, στην Ελλάδα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αφού υποβάθμισε το ζήτημα, τώρα τρέχει ασθμαίνοντας πίσω από τις εξελίξεις με μέτρα που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα δυσμενούς συγκυρίας, αλλά και με πολιτικές που θα εντείνουν παρά θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Στην ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε μια επιδότηση της τάξης των 9 ευρώ το μήνα για τα νοικοκυριά για το ηλεκτρικό ρεύμα για να αναθεωρήσει η κυβέρνησή του μετά από λίγες ημέρες το ποσό αυτό στα 18 ευρώ, μαζί με την επέκταση υφιστάμενων επιδομάτων, όπως το επίδομα θέρμανσης, ενώ ακόμη και σήμερα δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για τις επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ στερώντας από τη χώρα ένα βασικό και ίσως το κυριότερο εργαλείο άσκησης ενεργειακής πολιτικής προς όφελος της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα άφησε ανεξέλεγκτη την κατάσταση στην αγορά ενέργειας με αποτέλεσμα να υπάρχουν παιχνίδια χειραγώγησης τιμών σε βάρος των καταναλωτών.

Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επικαλούνταν τη διεθνή συγκυρία και υποβάθμιζε την έκταση του προβλήματος για να δικαιολογήσει την ολιγωρία της, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είχε αναδείξει το ζήτημα με επίκαιρη επερώτηση ήδη από τον Ιούλιο, κρούοντας πολύ έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ παρουσίασε μία δέσμη προτάσεων που θα αντιμετωπίσουν ουσιαστικά το ζήτημα της ακρίβειας στην ενέργεια, τα καύσιμα και τα καταναλωτικά αγαθά. Οι προτάσεις αυτές κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις:

Πρώτον, στην προσωρινή μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα με βάση τους ελάχιστους συντελεστές της Ε.Ε., στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο ζήτημα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε και σχετική τροπολογία στη Βουλή η οποία όμως απορρίφθηκε, επιβεβαιώνοντας την παντελή έλλειψης πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ανακουφίσει τους πολίτες.

Δεύτερον, στην αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημα των χαμηλόμισθων εργαζομένων, ώστε να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες τιμές, αλλά και να τονωθεί η κατανάλωση. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει να κρατά ουσιαστικά καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό, αφήνοντας το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών να συρρικνώνεται.

Τρίτον, στην ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας και χειραγώγησης τιμών, με ουσιαστική συμβολή της ΡΑΕ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Και φυσικά, με την ακύρωση των σχεδίων για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε να μην στερηθεί η χώρα ένα κρίσιμο εργαλείο άσκησης ενεργειακής πολιτικής σε μια περίοδο ενεργειακής μετάβασης.

Μόνο με ένα τέτοιο πλέγμα άμεσων και γενναίων παρεμβάσεων μπορεί να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια. Χρειάζεται, όμως, τόλμη και αποφασιστικότητα για ρήξεις υπέρ του λαού και όχι υπέρ των λίγων και ισχυρών, στοιχεία που δεν διαθέτει η κυβέρνηση Μητσοτάκη που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Γι’ αυτό απαιτείται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα πολιτική αλλαγή και μια προοδευτική κυβέρνηση για τον τόπο.”

Θέματα επικαιρότητας: Νέα Δημοκρατία

Tο τεκμήριο της ηθικής

Τζίνα Μοσχολιού, 2026-01-14

Ανεξαρτήτως του πώς κρίνει κανείς την εξέλιξη των αγροτικών...

Περισσότερα

Πανικός

Τάσος Παππάς, 2025-12-23

Συστήματα σε κρίση, καθεστώτα σε πανικό. Αυτό φαίνεται ότι...

Περισσότερα

Ζητούμενο η ποιότητα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

2024-09-28

Αν την ευθύνη για την χρεοκοπία και την πολυεπίπεδη κρίση...

Περισσότερα

Κουράστηκαν να λιβανίζουν

Τάσος Παππάς, 2024-03-26

Οταν τα μέσα ενημέρωσης όλων των κατηγοριών είναι ιμάντες...

Περισσότερα

Χωρίς ντροπή

Δημήτρης Ρηγόπουλος, 2024-03-23

Υπάρχουν τρία έργα που είναι συνώνυμα μιας σχεδόν ξεδιάντροπης...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Η κυριαρχία της Ν.Δ

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-23

Κάτι, αλήθεια, συμβαίνει εδώ; Μια πρόχειρη απάντηση θα ήταν...

Περισσότερα

«Πατρίς, θρησκεία, Ροδόπη, οικογένεια»

Ξένια Κουναλάκη, 2023-06-15

Είναι έκδηλη η μετεκλογική ανησυχία της Νέας Δημοκρατίας,...

Περισσότερα
Σωτήρης Βαλντέν

Ν.Δ. στη Θράκη: η (επαν)εμφάνιση του Mr Hyde

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-06-12

Συζήτηση για τα λεγόμενα «εθνικά θέματα» και ειδικότερα...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η ώρα της υπέρβασης: Ενότητα, συστράτευση και ανασύνθεση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2026-02-15

Η χώρα μας σήμερα διανύει τον έβδομο χρόνο διακυβέρνησης...

Ελένη Τσερεζόλε

Γαλλία / Πυρηνική ενέργεια ξανά

Ελένη Τσερεζόλε, 2026-02-15

Με τρία χρόνια καθυστέρηση μετά από αρκετές πολιτικές αντιπαραθέσεις,...

Γιώργος Σιακαντάρης

Πώς να κινη­θούν οι προ­ο­δευ­τι­κές δυνάμεις

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-02-15

Κάπου στην αρχή της δεύτε­ρης θητείας του Κυριάκου Μητσο­τάκη...

Κωμωδία

Τζίνα Μοσχολιού, 2026-02-04

Επιχειρηματολόγησε χθες ο Πρωθυπουργός ότι πρέπει να γίνει...

Ξενοφών Κοντιάδης

Γιατί δεν πείθει ο πρωθυπουργός με τη συνταγματική αναθεώρηση;

Ξενοφών Κοντιάδης, 2026-02-03

Υπάρχουν δύο διαδεδομένοι «μύθοι» σχετικά με την αναθεώρηση...

Γιάννης Δρόσος

Is There a Text in This Class?

Γιάννης Δρόσος, 2026-02-03

Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για αναθεώρηση του Συντάγματος...

Γιώργος X. Σωτηρέλης

Υπάρχουν περιθώρια για μια αξιόπιστη Συνταγματική αναθεώρηση;

Γιώργος X. Σωτηρέλης, 2026-02-02

Δεν είναι η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση καταφεύγει στην...

Θόδωρος Καρούνος

Ψηφιακή κυριαρχία: ο όρος που κρύβει το νέο κοινωνικό ζήτημα της εποχής

Θόδωρος Καρούνος, 2026-02-01

Όταν αναφέρεται η φράση «ψηφιακή κυριαρχία», πολλοί νομίζουν...

Θόδωρος Τσίκας

Ο κόσμος αλλάζει, αλλά προς τα πού;

Θόδωρος Τσίκας, 2026-01-31

Ο κόσμος που γνωρίσαμε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου...

Αγορές, ρευστότητα και θεσμική αβεβαιότητα

Δημήτρης Λιάκος, 2026-01-31

Η εικόνα που διαμορφώνεται στις αγορές την τελευταία περίοδο...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Ευελπιστώ ο Αλέξης να παίξει ένα κεντρικό ρόλο.

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-01-31

...Eπειδή κοινός στόχος μας είναι η συγκρότηση ενός ισχυρού...

Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα

Γιώργος X. Σωτηρέλης, 2026-01-29

Οι ραγδαίες πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, τόσο σε διεθνές...

×
×