Δεν θα μετάσχουμε σε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή, Real News, Δημοσιευμένο: 2012-02-26

Όλα κ. Πρόεδρε δείχνουν πως την επομένη των εκλογών δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία και θα υπάρξουν διεργασίες για κυβέρνηση συνεργασίας με τα δυο μεγάλα κόμματα. Μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί ενδεδειγμένη εξέλιξη για τη χώρα;

- Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Άλλωστε, μαζί στήριξαν και σχημάτισαν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Μαζί δέχθηκαν και ψήφισαν τη δανειακή σύμβαση και τους εκτελεστικούς νόμους, με τους οποίους επιβάλλονται τα άνισα, δυσβάσταχτα και αναποτελεσματικά μέτρα. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να αποτελέσουν και την κοινή πολιτική τους βάση και συμφωνία και τη συνέχεια της παρουσίας τους σε συνεργατικό κυβερνητικό σχήμα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελέσει παραμονή της χώρας στο πλαίσιο μιας συντηρητικής και αδιέξοδης πολιτικής.

Η ΔΗΜΑΡ θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια τέτοια συγκυβέρνηση; Και υπό ποίες προϋποθέσεις;

- Είναι προφανές ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα μπορούσε να έχει συμμετοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση. Η δική μας προγραμματική θέση κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Στοχεύει στη θετική αναδιάταξη του χρέους και τη δημοσιονομική προσαρμογή με την κοινωνία όρθια και την οικονομία ζωντανή. Με δίκαιη κατανομή των βαρών της κρίσης και δημοσιονομική εξυγίανση, με ισοδύναμα διαφορετικά μέτρα, με πολιτικές αντιμετώπισης της ύφεσης και προώθησης ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου με εξωστρέφεια, με δημιουργική σχέση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με ενδογενή ανάπτυξη, με σεβασμό και προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Με ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Συμμαχία και Δημοκρατική Αριστερά αποτελούν το «κόμμα του Μνημονίου». Τι απαντάτε;

- Η Δημοκρατική Αριστερά καταψήφισε το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, τους εφαρμοστικούς νόμους, τη δανειακή σύμβαση και όλους τους εκτελεστικούς νόμους. Καταψηφίσαμε από τη σκοπιά της αποφυγής της χρεοκοπίας, με την επιλογή της υλοποίησης άλλων συγκεκριμένων πολιτικών που θα ανατρέπουν τη σημερινή άδικη κατανομή των βαρών προσαρμογής, θα συγκροτούν ένα ενιαίο πλέγμα αντιμετώπισης των παθογενειών, χωρίς αποδόμηση των δημόσιων δομών και του κοινωνικού κράτους. Διατυπώσαμε μια διαφορετική πολιτική πρόταση αντιμετώπισης της κρίσης, που, ενώ λαμβάνει υπόψη τους περιορισμούς και τους συσχετισμούς, δεν εγκλωβίζεται σ’ αυτούς.

Δεν προτείναμε βέβαια την αναχώρηση της χώρας από την Ευρώπη και την επιστροφή στη δραχμή, όπως προτείνουν αυτοί που στρεβλώνουν σκόπιμα την πολιτική μας για να μας επιτεθούν επειδή ανησυχούν από την παρουσία της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Δηλώσατε ότι η δανειακή σύμβαση δεσμεύει την οποιαδήποτε κυβέρνηση. Τι νόημα εν πολλοίς, τότε, έχει ποια κυβέρνηση θα είναι; Και μην πείτε περί επαναδιαπραγμάτευσης, αυτά τα έλεγε μέχρι προσφάτως και ο Α. Σαμαράς...

- Εκείνο που επανειλημμένα έχω πεί είναι ότι η δανειακή σύμβαση διαμορφώνει δεσμευτικό πλαίσιο για τη χώρα. Είπα και υποστηρίζω ταυτόχρονα ότι η αντιμετώπιση αυτού του δεσμευτικού πλαισίου μπορεί να γίνει με ισοδύναμα και αντίρροπα μέτρα και με αντισταθμίσεις που αποτελούν ρεαλιστικές και χρήσιμες διαφυγές από αυτή τη δέσμευση. Είπα, επίσης ταυτόχρονα, ότι θα υπάρξει δυνατότητα αναθεώρησης ρυθμίσεων της δανειακής σύμβασης, με το δεδομένο ότι η ίδια η εξελισσόμενη οικονομική πραγματικότητα, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, θα την καταστήσει αναγκαία και επιβεβλημένη. Ήδη, μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο ορθώνονται τέτοιες θέσεις, που διεκδικούν να αποκρούσουν τους υπάρχοντες συντηρητικούς πολιτικούς συσχετισμούς και να τους ανακαθορίσουν προς προοδευτική κατεύθυνση για την ουσιαστική δημοκρατική ενοποίηση της Ευρώπης.

Πάντως κ. Πρόεδρε, πώς είναι δυνατόν να αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεργαστείτε-υπό τις δικές σας προϋποθέσεις-με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και αρνείστε προεκλογική συνεργασία για μια ενωμένη Αριστερά;

- Σας μίλησα με σαφήνεια για τις «κυβερνήσεις συνεργασίας» και για το ΠΑΣΟΚ και για τη Ν.Δ. Ο κατακερματισμός των δυνάμεων της αριστεράς είναι υπαρκτό ζήτημα και αναμφισβήτητα πρέπει να αντιμετωπισθεί. Η αντιμετώπισή του, όμως, δεν μπορεί να γίνεται ερήμην ουσιαστικών και μεγάλων διαφορών, τόσο στο περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής, όσο και στο στρατηγικό στόχο. Δεν μπορεί να αποτελεί ως μόνο στοιχείο αντιμετώπισης του πολυκερματισμού της αριστεράς η αντιμνημονιακή στάση. Η απλουστευτική αντιμνημονιακή στάση δεν αποτελεί από μόνη της στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε «συνασπισμό εξουσίας της αριστεράς», με δεδομένες τις υπαρκτές και μεγάλες διαφορές και αντιθέσεις για το περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της πολυεπίπεδης κρίσης.

Υποστηρίζω τη συμπόρευση ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, ιδιαίτερα μέσα σε συνθήκες ρευστοποίησης της κοινωνίας και αποσύνθεσης του παλαιού κομματικού συστήματος. Η ανασύνθεση και η ανασυγκρότηση του ευρύτερου δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου είναι αναγκαία. Η μετακίνηση του ΠΑΣΟΚ σε θέσεις οικονομικού φιλελευθερισμού και η μετακίνηση άλλων δυνάμεων της αριστεράς σε παλαιοκομμουνιστικές και αντιευρωπαϊκές θέσεις διαμορφώνουν την ανάγκη ανασυγκρότησης του σοσιαλιστικού χώρου. Η Δημοκρατική Αριστερά απευθύνεται στους πολίτες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, στους πολίτες της ανανεωτικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες και τους καλεί σε συστράτευση για μια δημοκρατική αριστερά, φορέα πολιτικής συσπείρωσης έξω από το συντηρητικό νεοφιλελεύθερο περιβάλλον, τις πολιτικές του μνημονίου και τη ρητορική μιας αριστεράς που με ταχύτητα επιστρέφει στο παρελθόν.

Θεωρείτε την πρόταση του κ. Τσίπρα ειλικρινή ή θεωρείτε ότι εμπεριέχει προεκλογικές σκοπιμότητες;

- Ερμηνεύω την πρόταση. Δεν απευθύνεται στη Δημοκρατική Αριστερά, αλλά στην αγωνία ενός κόσμου της Αριστεράς που θέλει την ενότητά της. Αυτός όμως ο κόσμος γνωρίζει τις διαφορές και τις πολιτικές αντιθέσεις. Άλλωστε η «ειλικρίνεια» της πρότασης κρίνεται από το γεγονός ότι την ώρα που μας καλούν σε συνεργασία, την ίδια ώρα επιτίθενται στη Δημοκρατική Αριστερά.

Μήπως με τις συνεργασίες που κάνετε δίνετε δικαιώματα για διάφορες φήμες;

- Η Δημοκρατική Αριστερά υπερασπίζεται και φροντίζει τη διαφάνεια και τη σαφήνεια των επιλογών της. Δεν είμαστε «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» και δεν έχουμε βεβαίως και το «σύνδρομο του σκατζόχοιρου».

Εν ενεργεία βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ανεξαρτητοποιήθηκαν θα συμπεριλάβετε στα ψηφοδέλτιά σας;

- Ουδείς βουλευτής εν ενεργεία μας έχει κάνει πρόταση συνεργασίας και ουδείς εν ενεργεία βουλευτής θα είναι υποψήφιος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Θέματα επικαιρότητας: Οικονομική κρίση

Φίλιππος Σαχινίδης

Προοδευτικές προτάσεις για την οικονομία σε συνθήκες permcrisis

Φίλιππος Σαχινίδης, 2022-11-21

H λέξη της χρονιάς για το 2022 σύμφωνα με το λεξικό Collins είναι...

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η αδιέξοδη οικονομική πολιτική θα φέρει λουκέτα και ανεργία

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2021-02-02

Η πανδημία του Covid19 άλλαξε ριζικά τα δεδομένα παγκοσμίως...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Τι μαθαίνουμε από την τριπλή κρίση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2020-09-12

Λίγες ήταν ευτυχώς οι φορές που η μεταπολιτευτική Ελλάδα...

Περισσότερα

Εικόνα δύσβατης πορείας

Αντώνης Παπαγιαννίδης, 2020-06-25

Είναι αλήθεια πως στην Ελληνική πραγματικότητα συχνά υπάρχει...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Από τη χαμένη 10ετία, μην πάμε στη χαμένη γενιά

Κώστας Καλλίτσης, 2020-05-10

Η καταιγίδα έχει όνομα, λέγεται ανεργία. Και θα είναι σφοδρή....

Περισσότερα
Αντώνης Λιάκος

Πλοήγηση μέσω κρίσεων

Αντώνης Λιάκος, 2020-05-03

Η τωρινή κρίση της πανδημίας, και η οικονομική που σέρνει...

Περισσότερα

Μειώστε τους φόρους στους μισθωτούς

Αντώνης Καρακούσης, 2019-10-20

Η μακρόχρονη κρίση και το πλήθος των μέτρων, μνημονιακών...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Τα πρωτογενή πλεονάσματα πριν και τώρα

Κώστας Καλλίτσης, 2019-04-27

Το 2016 είχαμε δεσμευτεί να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Η άθραυστη αλυσίδα των «αντιποίνων»

Παντελής Μπουκάλας, 2024-04-16

Στην επαληθευμένη από αμερόληπτες πηγές Ιστορία, το δόγμα...

Θόδωρος Τσίκας

Ιράν-Ισραήλ: Γόητρο, προσχήματα και ισορροπίες

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-14

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς των φανατικών μουλάδων του...

Το δίλημμα της Τεχεράνης

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-08

H ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ένα άβολο...

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

Ξένια Κουναλάκη, 2024-04-04

Aπό την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα...

Η ατιμωρησία των ελίτ

Τάσος Παππάς, 2024-04-01

Αντιγράφω από τη στήλη «ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ» στις Νησίδες της «Εφημερίδας...

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Διονύσης Τεμπονέρας

Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης του κατώτατου μισθού

Διονύσης Τεμπονέρας, 2024-03-28

Ανακοινώνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου...

Κουράστηκαν να λιβανίζουν

Τάσος Παππάς, 2024-03-26

Οταν τα μέσα ενημέρωσης όλων των κατηγοριών είναι ιμάντες...

Κώστας Καλλίτσης

Η κυριαρχία της Ν.Δ

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-23

Κάτι, αλήθεια, συμβαίνει εδώ; Μια πρόχειρη απάντηση θα ήταν...

Μερικές σκέψεις για τον «νέο κύκλο» του ΣΥΡΙΖΑ

Θανάσης Καρτερός, 2024-03-17

Για να πούμε την αλήθεια, δεν είναι εύκολο να συνηθίσει...

Πανηγυρίζοντας επί των ερειπίων του ΕΣΥ

Παντελής Μπουκάλας, 2024-03-17

Σημείο πρώτο: Με τις λέξεις μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε:...

×
×