Έναν χρόνο μετά

Λάμπρος Αθ. Τσουκνίδας, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2021-02-28

tsouknidas2

Η απομόνωση φαίνεται να γεννά την επιθυμία μιας νέας συλλογικότητας. Αυτό ακριβώς το αίσθημα είναι που δεν υπολογίζει η πανταχόθεν απομονωμένη κυβέρνηση

Σαν χθες ξεκινούσε ένας εφιάλτης, που ίχνη του έβρισκες μόνον σε βιβλία Ιστορίας, απʼ αυτά τα οποία διάβαζαν μόνον οι μελετητές των ανά τους αιώνες πανδημιών. Σαν χθες ο Κικίλιας ανακοίνωνε το πρώτο κρούσμα δηλώνοντας πως η κυβέρνηση είναι "απόλυτα προετοιμασμένη" και δεν υπήρχε "κανένας λόγος πανικού". Η πραγματικότητα ενός ΕΣΥ το οποίο επέμεινε να κατεδαφίζει τη διέψευσε οικτρά.

Βέβαια, οι εικόνες από τη Γιουχάν (που στην αρχή προβάλλονταν ως ένα εξωτικό κακό) και μετά από τη γειτονική Ιταλία μάς προϊδέαζαν γιʼ αυτό που, έναν χρόνο μετά, αποτυπώνει η εκατόμβη των σχεδόν 6.500 νεκρών της Ελλάδας και η κατεστραμμένη οικονομία - στην Ελλάδα. Γιατί η Κίνα, αλλά και το Βιετνάμ και η Ταϊβάν, διεκδικούν ήδη τον ρόλο πρωταθλητή, έχοντας αυξήσει, μάλιστα, κατά 10% το μερίδιό τους στην παγκόσμια οικονομία μέσα στην πανδημία. Αλλά και οι ΗΠΑ, με εμβολιασμένο πάνω από το 20% του πληθυσμού τους, ετοιμάζονται να ξαναμπούν δυναμικά στη μάχη της παγκοσμιοποίησης, καθώς οι διεθνείς συναλλαγές την περίοδο της πανδημίας υποχώρησαν μόλις κατά 5,3%, ξαναπαίρνοντας την ανιούσα πολύ ταχύτερα απʼ όσο μετά τη χρηματοικονομική κρίση. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει τον ψυχρό εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, δηλώνοντας μάλιστα, διά στόματος της ειδικής διαπραγματευτού για θέματα εμπορίου Κάθριν Τάι, κατά την ακρόασή της στη Γερουσία, πως "πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι πολίτες είναι εργαζόμενοι και όχι μόνον καταναλωτές".

Μια δήλωση που, σε συνδυασμό με τη νέα οικονομική ενίσχυση με υπογραφή Μπάιντεν, δείχνει γιατί η Ε.Ε. -πόσο μάλλον η εμμονικά ιδεοληπτική κυβέρνηση Μητσοτάκη- μετατρέπεται σταθερά σε ασθμαίνοντα ουραγό των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων, που θα σφραγίσουν μια επόμενη μέρα, η οποία δεν θα έρθει ταυτόχρονα για όλους, είτε μιλάμε για κράτη είτε αναφερόμαστε σε εμάς, τους πολίτες.

Αν αφήσουμε για λίγο τα κράτη και πάμε στους ανθρώπους, οι ειδικοί -που στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι οι λοιμωξιολόγοι, αλλά ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι- ήδη προσπαθούν να δουν πώς θα είναι αυτό το Μετά, με δεδομένη την αύξηση των καταθλίψεων, τα πρωτόγνωρα ψυχολογικά προβλήματα των αποκομμένων από σπουδές, διασκέδαση, από τη ζωή με δυο λόγια, νέων, τις ψηφιακές πραγματικότητες, που εισβάλλουν δυναμικά ανατρέποντας ό,τι γνωρίζαμε ως καθημερινότητα, τις φοβίες και τη μοναξιά. Ζοφερό παρόν, αλλά κάπου, λένε, διαφαίνεται μια αχτίδα ελπίδας. Μέσα από αυτή τη δοκιμασία απέναντι στον αόρατο εχθρό, πίσω από τις μάσκες μας, οι άνθρωποι -οι πραγματικοί άνθρωποι, όχι τα ψυχρά στατιστικά νούμερα- δείχνουν να προχωρούν σε μια συνολική επανεκτίμηση, να ξαναδίνουν σημασία στην οικογένεια, στις φιλίες, στις διαπροσωπικές αλλά και στις κοινωνικές σχέσεις. Η απομόνωση φαίνεται να γεννά την επιθυμία μιας νέας συλλογικότητας. Αυτό ακριβώς το αίσθημα είναι που δεν υπολογίζει η πανταχόθεν απομονωμένη κυβέρνηση Μητσοτάκη, που νομίζει ότι προλαβαίνει να χτίσει το αυταρχικό της καταφύγιο. Στο χέρι της κοινωνίας, όλων ημών, είναι να της αποδείξει ότι είναι γελασμένη.

Θέματα επικαιρότητας: Πανδημία

Γιώργος Παυλάκης

Πολύ δύσκολο να σταματήσεις το τσουνάμι τελευταία στιγμή

Γιώργος Παυλάκης, 2022-09-12

Η Ελλάδα τα πήγε εξαιρετικά καλά την πρώτη περίοδο της πανδημίας,...

Περισσότερα

Το δις εξαμαρτείν

Παύλος Τσίμας, 2022-07-16

Ο καγκελάριος της Αυστρίας το είπε καλύτερα απ’ όλους....

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Τι μας διδάσκει η πανδημία

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2022-01-22

Επειδή με τον Covid δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμα, οποιαδήποτε...

Περισσότερα

Ημερήσια εκατόμβη

Παντελής Μπουκάλας, 2022-01-20

Να μειωθούν οι θάνατοι. Να μηδενιστούν. Αυτό θέλουμε όλοι....

Περισσότερα
Αλκιβιάδης Βατόπουλος

Η πανδημία έχει αναδείξει την ανάγκη για ισχυρό σύστημα Υγείας

Αλκιβιάδης Βατόπουλος, 2022-01-16

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητή η επίδραση...

Περισσότερα
Γρηγόρης Γεροτζιάφας

Ανοσοκατεσταλμένοι, η Covid-19 και το παράδειγμα της Γαλλίας

Γρηγόρης Γεροτζιάφας, 2022-01-15

Σε μια ανάρτηση στην προσωπική της σελίδα στο Facebook στις...

Περισσότερα

Τα μετά την πανδημία

Παύλος Τσίμας, 2022-01-15

Το 1832, μια μεγάλη πανδημία χολέρας χτύπησε το Παρίσι. Μέσα...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Ανατιμήσεις και κατώτατος μισθός

Κώστας Καλλίτσης, 2022-01-09

Οι προβλέψεις των ειδικών επί της πανδημίας δείχνουν κάποιο...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Τρίτη θητεία;

Παύλος Τσίμας, 2026-09-07

Όταν έρθει η ώρα της κάλπης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμπληρώνει...

Κώστας Καλλίτσης

Για να μείνουν όλα ίδια

Κώστας Καλλίτσης, 2026-09-06

…. Το νέο διεθνές περιβάλλον, καθώς αρχίζει να βαραίνει...

Γιώργος Σιακαντάρης

Κοστολογήσεις και δεξιά ηγεμονία

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-09-04

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ήταν συνεκτική...

Το φάντασμα που σκοτώνει την πολιτική

Μαρία Καρακλιούμη, 2026-09-03

Η οικονομική κρίση δίδαξε στη χώρα, με τον πιο επώδυνο τρόπο,...

Χρήστος Ροζάκης

Τα θαλάσσια πάρκα της Τουρκίας προσκρούουν διττά στο Διεθνές Δίκαιο

Χρήστος Ροζάκης, 2026-08-26

Η πρόσφατη ενέργεια της Τουρκίας να εκδώσει Προεδρικά Διατάγματα...

Κώστας Καλλίτσης

Το τερματίζουν…

Κώστας Καλλίτσης, 2026-08-23

Τί σχεδιάζει να πει η κυβέρνηση από το βήμα της 90ης Διεθνούς...

Θόδωρος Τσίκας

Θαλάσσια πάρκα: νέες διαφορές πάνω στην παλιά εκκρεμότητα

Θόδωρος Τσίκας, 2026-08-22

Η ανακήρυξη από την Τουρκία δύο «εθνικών θαλάσσιων πάρκων»...

Κώστας Ζαχαριάδης

Γίνεται φιλελεύθερος, μετριοπαθής, ευρωπαΐστης και ταυτόχρονα υποστηριχτής του Τραμπ;

Κώστας Ζαχαριάδης, 2026-08-13

Δεν πρόκειται για τρεις «γραφικούς» που ξέφυγαν από την...

Θόδωρος Τσίκας

Η «νέα» Μέση Ανατολή και το ελληνικό στρατηγικό δίλημμα

Θόδωρος Τσίκας, 2026-08-13

Η Μέση Ανατολή μετατρέπεται από ένα σύστημα, στο οποίο η...

Νίκος Μπίστης

Ο σταθερός κύριος Γκουτιέρες και οι « νέες ιδέες»

Νίκος Μπίστης, 2026-08-05

Καμία υποχώρηση από το αποκαλούμενο πλαίσιο Γκουτιέρες...

Σωτήρης Βαλντέν

Εμπόλεμοι από την πίσω πόρτα – Η ελληνική εμπλοκή

Σωτήρης Βαλντέν, 2026-08-03

Η πολυδιαφημισθείσα πρόσφατη νέα αναχαίτηση drones από την...

Κώστας Καλλίτσης

Το πολιτικό πρόβλημα

Κώστας Καλλίτσης, 2026-08-02

Ως πολιτικό πρόβλημα της χώρας συχνά νοούνται τα υπαρξιακά...

×
×