ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του Πανελλαδικού συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ

20/07/2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ

Μετά την ολοκλήρωση της διήμερης σύσκεψης του πανελλαδικού συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ, η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ εξέδωσε ανακοίνωση.

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

1. Στη διήμερη σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναζητήθηκαν με αυτοκριτική τόλμη τα πολιτικά αίτια της ήττας στις Ευρωεκλογές, δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις στον κόσμο της Αριστεράς και δεν χαράχτηκαν στόχοι για το μέλλον. Επισημαίνουμε ότι δεν αναγνωρίστηκε το λάθος της αλλοίωσης της αριστερής ευρωπαϊκής μας ταυτότητας, ούτε εισακούστηκε η αποδοκιμασία κατά των επιλογών της ηγεσίας για το ευρωψηφοδέλτιο. Δεν υιοθετήθηκε η ανάγκη μεγάλης πολιτικής στροφής, μακριά από αριστερισμούς. Δεν υπάρχει στις καταλήξεις η παραμικρή αναφορά για άνοιγμα στο σοσιαλιστικό χώρο και στο χώρο της πολιτικής οικολογίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε βαθιά και παρατεταμένη κρίση με ανοιχτά όλα τα προβλήματα πολιτικής γραμμής και ηγεσίας. Η παραπομπή όλων των θεμάτων για την Πανελλαδική σύσκεψη του Οκτωβρίου κάνει φανερή την αδυναμία σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων των κομμάτων και οργανώσεων που συγκροτούν σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ.

2. Η δημόσια τοποθέτηση επτά συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ με 2 επιθετικά, για τον ΣΥΝ και ιδιαίτερα για την Ανανεωτική Πτέρυγα, κείμενα, την παραμονή της διήμερης σύσκεψης (18 και 19/7) και οι προτάσεις που κατάθεσαν, επιδεινώνουν τα προβλήματα στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η, δια της διολισθήσεως, ακύρωση της ιδρυτικής συμφωνίας για τον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ και η επιχειρούμενη μετατροπή του, από σχήμα πολιτικής συμμαχίας σε ιδιότυπο κόμμα, θα δημιουργήσει περισσότερα και πιο σοβαρά προβλήματα και αδιέξοδα.

Δυστυχώς, η ηγεσία του ΣΥΝ παρά την σαφή και ισχυρή εξουσιοδότηση της ΚΠΕ για την διατήρηση του συμμαχικού χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ανέτοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τόσο τις επιθέσεις εναντίον του Κόμματος όσο και την αλλοίωση του χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ.

3. Οι πρωτοφανείς, για πολιτική συμμαχία, επιθέσεις στην Ανανεωτική Πτέρυγα και τα στελέχη της, από σύμμαχες, υποτίθεται, δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της διήμερης σύσκεψης, ξεπέρασαν κάθε όριο. Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Εδώ και καιρό, είτε με επίσημες ανακοινώσεις, είτε με δημόσιες δηλώσεις στελεχών, η Ανανεωτική Πτέρυγα, βάλλεται συστηματικά. Πρόκειται για πρακτική πέρα και έξω από κάθε δεοντολογία και κυρίως πρόκειται για ωμή παρέμβαση στο εσωτερικό του ΣΥΝ. Εξάλλου, η αναζήτηση «εσωτερικού εχθρού» για την «ερμηνεία» του εκλογικού αποτελέσματος είναι και ξεπερασμένη και αναποτελεσματική.

Αντί των επιθέσεων αυτών, χρησιμότερη θα ήταν η προσπάθεια να αντιστοιχηθούν όλοι στα μηνύματα της κάλπης, στην απαίτηση της πλειοψηφίας των πολιτών και των ψηφοφόρων μας, για μια αριστερά σύγχρονη, ανανεωτική και ανανεούμενη.

Θέμα

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ-ΣΥΡΙΖΑ

Σύνολο καταγραφών: 157

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι