Τα μίλια και η θάλασσα

Παύλος Τσίμας, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2024-10-19

Συμπληρώνονται, αυτές τις ημέρες, 51 χρόνια από τότε που άρχισε η ελληνοτουρκική διαμάχη για το Αιγαίο. Ξεκίνησε ως τουρκική αντίδραση σε μια αναγγελία του τότε δικτατορικού καθεστώτος ερευνών για υδρογονάνθρακες. Εξελίχθηκε σε μια συνολική αμφισβήτηση του status quo.

Σε λίγο συμπληρώνονται επίσης 30 χρόνια από τότε που τα 12 μίλια μπήκαν στην ζωή μας, ως μέρος- και μάλιστα «αιτία πολέμου»- της διένεξης με την Τουρκία, αλλά και ως πεδίο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Ξεκίνησε με την κύρωση από την Ελληνική Βουλή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, που δίνει σε κάθε κράτος «το δικαίωμα να καθορίσει το εύρος της χωρικής του θάλασσας», το οποίο εύρος «δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια». Και συνεχίζεται. Στο μεταξύ, τα ελληνικά χωρικά ύδατα παραμένουν στα 6 μίλια και οι υδρογονάνθρακες στον βυθό της θάλασσας παραμένουν ανεξερεύνητοι. Πάντως ανεκμετάλλευτοι.

Σύμφωνα με το δεύτερο άρθρο του νόμου (2321/95) που κύρωσε την Σύμβαση του ΟΗΕ, «η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει σε οποιονδήποτε χρόνο το εύρος της χωρικής θάλασσας μέχρι αποστάσεως 12 ν.μ.». Στα 30 αυτά χρόνια στην διακυβέρνηση της χώρας έχουν συμμετάσχει έξι διαφορετικά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ) υπό έξι διαφορετικούς εκλεγμένους πρωθυπουργούς (Σημίτης, Καραμανλής, Παπανδρέου, Σαμαράς, Τσίπρας, Μητσοτάκης). Κανείς τους δεν ενεργοποίησε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων. Το οποίο παραμένει αδιαμφισβήτητο και αναφαίρετο μεν, ανενεργό δε.

Η αποχή από την άσκηση ενός δικαιώματος, λένε οι νομικοί, δεν συνιστά παραίτηση από το δικαίωμα. Αλλά δεν είναι και δίχως συνέπειες η αποχή αυτή. Μία συνέπεια είναι ότι η Ελλάδα υφίσταται έτσι έναν εκούσιο περιορισμό της εθνικής της κυριαρχίας- μια συρρίκνωση όπως θα έλεγε ο Αντώνης Σαμαράς. Μια δεύτερη είναι ότι, όσο τα όρια της ελληνικής χωρικής θάλασσας παραμένουν απροσδιόριστα, ανάμεσα στα πραγματικά έξι μίλια και τα δυνητικά δώδεκα, είναι αδύνατον να γίνει χάραξη, με διαπραγμάτευση ή με απόφαση διεθνούς δικαστηρίου, των ορίων της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Η Ελλάδα, δηλαδή, υφίσταται, εκτός από τον περιορισμό της κυριαρχίας της, κι έναν αποκλεισμό της από την εκμετάλλευση του βυθού και της επιφάνειας μιας θαλάσσιας περιοχής, επί της οποίας έχει δικαιώματα.

Υπάρχει και μια τρίτη συνέπεια. Όσο η ρύθμιση των θαλάσσιων ζωνών αναβάλλεται, η ρύθμιση αυτή γίνεται όλο και δυσκολότερη. Αφ’ ενός γιατί με τον χρόνο η Τουρκία προσθέτει κάθε τόσο και νέες διεκδικήσεις που πρέπει να αποκρουστούν. Αφ’ ετέρου γιατί ριζώνει όλο και βαθύτερα στην συλλογική μας συνείδηση η πεποίθηση πως οτιδήποτε λιγότερο από την κατοχύρωση του Αιγαίου ως «ελληνική λίμνη» συνιστά εσχάτη προδοσία. Και το πιο χαρακτηριστικό σημάδι αυτής της πεποίθησης είναι ο τρόπος που το ζήτημα των δώδεκα μιλίων διατυπώνεται στον δημόσιο διάλογο. Εκείνο το «μέχρι δώδεκα μίλια» του ελληνικού νόμου ή το «δεν υπερβαίνει τα δώδεκα μίλια» της Σύμβασης έχει μεταλλαχθεί σε ένα «επέκταση στα δώδεκα μίλια». Ούτε συζήτηση για κάτι λιγότερο.

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα προσπάθησε, δύο τουλάχιστον φορές, να φέρει την διένεξη με την Τουρκία σε μια ειρηνική λύση, που θα της επέτρεπε να ασκήσει τα δικαιώματα της. Μία, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έπεισε τον Ντεμιρέλ να συμφωνήσει στην ειρηνική επίλυση των προβλημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες- «και όσον αφορά το θέμα της υφαλοκρηπίδος του Αιγαίου μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης». Αλλά η Τουρκία υπαναχώρησε. Η δεύτερη, όταν ο Κώστας Σημίτης υιοθέτησε την λεγόμενη «στρατηγική του Ελσίνκι», με την οποία η Ελλάδα έδινε πράσινο φως στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας υπό την προϋπόθεση της ειρηνικής επίλυσης της διένεξης- περιλαμβανομένης και της παραπομπή της στην Χάγη. Αυτή την φορά ήταν η Ελλάδα που προτίμησε να θάψει την ευκαιρία.

Από τότε έχουν περάσει μέρες έντασης και μέρες σχετικής ύφεσης, αλλά πραγματική ευκαιρία να ανοίξει δρόμος προς την λύση δεν υπήρξε ξανά. Και αρκεί να προβάλει στον ορίζοντα μια υποψία ευκαιρίας, αμφίβολης και επισφαλούς, όπως τώρα που περιμένουμε τον Φιντάν στην Αθήνα, για να ξυπνήσουν τα πατριωτικά ανακλαστικά και να σημάνουν οι καμπάνες για τον κίνδυνο «ξεπουλήματος απαράγραπτων εθνικών δικαίων».

Παράξενο: Με την στάση αυτή, εκείνοι που πιστεύουν, όπως λένε, περισσότερο στην πατρίδα, εμφανίζονται να πιστεύουν λιγότερο στις δυνατότητες και τις δυνάμεις της. Είναι βέβαιοι ότι είναι αδύνατον να προκύψει μια επωφελής για την Ελλάδα έκβαση από μια διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Η ήττα είναι σίγουρη. Παράξενο, επίσης: Προκειμένου να διατηρήσουμε ακέραιο το δικαίωμα στα δώδεκα μίλια, προτιμούμε να περιορίσουμε την πραγματική εθνική κυριαρχία στο μισό, στα 6 μίλια. Και προκειμένου να μπορούμε να ονειρευόμαστε μια ΑΟΖ που καλύπτει όλη τη θάλασσα, προτιμούμε να μην έχουμε καθόλου ΑΟΖ.

Επιμύθιο: Ένας παλαιός διπλωμάτης, αδιαμφισβήτητου πατριωτικού φρονήματος και με μεγάλη θητεία στο ελληνοτουρκικό μέτωπο έλεγε πως η διένεξή μας με την Τουρκία μπορεί να λυθεί με δύο τρόπος. Είτε με μία συντεταγμένη διαπραγμάτευση, που θα έχουμε βρει τον τρόπο, μέσω διεθνών συμμαχιών κυρίως, να επιβάλουμε σε έναν απρόθυμο γείτονα. Είτε με μία άτακτη διαπραγμάτευση στην οποία θα συρθούμε άκοντες μετά από κάποια κρίση, κάποιο θερμό επεισόδιο λίγων ωρών. Εκείνος έλεγε ότι πρέπει να επιδιώκουμε το πρώτο. Αλλά δεν κατάφερε να μας πείσει.

Θέματα επικαιρότητας: Ελληνοτουρκικά

Ουσιαστικές δεσμεύσεις και ηθικές υποχρεώσεις

Αλέξης Παπαχελάς, 2025-02-02

Μας θύμωσε το γεγονός ότι η Γαλλία σκέπτεται σοβαρά να πουλήσει...

Περισσότερα
Σωτήρης Βαλντέν

Πού έχει δίκιο ο Αντώνης Σαμαράς

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-12-16

Ακούγοντας την τελευταία ομιλία του Αντώνη Σαμαρά (12/12),...

Περισσότερα
Σωτήρης Βαλντέν

Όχι στο ”πατριωτικό Μέτωπο”

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-12-01

Κάθε μέρα που περνά, τα «ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές...

Περισσότερα
Χρήστος Ροζάκης

Ανατρέχοντας στο παρελθόν των ελληνοτουρκικών

Χρήστος Ροζάκης, 2024-11-23

Οι ομάδες του «πατριωτικού μετώπου» έχουν οργιάσει με μια...

Περισσότερα
Σωτήρης Βαλντέν

Ελληνοτουρκικά: ο Μητσοτάκης, ο Σαμαράς και η αντιπολίτευση

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-10-29

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση και διάλογο...

Περισσότερα
Μαριλένα Κοππά

Κάποιες σκέψεις για τον ελληνοτουρκικό διάλογο

Μαριλένα Κοππά, 2024-10-26

Χρειάζεται αποφασιστικότητα, σχεδιασμός και εξαιρετικά...

Περισσότερα

Τα μίλια και η θάλασσα

Παύλος Τσίμας, 2024-10-19

Συμπληρώνονται, αυτές τις ημέρες, 51 χρόνια από τότε που...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος

Πολύ λίγα και πολύ αργά κύριε Μητσοτάκη....

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-04-26

Οι εσπευσμένες ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη, για τη διάθεση...

Οι περιστάσεις

Τάσος Παππάς, 2025-04-22

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο ΜEGA...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι προοδευτικές δυνάμεις σε κοινό ψηφοδέλτιο

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2025-04-20

…Ας σκεφτούμε και την προοπτική για την πρόοδο της χώρας,...

Κώστας Καλλίτσης

Αδύναμη κυβέρνηση

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-19

Διάχυτη είναι η πεποίθηση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά....

Διαφάνεια Ποτέμκιν

Πάσχος Μανδραβέλης, 2025-04-10

Θεσμοί υπάρχουν», που θα ‘λεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου,...

Κατά φαντασίαν ιατρός

Παντελής Μπουκάλας, 2025-04-08

Πολλούς Απρίληδες πριν, το 1967, οι Ελληνες άκουγαν τον αρχιπραξικοπηματία...

Κώστας Ζαχαριάδης

Πρότυπο για τη συνεργασία το εγχείρημα του Δήμου της Αθήνας

Κώστας Ζαχαριάδης, 2025-04-08

Να επιλέξει ο κόσμος της παράταξης την ηγεσία του κόμματος...

Παναγιώτης Παναγιώτου

Συνεργασία ή πολιτική αυτοκτονία

Παναγιώτης Παναγιώτου, 2025-04-07

Η ΝΔ φθίνει πολιτικά και εκλογικά. Και η ισχυρή πρωθυπουργική...

Βασίλης Τραϊφόρος

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣ ΤΟ Die Linke στη Γερμανία

Βασίλης Τραϊφόρος, 2025-04-06

...Ναι η κριτική στην κυβέρνηση πρέπει να είναι οξεία και...

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην Τουρκία

Χρήστος Ροζάκης, 2025-04-06

Το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να διατηρηθεί...

Γιώργος Σταθάκης

Η «τελευταία ευκαιρία» για την προοδευτική αντιπολίτευση

Γιώργος Σταθάκης, 2025-04-03

...Η παραδοσιακή «πολυσυλλεκτικότητα» πέθανε μαζί με την...

Σωτήρης Βαλντέν

Πόσο νέα είναι η εθνική πυξίδα Τσίπρα;

Σωτήρης Βαλντέν, 2025-03-26

O Αλέξης Τσίπρας δημοσίευσε προ ημερών μακροσκελές κείμενο...

×
×