Ο ΣΥΝ χρειάζεται επειγόντως συσπείρωση, με σύνθεση απόψεων

Δημήτρης Παπαδημούλης, 27/08/2009

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Φλάς (Γ. Σταματόπουλος) για τις πολιτικές εξελίξεις, τόνισε μεταξύ άλλων:

Για τις εξελίξεις στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΝ χρειάζεται επειγόντως συσπείρωση, με σύνθεση απόψεων, προκειμένου να ανακοπεί μια επικίνδυνα αρνητική πορεία, να διορθωθούν λάθη που μας κόστισαν. Αν συμφωνήσουμε σ’ αυτή την ανάγκη, γιατί αυτό είναι το ουσιώδες, την διαδικασία θα την βρούμε. Το βασικό είναι να τερματιστεί μια αδιέξοδη σύγκρουση προσώπων και μηχανισμών, γιατί είναι συνταγή αποτυχίας. Αν αντίθετα συνεχιστεί, θα δημιουργήσει υπαρξιακά προβλήματα για το χώρο. Ο Α. Τσίπρας οφείλει να λειτουργήσει ενωτικά και συνθετικά ως πρόεδρος όλου του κόμματος. Ο Α. Αλαβάνος πρέπει να συμβάλλει και όχι να απαξιώνει το κόμμα του και τον διάδοχό του. Στο κάτω-κάτω της γραφής, σήμερα υλοποιούνται και δοκιμάζονται επιλογές για τις οποίες ο Αλέκος και ο Αλέξης είναι συνυπεύθυνοι και στα καλά και στα κακά.

- Το Συνέδριο μπορεί να συμβάλλει σ’ αυτή την περίπτωση;

Θα το συζητήσουμε στην ΚΠΕ. Κάθε οργανωτική επιλογή έχει συν και πλην. Επιτρέψτε μου να εκφράσω την άποψή μου στην ΚΠΕ. Η κατάσταση είναι εξόχως προβληματική, ανησυχητική, αλλά και αντιστρέψιμη υπό προϋποθέσεις. Κλειδί είναι η συσπείρωση, η ουσιαστική ενότητα του ΣΥΝ, που αποτελεί την μεγάλη δύναμη μέσα στο συμμαχικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ. Απαιτείται η δημιουργική σύνθεση των δύο βασικών ρευμάτων μέσα στο ΣΥΝ και η ανάκτηση μιας δημιουργικής συνεργασίας ανάμεσα στον Α. Αλαβάνο και τον Α. Τσίπρα.

- Πρέπει να ξανασυζητηθεί η συνύπαρξη των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ;

Ένας ισχυρός ενωμένος ΣΥΝ, που ξέρει τι θέλει, μπορεί να συμβάλλει στο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί μέσα στο συμμαχικό μας σχήμα, με μια συζήτηση όπου «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους». O Α. Αλαβάνος να λειτουργήσει με συνέπεια και συνέχεια αυτών που έκανε ο ίδιος πριν 1,5 χρόνο παραχωρώντας τη σκυτάλη της προεδρίας του κόμματος στον Α. Τσίπρα.

Ανήκω από τα 18 μου χρόνια στο ρεύμα της ανανεωτικής αριστεράς και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό. Αλλά πριν από όλα νοιώθω συνδημιουργός, συνιδιοκτήτης εξ αδιαιρέτου του ΣΥΝ που είναι το σπίτι μου και θέλω το σπίτι μου να πάει καλύτερα. Έχω την απαίτηση από τον Α. Αλαβάνο, ο οποίος δρομολόγησε κάποιες επιλογές πριν 1,5 χρόνο, να στηρίξει το σπίτι του και να μην το απαξιώνει.

Για τις πυρκαγιές

Οι πυρκαγιές επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά άθλιες πράξεις και παραλείψεις, όχι μόνο της σημερινής κυβέρνησης αλλά των προηγούμενων κυβερνήσεων για δεκαετίες. Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει δασολόγιο, δεν έχει δασικούς χάρτες, δεν έχει κτηματολόγιο. Χτίζονται με ευκολία βίλες στα δάση, ακόμη και στα καμμένα. Δεν γκρεμίζεται κανένα αυθαίρετο. Είμαστε η μόνη χώρα που έχει τόσο αδύναμο, ανεκπαίδευτο, κακά εξοπλισμένο μηχανισμό αντιπυρικό, δασοπροστασίας, καταστολής. Που έχει ανύπαρκτη πρόληψη.

Ξοδέψαμε από το Γ΄ ΚΠΣ (2000-2006) 7 φορές λιγότερα για αναδάσωση από την Πορτογαλία, 10 φορές λιγότερα από την Ισπανία, 11 φορές λιγότερα από την Ιταλία. Τα 89 εκ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης που δόθηκαν το 2008 για να στηριχθούν οι πυρόπληκτοι της Ηλείας και των ευρύτερων περιοχών, βρίσκονται αναξιοποίητα.

Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι μια δραστική αλλαγή πολιτικής. Γιατί μέχρι τώρα θρηνούμε για τα καμένα δάση και ιδιαίτερα στις περιαστικές περιοχές, γιατί τα δάση, το περιβάλλον, γίνονται αντικείμενο κερδοσκοπίας και οικονομικής και πολιτικής.

Για τα «ψηφαλάκια» και για τα φράγκα, καταστρέφονται τα δάση γύρω από την Αττική. Μετά από αυτή την παταγώδη αποτυχία, δεν μπορεί ο Καραμανλής να μας πει ότι φταίνε οι «ασύμμετρες απειλές», ο «στρατηγός άνεμος» και να μοιράζει τριχίλιαρα. Το έπαιξε αυτό το παιχνίδι το 2007 και οριακά του βγήκε. Τώρα δεν του βγαίνει. Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο το καλύτερο, γιατί έχει αποτύχει παταγωδώς, όχι μόνο στο τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και στο τομέα της οικονομικής πολιτικής.

Τον Αύγουστο του 2007 είχα αποκαλύψει απάντηση της Κομισιόν σε ερώτησή μου ότι από 33 εκ. ευρώ που ήταν «φρέσκο» χρήμα από το Ταμείο Συνοχής για δασική προστασία, δεν απορροφήθηκε ούτε ένα ευρώ. Προσθέστε ακόμη ότι διαθέτουμε πάρα πολλά λεφτά για πρόληψη και καταστολή χωρίς να πιάνουν τόπο. Νοικιάζουμε ελικόπτερα δασοπυρόσβεσης σε τιμές που θα μπορούσαμε να τα είχαμε αγορασμένα. Έχουμε συμβασιούχους δασοκομάντος, που όταν τους είδαν οι γάλλοι δασοκομάντος που ήλθαν εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι να βοηθήσουν στις πυρκαγιές της Πελοποννήσου, τρόμαξαν και είπαν ότι αυτοί είναι υποψήφιοι νεκροί λόγω του ελλιπούς εξοπλισμού τους.

Θέμα επικαιρότητας:
Μετά τις ευρωεκλογές 2009

Σύνολο: 123 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι