Πλήττεται βάναυσα ο νομικός και πολιτικός μας πολιτισμός

Νίκος Τσούκαλης, Συνέντευξη στον Ανδρέα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, Αυγή της Κυριακής, 30/12/2007

Διανύουμε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει ανηλεή αλλά και ευεξήγητη επίθεση κατά των συνταγματικών και κοινωνικών κεκτημενων, υποστηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.

Ο νεοεκλεγείς βουλευτής σημειώνει ότι η διαφθορά και η σήψη έχουν καταστεί δομικά στοιχεία του πολιτικού συστήματος και των μηχανισμών του. Ο Ν. Τσούκαλης εκφράζει την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του Φ. Κουβέλη επισημαίνοντας τον κίνδυνο δημιουργίας πολλαπλών κέντρων σε περίπτωση που ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ δεν είναι βουλευτής.

* Κατά "παράδοση" στη δεύτερη τετραετία μιας κυβέρνησης παρουσιάζονται έντονα κρούσματα διαφθοράς και σήψης. Τα φαινόμενα αυτά εκτιμάτε ότι μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη φθορά στην κυβέρνηση;

Περίπου τρεις μήνες μετά τις εκλογές η σήψη και η διαφθορά έχουν καταστεί πλέον δομικά στοιχεία του πολιτικού συστήματος και των μηχανισμών του. Εχουν εμποτίσει κάθε πτυχή της κοινωνικής δραστηριότητας. Έχουν προσλάβει εγγενή χαρακτηριστικά αυτονόητων συμπεριφορών της καθημερινότητας.

Με την έννοια αυτή είναι λάθος να την ταυτίζουμε με τη λειτουργία και συμπεριφορά μιας κυβέρνησης ή ενός κόμματος. Πολύ δε περισσότερο με μια συγκεκριμένη θητεία ή κάποιων συγκυριών. Η γενικευμένη αυτή διάβρωση και η οιονεί αποδοχή της έχει ή τείνει να αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά θεσμικών πολιτικών και κοινωνικών οργάνων και φορέων. Πρώτοι που υφίστανται αυτή την αλλοίωση είναι οι φορείς που ασκούν εξουσία, από το ανώτερο έως το κατώτερο επίπεδο. Έτσι τα φαινόμενα αυτά είναι αμέσως ορατά και επηρεάζουν πρωτίστως την εκάστοτε κυβέρνηση.

Η συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσμα της κρίσης της σοσιαλδημοκρατίας

* Πού κατά τη γνώμη σας οφείλεται η συνεχής πτώση του ΠΑΣΟΚ; Θεωρείτε ότι υπάρχει ταύτιση σε μια σειρά μεγάλων ζητημάτων με την κυβέρνηση;

Οι τελευταίες κυβερνητικές θητείες του ΠΑΣΟΚ έχουν αποτυπωθεί ανεξίτηλα -όπως αποδεικνύεται στο υποσυνείδητο των πολιτών. Αξιολογούνται ενσυνείδητα ή ασυναίσθητα ως ο καθοριστικός παράγοντας συντηρητικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, απαξίωσης έως και ισοπέδωσης θεσμών και κοινωνικοπολιτικών αξιών και όρων, κυριαρχία του ατομικού και ιδιωτικού έναντι του συλλογικού και του δημόσιου, τη επικράτηση της αντίληψης του εύκολου πλουτισμού, τη σύγχυση έως πλήρη διαγραφή των ιδεολογικοπολιτικών διαχωριστικών γραμμών, την πλήρη σχεδόν επικάλυψη της πολιτικής από την τεχνοκρατική αυθεντία και την ουδέτερη διαχείριση.

Η συνεχής και ανεξήγητη για πολλούς εκλογική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ είναι σαφές αποτέλεσμα της γενικευμένης κρίσης της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και γενικότερα της αριστεράς.

* Έχουμε μια σειρά αποφάσεων για τις κάμερες, τις ανεξάρτητες αρχές, για τα δικαιώματα των συνδικαλιστών κ.ά. Πρόκειται για περιορισμό κεκτημένων; Τι σημαίνουν οι αποφάσεις αυτές;

Διανύουμε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει ανηλεή αλλά και ευεξήγητη επίθεση κατά των συνταγματικών και κοινωνικών κεκτημενων. Πλήττεται βάναυσα ο νομικός και πολιτικός πολιτισμός μας. Συνεργοί και συμπαραστάτες στην επίθεση αυτή έχουν επιστρατευθεί και ενταχθεί -δυστυχώς- μεθοδευμένα και απροκάλυπτα κορυφαίοι δικαστικοί και πολιτειακοί παράγοντες. Κορυφαίες περιπτώσεις η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργία των καμερών σε δημόσιους χώρους, τη διαχείριση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ποινικού χαρακτήρα, οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου για την άρση της συνδικαλιστικής προστασίας και την αποκατάσταση των συμβασιούχων. Αποφάσεις που είναι σαφώς ενταγμένες σε ένα γενικότερο σχέδιο ανατροπής βασικών κοινωνικών κατακτήσεων και κεντημένων αλλά και θεσμών κοινωνικού ελέγχου και πολιτικών αντίβαρων.

Χαρακτηριστική είναι η αιτιολογική βάση των ρυθμίσεων για τις κάμερες και τα προσωπικά δεδομένα όπως αυτή διατυπώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό κ. Χατζηγάκη. Τις επέβαλε σύμφωνα με τις πρωτοφανείς και ακρως επικίνδυνες απόψεις του οι απαιτήσεις της "κοινής γνώμης" και οι ανάγκες των "ΜΜΕ". Έτσι λοιπόν η αδηφάγος "κοινή γνώμη" και η σκανδαλοθηρία των "ΜΜΕ" προκαλούν πλέον στην Ελλάδα τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη προστασία των ανθρώπινων και ατομικών δικαιωμάτων. Η αποσάθρωση και απαξίωση των συνταγματικά κατοχυρωμένων θεσμών έχει πλέον καταστεί κυρίαρχη πολιτική επιδίωξη της κυβέρνησης. Χρησιμοποιεί απροκάλυπτα -ως αυτονόητη ανταπόδοση- τη διορισμένη από την ίδια ηγεσία του Αρείου Πάγου προκειμένου να επιβάλει ασφυκτικούς περιορισμούς στην εκδήλωση ακόμα και αυτών των στοιχειωδών κοινωνικών και συνταγματικών δεδομένων.

* Πρέπει να είναι και βουλευτής ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ; Φ. Κουβέλης ή Α. Τσίπρας;

Η διάζευξη σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραπέμπει σε επιλογές προσωπικών χαρακτηριστικών. Περικλείει -φαντάζομαι- πολιτικούς συμβολισμούς και οργανωτικές φυσιογνωμίες. Εξάλλου πολλοί σύντροφοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν πολύ καλές και τις δυο υποψηφιότητες.

Η απόφαση του σ. Αλαβάνου να μην θέσει υποψηφιότητα στο συνέδριο του ΣΥΝ είναι γεγονός ότι ανέτρεψε τη βάση όλων των αναλύσεων και εκτιμήσεών μας ανεξαρτήτως τάσεων και απόψεων. Αυτονόητες παραδοχές και δεδομένα μετατράπηκαν σε ζητούμενα και ενδεχόμενα. Η ευωχία και η αισιοδοξία για την προοπτική του κόμματος, που οδηγούσε στην αναπόφευκτη πολιτική συναίνεση και οργανωτική συμπόρευση, έδωσαν τη θέση τους στην αμηχανία και τον προβληματισμό. Η ρευστοποίηση του κόμματός μας στο αδιαμόρφωτο και στο θολό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει ως ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Στοιχειώδες ένστικτο αυτοσυντήρησης επέτασσε σε πολλούς από εμάς να υπερασπιστούμε το κοινό πολιτικό μας σπίτι και τις αντίστοιχες διαδρομές μας. Σε πρώτη φάση να αποτρέψουμε τη διαμόρφωση πολλαπλών κέντρων αναφορών και εξουσίας. Τη διατήρηση της πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας του ΣΥΝ ως βασικό προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε βιώσιμη και αποτελεσματική σύμπραξη της αριστεράς. Και στη συνέχεια να διαμορφώσουμε το συγκροτημένο και ενιαίο προγραμματικό λόγο της εναλλακτικής ριζοσπαστικής και οικολογικής πρότασης εξουσίας. Σε αυτή την πορεία πρέπει να πορευτούμε ενιαία και συγκροτημένα. Η εμφιλοχώρηση κάθε αμφιβολίας και επιφύλαξης - στοιχεία εγγενή στο κόμμα μας - είναι πιθανό να διαταράξει τις ευαίσθητες ισορροπίες.

Αυτή η πολιτική μας εκτίμηση καθόρισε τη συμπεριφορά ολόκληρης της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Γι αυτό και διατυπώσαμε τη συνεπή και υπεύθυνη πρόταση για επιλογή του προέδρου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Γιάννης Δραγασάκης ή εναλλακτικά Φώτης Κουβέλης. Σύντροφοι - εγγυητές στην ολοκλήρωση των πιο πάνω στόχων. Εκτιμούμε ότι ο αναπόφευκτος οργανωτικός δυϊσμός είναι επικίνδυνος σε αυτή τη φάση τόσο για το κόμμα όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος μας η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού

* Ο αυξημένος ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τον κάνει να επανεξετάσει το ζήτημα της συμμετοχής του σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;

Το ερώτημα - δίλημμα αδικεί τις πολιτικές μας αναλύσεις και εκτιμήσεις και προκαλεί εύλογες παρεξηγήσεις και συγχύσεις. Βασικός πολιτικός μας στόχος και επιδίωξη κατά τις πρόσφατες εκλογές ήταν η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Την πρόκληση ρηγματώσεων στο παρηκμασμένο και αποτελματωμένο πολιτικό σύστημα. Είναι προφανές ότι η επιδίωξή μας αυτή δεν αποσκοπεί σε κάποια καταστροφικά σύνδρομα τυφλής συμπεριφοράς. Μέσα από την ανατροπή, ρήξη και αποδιάρθρωση προσβλέπουμε στην αναδιάρθρωση, ανασύνθεση και ανασυγκρότηση των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Στην προοπτική επαναφοράς προς την αριστερά του κέντρου βάρους του πολιτικού συστήματος.

Στρατηγική μας επιδίωξη είναι η διαμόρφωση πολιτικοκοινωνικών συσχετισμών (πλειοψηφίας) με αυτή τη προγραμματική επιλογή. Πρόγραμμα της εναλλακτικής μας πρότασης και προοπτικής. Όταν αυτή θα υπάρξει, να είστε βέβαιος ότι θα την αναγνωρίσουμε αμέσως. Τότε το ξανασυζητάμε και με τις πολιτικές αλλά και κυρίως με τις κοινωνικές δυνάμεις. Οι τελευταίες είναι αυτές που θα επιβάλουν τις όποιες εξελίξεις και θα θέσουν τη σφραγίδα τους στις τότε εξελίξεις.

Τα καμένα της Αχαϊας

* Αναρωτιέμαι, κ. Τσούκαλη, τι συμβαίνει με τις πληγείσες περιοχές της Πελοποννήσου; Ξεκίνησαν οι αναδασώσεις;

Η αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα του καλοκαιριού είναι διαδικασία πολυδιάστατη, πολυεπίπεδη και απαιτεί μέθοδο, υπομονή και κυρίως πολιτική βούληση. Μέχρι τώρα έχουμε στη διάθεσή μας τη Μελέτη Ανασυγκρότησης που εκπονήθηκε από διεπιστημονική επιτροπή. Οποιαδήποτε, όμως μελέτη είναι ανεπαρκής εάν δεν συνοδεύεται, όπως προανέφερα, από την αντίστοιχη πολιτική βούληση και κυρίως από τη διασαφήνιση των πραγματικών παραμέτρων της ανασυγκρότησης αυτής. Το τρίπτυχο: Ποια ανάπτυξη, από ποιους και για ποιους και με ποια διαδικασία, εμπεριέχει σαφές πολιτικό περιεχόμενο. Και ως προς αυτό η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει λάβει σαφείς αποφάσεις. Αποφάσεις που οδηγούν στην επιλογή της ανάπτυξης, αυτής της φτηνής, άναρχης και εντατικής, των φορέων της, δηλαδή των αδιαφανών δημόσιων υπηρεσιών και των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών και τέλος των αποδεκτών της, δηλαδή αυτών των ξενοδοχειακών και άλλων κερδοσκοπικών ομίλων ανάπτυξης.

Οι αναδασώσεις συνιστούν έναν τομέα (βασικό βέβαια) της ανασυγκρότησης, αλλά πώς θα γίνουν με αποδυναμωμένες δασικές υπηρεσίες, χωρίς δασικούς χάρτες, επαρκή φυτώρια και ασφυκτικές πιέσεις από οικοδομικούς συνεταιρισμούς και άλλα ιδιοτελή συμφέροντα;

Θέμα

5ο ΣΥΝέδριο

Σύνολο καταγραφών: 45

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι