Για τη συντήρηση της δυναμικής της ευρωπαϊκής ενοποίησης

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Αυγή της Κυριακής, 05/06/2005

Υποθέτω ότι μια εβδομάδα ήταν αρκετή για να ολοκληρωθούν οι πανηγυρισμοί για τη νίκη των δύο "Όχι" στο σχέδιο Συντάγματος, ώστε να αρχίσει μια ορθολογική διερεύνηση της "επόμενης μέρας", κάτι που κατά γενική συμφωνία επείγει πριν να καταλήξουν οι πολιτικές ηγεσίες των 25, με περίπου βέβαιο το "θάνατο" του Συντάγματος, σε αποφάσεις που θα συνεπιφέρουν νέες καθυστερήσεις ή και ακύρωση της πορεία της πολιτικής ενοποίησης .

Το "Όχι", μας είπαν, σημαίνει νέα και καλύτερη διαπραγμάτευση. Μακάρι, αν και ούτε νέα φαίνεται να γίνεται δεκτή από τους 25, ούτε "καλύτερη" θα μπορούσε, τώρα τουλάχιστον, να είναι: οι περισσότεροι από τους 10 της "νέας Ευρώπης" δεν διακρίνονται για τον πολιτικό ευρωπαϊσμό τους ("αριστερό" ή άλλον...), την αντίληψή τους για ένα κοινωνικό κράτος ή την οικολογική τους εγρήγορση. Στην καλύτερη περίπτωση, ακολουθεί μια μακρά περίοδος στασιμότητας και πολιτικής παράλυσης, με απλή και άψυχη εφαρμογή της ήκιστα λειτουργικής Συνθήκης της Νίκαιας.

Μια πραγματιστική πρόταση ήδη κυκλοφορεί για να διατηρηθεί κάποια δυναμική. Το τμήμα του Συντάγματος που προκάλεσε την μήνιν των αντινεοφιλελεύθερων ισχύει απαράλλαχτο και με την ισχύουσα Συνθήκη, άλλο τι νόμιζαν και έλεγαν. Ας εγκρίνουμε με νομοθετική απόφαση τον Χάρτη των Δικαιωμάτων, με μειωμένη βέβαια "συνταγματική" ισχύ, αλλά με καταρχήν νομική δεσμευτικότητα. Μπορούμε επίσης με πολιτική απόφαση να ορίσουμε "υπουργό Εξωτερικών" ακόμα και Οικονομικών, έστω και με δοτές και εύκολα ανακλητές αρμοδιότητες. Μπορούμε επίσης να θέσουμε επιτέλους σε ισχύ τη νομοθεσία για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα. Και, τέλος, μπορούμε να ελπίσουμε ότι αυτά τα κόμματα θα θελήσουν, μέσω π.χ. των Ευρωεκλογών και των σχετικών δεσμευτικών εξαγγελιών τους, να πολιτικοποιήσουν και κοινοβουλευτικοποιήσουν την ανάδειξη της ηγεσίας της Κομισιόν.

Αναβάλλονται, λόγω του "Όχι", για αργότερα(;) η γενίκευση των αρμοδιοτήτων και εξουσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (απαιτείται αναθεώρηση της Συνθήκης...), η δυνατότητα παρέμβασης των πολιτών με πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα, η μόνιμη προεδρία της Ε.Ε., η παρέμβαση των εθνικών Κοινοβουλίων στη διαδικασία των αποφάσεων και άλλα ενδιαφέροντα.

Ακρωτηριασμένη και ατελής η πρόταση, μπορεί ίσως να συντηρήσει τη δυναμική της ενοποίησης, ως προσωρινή λύση ανάγκης. Εκτός κι αν προχωρήσει πειστικά η πρόταση του Βελγικού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη συγκρότηση ενός "σκληρού πυρήνα" εντός της παρούσας ΕΕ με ενοποιημένη κοινωνική και φορολογική πολιτική. Αμήν και πότε! Και τότε, αν το θελήσει και η Αυγή, θα επανέλθουμε λεπτομερώς.

Θέμα

Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Σύνολο καταγραφών: 66

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι