Πάπας Φραγκίσκος εγκύκλιος: Ο ρατσισμός είναι ιός που μεταλλάσσεται γρήγορα

, Flash 96,0, 05/10/2020

Ο Πάπας Φραγκίσκος, στην τρίτη του εγκύκλιο, έκτασης 70 σελίδων, απορρίπτει τον καπιταλισμό, τονίζοντας πως η ελεύθερη αγορά δεν μπορεί να δώσει λύσεις στις πιο δεινές ανάγκες της ανθρωπότητας. Η εγκύκλιος «Fratelli Tutti», όπως ονομάζεται, παρουσιάζει το όραμα του Πάπα για την εποχή μετά την πανδημία, ενώ εξηγεί για την ελεύθερη αγορά και τις πολιτικές της:

«Η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να επιλύσει κάθε πρόβλημα, όσο και αν μας ζητηθεί να πιστέψουμε αυτό το δόγμα νεοφιλελεύθερης πίστης», ενώ υπογράμμισε πως ο καπιταλισμός της ελεύθερης αγοράς ”αναπαράγεται” με τις θεωρίες του ”spillover” ή του ”trickle”, ως ο μοναδικός τρόπος επίλυσης των κοινωνικών ζητημάτων. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, αυτό δεν επιλύει την ανισότητα που επικρατεί, ούτε αποτρέπει τη δημιουργία νέων μορφών βίας που απειλούν την κοινωνία.

”Ας είμαστε ικανοί να αντιδράσουμε με νέο όραμα αδελφοσύνης και κοινωνικής φιλίας, η οποία δε μένει στις λέξεις”, δηλώνει ο Πάπας μέσω ανάρτησης στο Twitter.

Ο Πάπας, μέσω της εγκύκλιου, εξέφρασε το όραμά του για μια πιο κοινοτική κοινωνία, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και η διάδοση της χρήσης της ιδιωτικής ιδιοκτησίας, προσθέτοντας πως «Η χριστιανική παράδοση δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ το δικαίωμα στην ιδιωτική ιδιοκτησία ως απόλυτο ή απαραβίαστο, τονίζοντας τον κοινωνικό σκοπό όλων των μορφών ιδιωτικής ιδιοκτησίας».

Κοινωνικά ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, η θανατική ποινή, ο λαϊκισμός και η οικονομική αδικία, είναι θέματα που αναλύονται στην εγκύκλιο, ενώ ο Πάπας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και το ζήτημα του ρατσισμού, χαρακτηρίζοντάς τον ως «ιό που μεταλλάσσεται γρήγορα και αντί να εξαφανίζεται, κρύβεται και βρίσκεται σε αναμονή».

Ένα ακόμα κοινωνικό ζήτημα που ”άγγιξε” ο Πάπας, αφορά την δουλεία, για την οποία και αναρωτήθηκα γιατί απαιτείται τόσος χρόνος να καταδικαστεί κατηγορηματικά.

Σχόλια: 0

Πρόσθεσε σχόλιο

Παρακαλώ συμπλήρωσε όλα τα πεδία που σημειώνονται με αστερίσκο. Η ηλεκτρονική σου διεύθυνση (Email) δεν εμφανίζεται στην ιστοσελίδα. Απόφυγε την χρήση κεφαλαίων γραμμάτων - εκτός βέβαια από το πρώτο γράμμα ονόματος ή πρότασης.

* * * *

Γράψε μόνο καθαρό κείμενο (ελληνικό ή λατινικό αλφάβητο και αριθμούς, όχι σύμβολα ή κωδικούς του HTML). Αν εισάγεις σύμβολα, η αποστολή ακυρώνεται. Άφησε μια κενή σειρά μεταξύ των παραγράφων.

Για λόγους ασφαλείας, αντίγραψε τους αριθμούς της εικόνας στο αντίστοιχο πεδίο. Αν οι αριθμοί είναι δυσανάγνωστοι ή αν πέρασαν 20 λεπτά από τότε που άνοιξες την σελίδα, «κάνε κλικ εδώ για να τους αλλάξεις».

Το σχόλιό σου θα εμφανιστεί αφού πρώτα ελεγχθεί από την διαχείριση της ιστοσελίδας.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι