Εκτακτα!

Γιάννης Παρασκευόπουλος, Ελευθεροτυπία, 21/03/2009

Είπε ο Πολ Κρούγκμαν, νομπελίστας οικονομολόγος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, κομίζοντας γλαύκα στην ελληνική κυβέρνηση: αυξήστε τις δημόσιες δαπάνες, τονώστε την κατανάλωση αν θέλετε να αντιμετωπίσετε την κρίση. Μόνο που κατά πώς φαίνεται το πουλί της σοφίας έχει προ πολλού αποδημήσει από την αρχαία κατοικία του. Εχοντας αφήσει ακατοίκητο τον ιερό βράχο, μαζί και τα μυαλά των πολιτικών μας ιθυνόντων.

Εκτακτα μέτρα με τη μορφή έκτακτων εισφορών εξήγγειλε εκτάκτως η κυβέρνηση. Η όλη σύλληψη έχει ως εξής: παίρνουμε κάτι ψιλά από τους υψηλόμισθους, δίνουμε κάτι ψίχουλα στα κατώτατα εισοδήματα και καθηλώνουμε τους μισθούς του κύριου όγκου των δημοσίων υπαλλήλων. Με άλλα λόγια, τα παίρνουμε από τους λίγους που ούτως ή άλλως θα καταναλώσουν, δίνουμε ένα μέρος σε εκείνους που ούτως ή άλλως δεν τους φτάνουν να καταναλώσουν και αφήνουμε στη μοίρα του τον ισχυρότερο καταναλωτικό μοχλό της αγοράς. Το όλο ποσόν που πρόκειται να αναδιανεμηθεί ανέρχεται στο ιλιγγιώδες νούμερο των 250.000.000!

Εδώ έχουμε να κάνουμε με οικονομική κρίση δεκάδων δισεκατομμυρίων και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παίζει με κάτι εκατοντάδες εκατομμύρια. Η διαφορά στην τάξη μεγέθους απεικονίζει πιστά τη διαφορά μεταξύ της πραγματικότητας και της αξιοθρήνητης κυβερνητικής απόπειρας να την τιθασεύσει. Τόσοι υπερεγκέφαλοι σκέφτηκαν τόσο εντατικά για να παραγάγουν το κολοσσιαίο τίποτα. Και το διατυμπανίζουν από πάνω ως ουσιαστική πολιτική παρέμβαση, ικανή να εκτρέψει τον ρου των οικονομικών εξελίξεων. Σαν να πέφτει δηλαδή το σπίτι σου, να τρίζουν τα δοκάρια και εσύ να πασχίζεις να υποστυλώσεις την οικοδομή με οδοντογλυφίδες.

Αυξήστε την αγοραστική δύναμη, συμβουλεύει ο Κρούγκμαν (και η στοιχειώδης οικονομική λογική) -η κυβέρνηση δίνει μηδενικές αυξήσεις. Ενεργοποιήστε την αγορά, συστήνει ο Κρούγκμαν (και η στοιχειώδης οικονομική λογική) -η κυβέρνηση την αποστραγγίζει. Ενεργοποιήστε τις δημόσιες επενδύσεις, τονίζει ο Κρούγκμαν -την ίδια στιγμή η κυβέρνηση περιφέρει έντρομη το φόβητρο του Μάαστριχτ και ομνύει στους αποκαθηλωμένους πλέον θεούς της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Το ΑΕΠ της χώρας απειλείται με συρρίκνωση, η ύφεση χτυπάει την πόρτα και η κυβέρνηση έχει γαντζωθεί με νύχια και με δόντια από το διαβόητο έλλειμμα, μη τυχόν και το κατεβάσει μερικά δεκαδικά και διασωθούμε. Αφήστε που το έλλειμμα μετριέται ως ποσοστό του ΑΕΠ, οπότε λόγω επιβράδυνσης της οικονομίας μοιραία θα αυξηθεί. Απλή αριθμητική.

Η πλάκα είναι ότι, όπως διαβάζουμε στο «ΒΗΜΑ», Καραμανλής και Κρούγκμαν είχαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου και ότι μεταξύ των άλλων «οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι η επένδυση είναι σαφώς καλύτερη από την αποταμίευση, η οποία συνιστά αμυντική στάση, άρα τροχοπέδη στην προσπάθεια ανάκαμψης των οικονομιών». Πώς είπατε;

Είναι γεγονός ότι το κράτος στην Ελλάδα ανέκαθεν ήταν ο μέγας εργοδότης. Τα δε τελευταία χρόνια καταχρεωμένος, τους τελευταίους μήνες μάλιστα με πιστοληπτική ικανότητα πλησίον του ναδίρ. Λιγότερο κράτος ή παραγωγικότερο κράτος είναι άσκηση για δυνατούς λύτες και δίλημμα που δοκιμάζεται ιδιαιτέρως στις τρέχουσες συνθήκες. Το κακό είναι ότι στη χώρα μας δεν είχαμε ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι