Τα Ιμια, ο Ντεμιρέλ και το Ελσίνκι

Παύλος Τσίμας, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2019-12-14

Ήταν Ιανουάριος του 2006. Ηταν μέρες έξαρσης του φόβου για την γρίπη των πτηνών. Οι τουρκικές αρχές στην Αγκυρα είχαν επιβάλει αυστηρά μέτρα για τα κοτέτσια που πολλοί διατηρούσαν στις αυλές τους. Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, 82 ετών πια και απόμαχος της πολιτικής, ήταν αναστατωμένος γιατί η αστυνομία είχε περάσει από το σπίτι του και του είχε ζητήσει να θανατώσει τις κότες του. Είχε αυτήν την αγωνία να τον τρώει όταν τον συνάντησα στο σπίτι του, να μιλήσουμε για τα Ιμια, δέκα χρόνια μετά την κρίση που είχε ξεσπάσει όταν εκείνος ήταν πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μα είχε διάθεση να μιλήσει.

Ηταν μια μακρά και ενδιαφέρουσα αφήγηση. Μου διηγήθηκε πως, αργά εκείνη τη νύχτα τον είχε πάρει στο τηλέφωνο του σπιτιού του ο πρόεδρος Κλίντον. Δεν μου αποκάλυψε τι ακριβώς του είχε πει. Μα ό,τι του είχε πει, ήταν ικανό να τον κάνει να ντυθεί και να τρέξει στην έδρα του Γενικού Επιτελείου, να συγκεντρώσει τους αρχηγούς και να τους ζητήσει να μην επικοινωνούν πια με την πρωθυπουργό Τσιλέρ, αλλά μόνον με τον ίδιο, ο οποίος θα καθοδηγούσε την επιχείρηση αποκλιμάκωσης. Μου διηγήθηκε πώς, κατά την εκτίμησή του, η Τσιλέρ, υπηρεσιακή πρωθυπουργός που προσπαθούσε να σχηματίσει κυβερνητική συμμαχία, εκείνες τις ημέρες, εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία να ενισχύσει τις πολιτικές της μετοχές μέσα από μια «πατριωτική» περιπέτεια εναντίον της Ελλάδας και πώς ο ίδιος την οδήγησε στην έξοδο, δύο μήνες μετά τα Ιμια. Μου διηγήθηκε πώς, ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο του 1997, και με μεσολάβηση Χόλμπρουκ, συνάντησε τον Κ. Σημίτη, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, μια συνάντηση που - όπως εκείνος πίστευε - έδινε για πρώτη φορά μετά το 1975 (όταν ο ίδιος πάλι, ως πρωθυπουργός, είχε συναντήσει στη Βέρνη τον Κ. Καραμανλή) μιας ειρηνικής λύσης στην ελληνοτουρκική διαφορά στο Αιγαίο.

Το κλειδί ήταν η αλλαγή στάσης της Ελλάδας απέναντι στο τουρκικό αίτημα, εκκρεμές από τη δεκαετία του ʼ60, ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν θα ήμασταν πια εμείς που θα εμποδίζαμε το αίτημα αυτό. Αντίθετα, θα το υποστηρίζαμε. «Δεν θα επιτρέπω πια στους Ευρωπαίους να κρύβονται πίσω από τη δική μου πλάτη, να με χρησιμοποιούν για να αποκλείουν την Τουρκία από την Ευρώπη. Ας αναλάβουν εκείνοι την ευθύνη» - είχε δηλώσει ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος. Κάπως έτσι άνοιξε ο δρόμος για το Ελσίνκι, για εκείνη την ιστορική Σύνοδο Κορυφής, τέτοιες μέρες, πριν από είκοσι χρόνια, τον Δεκέμβριο του 1999. Η ελληνική διπλωματία επετύγχανε έναν απίστευτο διπλό άθλο. Η Κύπρος θα γινόταν δεκτή στην Ενωση, χωρίς να έχει λυθεί το Κυπριακό. Και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας προϋπέθετε την παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στο δικαστήριο της Χάγης.

Ανέτρεξα σʼ εκείνη τη συνάντηση με τον βετεράνο τούρκο πολιτικό και την αφήγησή του πολλές φορές αυτές τις ημέρες της νέας «λιβυκής» κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και από την αναδρομή αυτή προκύπτουν τρία, τουλάχιστον, προφανή ερωτήματα.

Ενα ερώτημα είναι: Αν μια κρίση τύπου των Ιμίων προκύψει ξανά, ποιος αμερικανός πρόεδρος θα καλέσει ποιον τούρκο πολιτικό ηγέτη για να μεσολαβήσει και να επιβάλει αποκλιμάκωση; Η απάντηση είναι, μάλλον, κανείς κανέναν. Οχι πως η έκβαση εκείνης της κρίσης ήταν καλή, επωφελής για την Ελλάδα. Μα θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη. Και είναι σαφές ότι για την αποτροπή του χειρότερου δεν μπορούμε να υπολογίζουμε σε παρέμβαση τρίτου.

Ενα δεύτερο ερώτημα είναι: Αν το ενεργό ενδιαφέρον της Τουρκίας τότε για το ευρωπαϊκό της μέλλον έδινε στην Ελλάδα ένα εργαλείο, ένα μηχανισμό ώστε να αντιμετωπίσει τις πιο επιθετικά αναθεωρητικές εκδοχές τουρκικής πολιτικής σε ένα ευρύτερο - και ευνοϊκότερο - πλαίσιο, να τις αποσπάσει από το αρνητικό διμερές περιβάλλον, τώρα που το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την Ευρώπη έχει εντελώς εξατμιστεί και της Ευρώπης για την Τουρκία έχει αλλάξει πίστα, τι εργαλεία έχει στα χέρια της η ελληνική διπλωματία; Το ερώτημα έχει πολλές φορές διατυπωθεί. Αλλά απάντηση δεν έχει ακόμη δοθεί.

Κι ένα τρίτο ερώτημα: Με όλη την ύστερη σοφία και με την πρόσφατη εμπειρία, ήταν σωστή η επιλογή της Ελλάδας, μετά το 2004, να εγκαταλείψει το Ελσίνκι, να παραιτηθεί από τις προβλέψεις του και να απαλλάξει την Τουρκία από την υποχρέωση να υποβάλει τις αξιώσεις της στην κρίση του διεθνούς δικαστηρίου; Το ερώτημα δεν έχει ιστορική μόνον αξία. Η απάντηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα τη δώσουμε καθαρά και με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, θα ήταν οδηγός για τη στρατηγική της Αθήνας σε αυτό το νέο, από πολλές απόψεις νέο, περιβάλλον.

Θέματα επικαιρότητας: Ελληνοτουρκικά

Να σοβαρευτούμε

Αλέξης Παπαχελάς, 2025-05-14

Τα μεγέθη και οι συμμετρίες έχουν αλλάξει στην περιοχή...

Περισσότερα

Ουσιαστικές δεσμεύσεις και ηθικές υποχρεώσεις

Αλέξης Παπαχελάς, 2025-02-02

Μας θύμωσε το γεγονός ότι η Γαλλία σκέπτεται σοβαρά να πουλήσει...

Περισσότερα
Σωτήρης Βαλντέν

Πού έχει δίκιο ο Αντώνης Σαμαράς

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-12-16

Ακούγοντας την τελευταία ομιλία του Αντώνη Σαμαρά (12/12),...

Περισσότερα
Σωτήρης Βαλντέν

Όχι στο ”πατριωτικό Μέτωπο”

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-12-01

Κάθε μέρα που περνά, τα «ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές...

Περισσότερα
Χρήστος Ροζάκης

Ανατρέχοντας στο παρελθόν των ελληνοτουρκικών

Χρήστος Ροζάκης, 2024-11-23

Οι ομάδες του «πατριωτικού μετώπου» έχουν οργιάσει με μια...

Περισσότερα
Σωτήρης Βαλντέν

Ελληνοτουρκικά: ο Μητσοτάκης, ο Σαμαράς και η αντιπολίτευση

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-10-29

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση και διάλογο...

Περισσότερα
Μαριλένα Κοππά

Κάποιες σκέψεις για τον ελληνοτουρκικό διάλογο

Μαριλένα Κοππά, 2024-10-26

Χρειάζεται αποφασιστικότητα, σχεδιασμός και εξαιρετικά...

Περισσότερα

Τα μίλια και η θάλασσα

Παύλος Τσίμας, 2024-10-19

Συμπληρώνονται, αυτές τις ημέρες, 51 χρόνια από τότε που...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Η Τουρκία, μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Παύλος Τσίμας, 2026-07-11

Η σκηνοθεσία ήταν, από κάθε άποψη, εντυπωσιακή. Ξεκίνησε...

Δεν υπάρχει εναλλακτική

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-07-10

Εάν οι ΗΠΑ μπορούσαν, θα είχαν ανατρέψει το ισλαμικό καθεστώς...

Θόδωρος Τσίκας

Οι συσχετισμοί μεταβάλλονται

Θόδωρος Τσίκας, 2026-07-09

Η σημαντικότερη εξέλιξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην...

Θόδωρος Μαργαρίτης

Για ποιο πολιτικό παράδειγμα;

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2026-07-09

Η υπόθεση με την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα γεγονός...

Πού είναι ο απολογισμός και ποια η αξιολόγηση;

Κώστας Χλωμούδης, 2026-07-08

Υπάρχουν πολιτικές που πετυχαίνουν και πολιτικές που αποτυγχάνουν....

Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τον κόσμο μόνη της

Joschka Fischer, 2026-07-08

Καθώς οι ΗΠΑ αποσύρονται από την Ευρώπη υπό τη δεύτερη κυβέρνηση...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Για την ατομική και συλλογική μας ευθύνη απέναντι στην κοινωνία

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-07-07

Προτείνω ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μην καταθέσει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο....

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Με τα λόγια του Καμύ

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-07-05

Kάθε γενιά, αναμφισβήτητα, θεωρεί τον εαυτό της προορισμένο...

Τέλος εποχής ...

Αγγέλα Καστρινάκη, 2026-07-04

Πάντα τέτοιες μέρες οι πανεπιστημιακοί παθαίναμε κρίση...

Γιώργος Χουλιαράκης

Τί σημαίνει προοδευτική οικονομική πολιτική;

Γιώργος Χουλιαράκης, 2026-06-28

Τι μπορεί ρεαλιστικά να επιτευχθεί σε εθνικό επίπεδο προκειμένου...

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρέπει να αφεθεί στις δυνάμεις της αγοράς

Θόδωρος Καρούνος, 2026-06-26

Η πρόσφατη συνέντευξη του επικεφαλής της Anthropic, αλλά και...

Θόδωρος Τσίκας

Τα «δώρα» του Τραμπ προς την Τουρκία και οι προκλήσεις για την ελληνική στρατηγική

Θόδωρος Τσίκας, 2026-06-25

Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για πιθανά...

×
×