Για τη χωροθέτηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής & της Εθνικής Βιβλιοθήκης στον χώρο του πρώην Ιπποδρόμου

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΦΙΛΙΝΗ

23/07/2009

Η Άννα Φιλίνη στην παρέμβασή της τάχθηκε υπέρ του έργου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής & της Εθνικής Βιβλιοθήκης στον χώρο του πρώην Ιπποδρόμου στο Φαληρικό Όρμο. Μεταξύ άλλων τόνισε:

"Κατά τη σημερινή συζήτηση στο 2ο θερινό Τμήμα της Βουλής υποστήριξα το Σχέδιο Νόμου για την Κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ελληνικού Δημοσίου, πιστεύοντας ότι η δημιουργία μίας σύγχρονης Εθνικής Βιβλιοθήκης και Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα είναι ένα σημαντικό έργο για τον πολιτισμό μας.

Είχα ήδη εκφρασθεί θετικά κατά την εισήγησή μου στο Σχέδιο Νόμου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ως υπεύθυνη της Κ.Ο. για θέματα ΥΠΕΧΩΔΕ, υποστηρίζοντας ότι η λύση της χωροθέτησης του έργου στην έκταση του πρώην Ιπποδρόμου στην περιοχή του Φαληρικού όρμου, με την παράλληλη υλοποίηση ενός υπερτοπικού πολιτιστικού πάρκου, είναι η καλύτερη δυνατή.

Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τελικά διαφώνησε και κατά πλειοψηφία αποφάσισε την καταψήφιση του σχεδίου νόμου με αποτέλεσμα σήμερα να γίνει διαφορετική εισήγηση. Εγώ δεν θα μπορούσα βεβαίως για λόγους συνείδησης να εισηγηθώ κάτι που δεν πιστεύω, έχοντας διαφορετική αντίληψη για τη βαρύτητα του πολιτισμού ως προς την πόλη, την χωροταξία και το περιβάλλον. Παρολαυτά θεώρησα ότι όφειλα να εκφράσω την άποψή μου ως υπεύθυνη βουλευτής, αλλά και ως αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης και μέλος του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΝ.

Συνεχίζω πάντα να παραμένω αισιόδοξη παρά τα ορισμένα αρνητικά που περιλαμβάνει η σύμβαση. Έχω την πεποίθηση ότι στο μέλλον οι Δήμοι του Φαληρικού όρμου και τα κινήματα πολιτών θα καταφέρουν να διώξουν τις ασύμβατες και οχλούσες παραθαλάσσιες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, κυρίως το γραμμικό κτίριο, οι οποίες σήμερα παραμένουν κενές και άχρηστες, απελευθερώνοντας το θαλάσσιο μέτωπο και την πρόσβαση σε αυτό.

Σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση προβλέπει κάθε χρόνο και λιγότερα κονδύλια από τον προϋπολογισμό για τον πολιτισμό, πιστεύω ότι το κυριότερο στοιχείο της παρούσας Σύμβασης Δωρεάς είναι ότι μπορεί να προσφέρει μια λύση στο έλλειμμα υποδομών πολιτισμού στον τόπο μας.

Επίσης είμαι αισιόδοξη ότι αυτό το κτίριο πολιτισμού θα μείνει εκεί για τις μέλλουσες γενιές, στην ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου και σε μια δικαιότερη κοινωνία. Χρειάζεται εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και στην αλήθεια της επιστήμης και της τέχνης."

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι