Κλιματική κρίση και «ελληνικές ιδιαιτερότητες»

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 10/08/2021

Με εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα αποτεφρωμένα, με εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις κατεστραμμένα και με πολλούς συμπολίτες μας να βρίσκονται ξαφνικά στη δεινή θέση του περιβαλλοντικού πρόσφυγα ή του καταδιωκόμενου από τις φλόγες εσωτερικού μετανάστη, γυμνοί από κάθε περιουσία, είναι αδύνατο να περπατήσουν τα αφηγήματα αυτοθαυμασμού που διακινούνται με τίτλο «Τα πάμε εξαιρετικά» ή «Η αντιπυρική προετοιμασία μας είναι πρότυπη». Οσοι συνεχίζουν να τα υποστηρίζουν, απλώς συδαυλίζουν την αγανάκτηση των πυροπλήκτων.

Φυσικά και πληρώνουμε την κλιματική αλλαγή, μαζί με πολλές περιοχές του πλανήτη, στη Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στην Καλιφόρνια, στη Γιακουτία. Η κρίση του κλίματος, όμως, δεν είναι σημερινή ή χθεσινή είδηση. Είναι ήδη παλιά. Μπορεί λοιπόν να λειτουργήσει σαν συμπληρωματική εξήγηση, όχι όμως και σαν αδιάσειστη δικαιολογία. Γεγονός είναι, διαπιστωμένα εφιαλτικό. Οχι άλλοθι.

Δεν ευθύνεται αποκλειστικά η κλιματική κρίση που η Εύβοια καίγεται επί μία εβδομάδα, επί της ουσίας ανυπεράσπιστη, όπως φανερώνουν οι αγωνιώδεις εκκλήσεις και οι οξείες καταγγελίες όσων μένουν να σώσουν τα πυρπολούμενα χωριά τους, από λειψή πλέον εμπιστοσύνη στο κράτος, αλλά και πολλών αυτοδιοικητικών παραγόντων, και μάλιστα φιλοκυβερνητικών. Δεν φταίει ο καύσωνας που η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη αναζωπυρώθηκε με ελάχιστα μποφόρ, σαφώς λιγότερα απ’ όσα επινοούσαν η αυτοαπαλλακτική υπουργική σπουδή και η εθελότυφλα και εθελόκωφα υποστηρικτική των κυβερνητικών αφηγήσεων δημοσιογραφία.

Και για να μη μείνουν αμνημόνευτες οι περίφημες «ελληνικές ιδιαιτερότητες», δεν ευθύνεται η κλιματική κρίση που ένας ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ. τέθηκε σε διαθεσιμότητα επειδή στην έκκληση του προέδρου της κοινότητας Χώρα, στη Γορτυνία, να σταλεί πυροσβεστικό μήπως σωθούν τα λαμπαδιασμένα σπίτια, ανταποκρίθηκε δι’ ερωτήσεως: «Εχεις πολιτικό μέσον;». Δεν είναι τίμιο να καταλογιστεί στον κλονισμό των ρυθμών της φύσης η ευθύνη για το ότι χρειάστηκαν αρκετές ώρες ώσπου να συνειδητοποιήσουν στο υπουργείο Ναυτιλίας πως δεν ήταν πρέπον να συνωστίζονται σε ουρές, στο λιμάνι της Αιδηψού, για να κόψουν εισιτήριο για το φεριμπότ όσοι έσπευδαν να απομακρυνθούν από τη βόρεια Εύβοια.

Τέλος –μα ποιο τέλος…–, δεν είναι ηθικό να κριθεί ένοχος ο καύσωνας για την απάντηση του αρχηγού της Πυροσβεστικής (διοικητή των ΕΜΑΚ και υπευθύνου συντονισμού στην τραγωδία στο Μάτι): «Ημουν στην Πάρνηθα και δεν παρακολουθούσα πολύ καλά όσα γίνονταν στην Εύβοια». Μα σοβαρά;

Θέμα

κλιματική αλλαγή

Σύνολο καταγραφών: 19

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι