Επικοινωνία και συναίσθημα

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2014-11-15

Τη διαφορά ανάμεσα στο μυαλό και την καρδιά, δηλαδή τη λογική του νου και την ορμή του συναισθήματος, όλοι την ξέρουμε. Είναι όμως πολύ πιο δύσκολο να καθορίσουμε ποια έχει κατά περίσταση το πάνω χέρι, πώς συμπλέκονται και κυρίως πώς αυτές οι δύο αντίρροπες δυνάμεις διαμορφώνουν τις αντιδράσεις και γενικότερα τις απόψεις μας. Αλλά αν βάλουμε κατά μέρος την ατομική ψυχολογία, στην πολιτική τα πράγματα αποδεικνύονται σχετικώς απλά: τα κόμματα απευθύνονται στους ψηφοφόρους με ένα λόγο που συνδυάζει το επιχείρημα της ανάλυσης με την υποδαύλιση έντονων συναισθημάτων, τα οποία μας ωθούν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Για να μιλήσουμε συγκεκριμένα, όλα τα κόμματα, ή στη δική μας ειδική περίπτωση, αμφότερες οι παρατάξεις των «μνημονιακών» και «αντιμνημονιακών» καταγίνονται με αναλύσεις που υποτίθεται ότι απευθύνονται στην κριτική μας ικανότητα. Η οποία, ωστόσο, δεν έχει τον τελικό λόγο. Κι αυτό, διότι όχι μόνο επηρεάζεται από την καθαρά προσωπική κατάσταση του καθενός, αλλά πάνω απ’ όλα επειδή οι περισσότεροι δεν έχουμε τις απαιτούμενες γνώσεις περί οικονομίας για να σταθμίσουμε τις διαφορετικές ερμηνείες και να διαλέξουμε αποστασιοποιημένα και αντικειμενικά.

Αυτή την αδυναμία μας εκμεταλλεύεται το συναίσθημα. Το οποίο δεν προστίθεται απλώς στις γνώσεις μας αλλά γίνεται η οπτική γωνία που μας προδιαθέτει να διαβάσουμε κατά έναν συγκεκριμένο τρόπο τα όσα μας συμβαίνουν. Ή αλλιώς, το συναίσθημα είναι τα γυαλιά που χρησιμοποιούμε για να αποδώσουμε νόημα στα πράγματα. Ακόμα, ή μάλλον κυρίως, εκείνα που δεν καταλαβαίνουμε. Ετσι εξηγείται η τεράστια σημασία που αποδίδουν τα κόμματα στην επικοινωνιακή πολιτική, η οποία δεν περιορίζεται στην προβολή επιχειρημάτων από ειδικούς αλλά παράλληλα δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που μεταφράζει και αφομοιώνει τις ανεπεξέργαστες συναισθηματικές αντιδράσεις μας, διαμορφώνοντας μια γενικότερη πολιτική στάση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκ μέρους της κυβέρνησης η έμφαση στον φόβο για το τι θα συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές. Προλαβαίνοντας μια ενδεχόμενη παρανόηση, διευκρινίζω ότι δεν αποκλείεται το εν λόγω συναίσθημα να απορρέει από μια ψύχραιμη και ίσως ορθή ανάγνωση της πραγματικότητας. Από τη στιγμή όμως που γίνεται ο τρόπος νοηματοδότησης, ο φόβος αυτονομείται και λειτουργεί καταλυτικά. Οσοι έχουμε φοβίες –υπάρχει κανείς που να μην έχει;– διαθέτουμε τη σχετική εμπειρία. Δηλαδή, ακόμα κι αν ξέρουμε ότι παραλογιζόμαστε, δεν αλλάζει τίποτα.

Με αυτή την έννοια, τα λογικά επιχειρήματα δεν πείθουν τον φοβισμένο άνθρωπο, όπως δεν πείθει πότε κάποιον που με τη σκέψη και μόνο ότι θα πετάξει τον κόβει κρύος ιδρώτας το γεγονός ότι στατιστικά οι πτήσεις είναι το ασφαλέστερο είδος συγκοινωνίας. Δεν διαφωνεί· απλώς ο φόβος έχει παραλύσει τη λογική. Κατά συνέπεια δικαίως η αντιπολίτευση καταλογίζει στην κυβέρνηση μια εκφοβιστική ρητορική, η οποία, παρακάμπτοντας τις αναλύσεις που προάγουν την κριτική σκέψη, καταφεύγει στη δημιουργία του ισχυρού αυτού συναισθήματος που δεν επιτρέπει σε πολλούς να σκεφτούν.

Το πρόβλημα με την αντιπολίτευση είναι άλλο. Ενώ διαμαρτύρεται για την επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης που ρίχνει το βάρος στο ωμό συναίσθημα του φόβου, κάνει ακριβώς το ίδιο ποντάροντας σε ένα άλλο, εξίσου ισχυρό: την ελπίδα. Διότι αυτό που θέλουν οι απελπισμένοι να ακούσουν είναι ότι τα πάντα θα αλλάξουν προς το καλύτερο αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και σκίσει το Μνημόνιο, ενώ η πάγια άποψη της Αριστεράς ότι για τα σημερινά προβλήματα δεν φταίμε ποτέ εμείς, αλλά οι πλουτοκράτες και οι ξένοι –κάτι τέτοιο δεν τους λέει συνεχώς και με χίλιους τρόπους ο Αλέξης Τσίπρας;– απαλύνει τις όποιες ενοχές για τα ανέμελα φαγοπότια του πρόσφατου παρελθόντος.

Φυσικά και σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται πάντα για εσκεμμένη χειραγώγηση επειδή στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλοί που ειλικρινά πιστεύουν ότι οι υποσχέσεις θα τηρηθούν και ότι τα πράγματα είναι όντως απλά. Οπως και στις εφημερίδες, όμως, σημασία έχει ο τίτλος της πρώτης σελίδας και όχι τα επιμέρους σχόλια και οι αναλύσεις επειδή αυτός δίνει τον τόνο, αυτός είναι το αναγνωστικό κλειδί που νοηματοδοτεί τα πράγματα. Επιπλέον, οι ολοένα και πιο εμφανείς προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να τα «μαζέψει», στο όνομα του ρεαλισμού, δεν αποδεικνύουν πως η ηγεσία του αναγνωρίζει το χάσμα ανάμεσα στη δυσάρεστη πραγματικότητα και τις υποσχέσεις που απλόχερα μοίραζε για να πάρει τον κόσμο με το μέρος του;

Καλό θα ήταν λοιπόν να αναλογιστούμε ένα από τα ελαττώματα της δημοκρατίας, η οποία ωστόσο, κατά τη γνωστή ρήση, παραμένει το καλύτερο δυνατό πολίτευμα: όποτε τα κόμματα μιλούν για το ορθό ή το καλό, ο λόγος τους δεν εδράζεται σε έναν ορισμό του ορθού και του καλού, διατυπωμένου έτσι ώστε να δεχτεί τη βάσανο της κριτικής σκέψης, αλλά εκφέρεται με μόνο κριτήριο το αν φέρνει ή διώχνει κόσμο. Και το θύμα αυτής της ρητορικής είναι η λογική που παραβιάζεται κατάφωρα. Η Νέα Δημοκρατία κινδυνολογεί και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πουλάει ελπίδα για να αλιεύσει ψήφους, και ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι μας εκφοβίζει, ενώ κι αυτός το ᾽χει ρίξει στο ψάρεμα χρησιμοποιώντας διαφορετικά συναισθηματικά δίχτυα.

Θέματα επικαιρότητας: Ελληνικά Κόμματα

Ο καχεκτικός νέος δικομματισμός

Νίκος Μαραντζίδης, 2021-04-18

Οι εκλογές του 2019 ξανάβαλαν το κομματικό σύστημα σε ράγες...

Περισσότερα
Νίκος Μπίστης

Τίνος παιδιά είναι η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ;

Νίκος Μπίστης, 2020-07-13

Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του στα ΝΕΑ στις 5/7/2020 με τίτλο «Τίνος...

Περισσότερα

Ποιες είναι ειδήσεις και ποιες όχι;

Τάσος Παππάς, 2020-07-06

Στην παρούσα φάση δεν έχει καμιά σημασία ποιος είναι μπλεγμένος...

Περισσότερα
Στέργιος Καλπάκης

Εθνική συνεννόηση, όχι μονομερής συνεργασία με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ

Στέργιος Καλπάκης, 2018-10-21

...Διαφωνώ με τη λογική μετώπων που φέρουν το πρόθεμα “αντί”....

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και μετά εκλογές

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2018-10-21

H σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes με...

Περισσότερα
Νίκος Μπίστης

Περί πατριωτικού ΠΑΣΟΚ

Νίκος Μπίστης, 2018-02-05

Ή όπως αρέσει σε κάποιους «περί της κοινωνικής βάσης του...

Περισσότερα

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ δεν θα ψηφίσει ποτέ τον "ΥΠΟΥΡΓΟ της ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑΣ"

2016-10-29

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένει σταθερή στην θέση...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Η «Αυγή», η Νεοελληνική Ηθική και το Πνεύμα του ΣΥΡΙΖΑ

Γιώργος Σιακαντάρης, 2016-08-21

Η «Αυγή», πάλι δια της «γραφίδος» του Θανάση Καρτερού, αφού...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Το χαλί

Μιχάλης Μητσός, 2024-04-24

Aυτοί οι μπαγάσηδες οι δικαιωματιστές παντού έχουν διεισδύσει...

Σπύρος Δανέλλης

Ψηφαλάκια ή γνώση και ικανότητες;

Σπύρος Δανέλλης, 2024-04-24

Τον Φεβρουάριο του 2014, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση...

Θόδωρος Τσίκας

Οι «κόκκινες γραμμές» Ισραήλ-Ιράν

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-20

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χτυπήματα μεταξύ Ιράν και...

Η άθραυστη αλυσίδα των «αντιποίνων»

Παντελής Μπουκάλας, 2024-04-16

Στην επαληθευμένη από αμερόληπτες πηγές Ιστορία, το δόγμα...

Θόδωρος Τσίκας

Ιράν-Ισραήλ: Γόητρο, προσχήματα και ισορροπίες

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-14

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς των φανατικών μουλάδων του...

Το δίλημμα της Τεχεράνης

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-08

H ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ένα άβολο...

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

Ξένια Κουναλάκη, 2024-04-04

Aπό την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα...

Η ατιμωρησία των ελίτ

Τάσος Παππάς, 2024-04-01

Αντιγράφω από τη στήλη «ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ» στις Νησίδες της «Εφημερίδας...

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Διονύσης Τεμπονέρας

Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης του κατώτατου μισθού

Διονύσης Τεμπονέρας, 2024-03-28

Ανακοινώνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου...

×
×