Φρένο στις εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σωκράτης Φάμελλος, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 16/10/2022

Την ύπαρξη νέας γενιάς υπερκερδών στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, μετά τη δήθεν κατάργηση της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής, παραδέχτηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τα νέα αυτά υπερκέρδη υπολογίζονται, μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο, άνω των 500 εκατ. ευρώ εφόσον 485 εκατ. ευρώ είναι τα υπολογισθέντα μόνο για τους οικιακούς και τους εμπορικούς καταναλωτές στη χαμηλή τάση, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη τα αγροτικά τιμολόγια, ο οδοφωτισμός, η μέση τάση, κλπ.

Τα 500 εκατ. ευρώ, και γενικά η νέα γενιά υπερκερδών μετά τον Αύγουστο που φαίνεται ότι συνεχίζονται και τον Οκτώβριο, έρχονται να προστεθούν στα 2,2 δισ. ευρώ των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022, όπως τα έχει υπολογίσει ο Τομέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτά είναι τα υπερκέρδη που ακόμη και τον Απρίλιο έψαχνε και δεν έβρισκε ο κος Σκρέκας, τα υπερκέρδη που μετά την πίεση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή το Μάρτιο αναγκάστηκε ο κος Μητσοτάκης να παραδεχτεί και να δεσμευτεί ότι θα φορολογήσει κατά 90%.

Από αυτά βέβαια, μέχρι σήμερα, δεν έχει φορολογηθεί και δεν έχει επιστραφεί ούτε ένα ευρώ στους καταναλωτές. Μάλιστα η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα δημοσιοποιήσει το ύψος των υπερκερδών της περιόδου Ιούλιος 2021 με Ιούνιος 2022 αλλά έφτασε στο σημείο να νομοθετήσει παραθυράκια για να τα μειώσει, με σκοπό να αποφύγει τη φορολόγηση στο 90%.

Ούτε ένα ευρώ δεν έχει επιστραφεί επιπλέον από τα υπερκέρδη στην προμήθεια φυσικού αερίου, όπου η κατά πλειοψηφία δημόσια ΔΕΠΑ Εμπορίας δεκαπλασίασε, εις βάρος των καταναλωτών, τα κέρδη της το 2021 σε σχέση με το 2020, ούτε ένα ευρώ δεν έχει φορολογηθεί και στα διυλιστήρια, όπου επίσης τα υπερκέρδη ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ μόνο για το α` εξάμηνο το 2022, σύμφωνα με τον τρόπο υπολογισμού υπερκερδών που δημοσιοποίησε η ΕΕ.

Δηλαδή, μετά από ένα και πλέον έτος ακραίας ακρίβειας στην ενέργεια, οι Έλληνες φορολογούμενοι και καταναλωτές χρηματοδοτούν το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και τα υπερκέρδη των παραγωγών και προμηθευτών, με πρωταγωνίστρια στις πρακτικές αισχροκέρδειας και αυθαιρεσίας έναντι των καταναλωτών τη ΔΕΗ!

Η «πρωτιά» της Ελλάδας στις χρεώσεις προμήθειας ρεύματος για τους οικιακούς και για τους μη οικιακούς καταναλωτές αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα οι ενεργειακές εταιρείες χρεώνουν και πληρώνονται το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για το α’ εξάμηνο του 2022. Και αυτό αποτελεί ένα ακόμη από τα «επιτεύγματα» της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Προς όφελος μόνο του καρτέλ ενέργειας και των γαλάζιων παιδιών που κάνουν πάρτι στη ΔΕΗ και στους ιδιωτικοποιημένους φορείς των ενεργειακών δικτύων.

Από τα παραπάνω προκύπτουν δύο βασικά ερωτήματα που ζητούν απάντηση.

Πρώτον, εάν η αισχροκέρδεια, τα υπερκέρδη και η ακραία ακρίβεια στην ενέργεια, στη πλάτη των νοικοκυριών και των παραγωγικών δυνάμεων της Ελλάδας, είναι αποτέλεσμα της ευρύτερης ενεργειακής κρίσης ή των επιλογών της κυβέρνησης, και δεύτερον, και σημαντικότερο, εάν υπάρχει εναλλακτική.

Οι απαντήσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ξεκάθαρες.

Οι εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατέστησαν την Ελλάδα ευάλωτη πολύ νωρίτερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα: οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019, η έναρξη λειτουργίας του νέου μοντέλου αγοράς και του χρηματιστηρίου ενέργειας τον Νοέμβριο του 2020 χωρίς ρύθμιση και έλεγχο, η αισχροκέρδεια των γαλάζιων παιδιών στη ΔΕΗ όπου χαρακτηριστικά, τον Απρίλιο του 2020, πουλούσε τέσσερις (4) φορές πάνω από τη χονδρεμπορική, η βίαιη απολιγνιτοποίηση και η ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών φορέων και δικτύων της Ελλάδας έγιναν πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα ήταν ήδη ακριβότερη στην Ευρώπη στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας, τον Αύγουστο του 2021, τον Νοέμβριο του 2021, τον Ιανουάριο του 2022, τον Φεβρουάριο του 2022. Η ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής εφαρμόστηκε επίσης από τη γαλάζια διοίκηση της ΔΕΗ τον Αύγουστο του 2021 πολύ πριν την εισβολή στην Ουκρανία και την κρίση καυσίμων που αυτή έφερε.

Τα 2,2 δισ. ευρώ υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο Ιούλιος 2021-Ιούλιος 2022 δεν οφείλονται στην εξωγενή κρίση. Ούτε η νέα γενιά υπερκερδών στην προμήθεια που μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο φτάνουν σχεδόν στα 500 εκατ. ευρώ.

Όλα τα παραπάνω ήταν επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη και όχι απλά λάθη ή αδυναμία διαχείρισης και στρατηγικής. Επιλογές εις βάρος των καταναλωτών και προς όφελος του καρτέλ ενέργειας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση εξυπηρέτησης των συμφερόντων και των αναγκών των καταναλωτών, με την εξασφάλιση πρόσβασης σε καθαρή ενέργεια σε προσιτές τιμές βρίσκεται και η εναλλακτική διέξοδος.

Με την ανάληψη της διακυβέρνησης της Ελλάδας από μία προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ένα πρόγραμμα ανατροπής και δικαιοσύνης παντού, που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προχωράμε άμεσα σε :

-φορολόγηση των υπερκερδών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (παραγωγή, προμήθεια), στην προμήθεια φυσικού αερίου και στα διυλιστήρια, σε συντελεστή 90% και όχι 33%, ειδικά όταν βιώνουμε τις σημερινές συνθήκες κρίσης

-θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους 5% στην παραγωγή ενέργειας, που σε συνθήκες κρίσης μπορεί να γίνει και μικρότερος.

-αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού, Target Model, προσανατολισμένη στην απεξάρτηση της τιμής ρεύματος από το φυσικό αέριο, με εργαλεία ρύθμισης όπως τα διμερή συμβόλαια και στοχεύοντας στην αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ αλλά και την αποθήκευση.

-μόνιμη προσθήκη στο μοντέλο της αγοράς εργαλείων που θα προλαμβάνουν την αισχροκέρδεια με έλεγχο χρονοσειρών προσφορών και πραγματικού κόστους και κέρδους, ex ante ex post της προημερήσιας της ημερήσιας και της εξισορρόπησης.

- δημόσιο έλεγχο στην αγορά ενέργειας και επανάκτηση της πλειοψηφίας της ΔΕΗ από το Δημόσιο, ώστε να λειτουργεί πάλι ως κοινωνικός και αναπτυξιακός βραχίονας της χώρας μας, όπως ήταν πάντοτε, και όχι ως μία οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση ενέργειας με μοναδικό σκοπό την κερδοσκοπία.

Χρειάζονται τέλος άμεσα μέτρα και πρόνοια για την ενεργειακή φτώχεια που αναμένεται να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις τον χειμώνα που μάς έρχεται και ειδικότερα για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Απαιτείται όμως και αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού την υφιστάμενη κρίση. Με τη δημιουργία ενός ταμείου «αλληλεγγύης» που θα τροφοδοτηθεί από ένα ευρωομόλογο που θα στηρίξει μέτρα για την άμεση αντιμετώπισης της ακρίβειας στην ενέργειας, ώστε να μη μείνει «χώρος» για λαϊκισμό και για φωνές που διχάζουν. Αλλά με έναν όρο. Ότι τα δημόσια και ευρωπαϊκά κονδύλια δεν θα χρηματοδοτήσουν αισχροκέρδεια και άδικα κέρδη. Το πάρτι τελείωσε.

Η ενεργειακή αγορά θα λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών, της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας και όχι προς όφελος του καρτέλ ενέργειας και των γαλάζιων χρυσοπληρωμένων παιδιών.​

Θέμα επικαιρότητας:
Ενέργεια

Σύνολο: 33 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι