Οι δυνάμεις της Αριστεράς πρέπει να απομονώσουν κάθε πρακτική βίας.

Συκοφαντούν το Πανεπιστήμιο, το άσυλο, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, διευκολύνουν τα κυβερνητικά σχέδια.

29/05/2008

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στα Πανεπιστήμια πέντε μέλη της Π.Γ. του Συνασπισμού έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

Ο ΣΥΝ από την πρώτη στιγμή, με απόφαση της Π.Γ., αποσαφήνισε τις θέσεις του για την πρόσφατη νέα κρίση στα Πανεπιστήμια.

Επεσήμανε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα αναζητεί τρόπους δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων και ταυτόχρονα απειλεί με διακοπή της χρηματοδότησης των δημοσίων πανεπιστημίων, δημιουργώντας νέα όξυνση και αναταραχή στις σχολές.

Ο ΣΥΝ ταυτόχρονα επέμεινε στην πάγια θέση της Αριστεράς για την καθολική ψηφοφορία στην εκλογή των πρυτανικών αρχών αποδοκιμάζοντας ακραίες και άστοχες πρακτικές που αποπροσανατολίζουν από τα μεγάλα προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Τις τελευταίες ώρες γίνεται φανερό ότι η αναταραχή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ παίρνει δραματικά χαρακτηριστικά εγκαθιστώντας μόνιμα πια εικόνες βίας μέσα στα αμφιθέατρα.

Ακραίες πράξεις είτε από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία, που δήθεν «περιφρουρούν τη νομιμότητα», είτε από αριστερίστικες τυχοδιωκτικές ομάδες, συκοφαντούν το Πανεπιστήμιο, το άσυλο, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, διευκολύνοντας έτσι τα κυβερνητικά σχέδια.

Οι τελευταίες εξελίξεις αμαυρώνουν τον αγώνα για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Είναι η κρίσιμη ώρα για να τεθούν τα ζητήματα της προοδευτικής μεταρρύθμισης στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Είναι η κρίσιμη ώρα όπου οι δυνάμεις της Αριστεράς με αίσθημα ευθύνης, χωρίς αμφισημίες και ταλαντεύσεις πρέπει να απομονώσουν κάθε πρακτική βίας, που αντιστρατεύεται τις αξίες, τους αγώνες και τις επιτυχίες του περσινού μαζικού κινήματος για το άρθρο 16.

Σε αυτή την κατεύθυνση οφείλει να παραμείνει σταθερά ο ΣΥΝασπισμός.

Τα μέλη της Π.Γ. του ΣΥΝ

Λυκούδης Σπ., Μαργαρίτης Θ., Μπαγιώργος Στεφ., Μπαλάφας Γ.,

Σαμπατακάκης Μιχ.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι