Περί ρεαλισμού

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2016-10-23

Νομίζω ότι όλοι μας έχουμε αντιληφθεί μέσες άκρες ποια είναι η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης, δηλαδή η εικόνα που θέλει να έχουμε γι’ αυτήν. Τη συνοψίζω: ναι μεν τα φλογερά προεκλογικά λόγια μας αποδείχθηκαν αυταπάτες, αλλά, σε αντίθεση με τους προηγούμενους, δεν καταθέσαμε τα όπλα και το παλέψαμε όσο μπορούσαμε.

Ναι μεν αναγκαζόμαστε να εφαρμόσουμε μέτρα με τα οποία διαφωνούμε, αλλά τι να κάνουμε, δεν γίνεται αλλιώς. Αν επιμέναμε στις αρχικές υποσχέσεις, η χώρα θα βούλιαζε. Οταν λοιπόν μας κρίνετε, θα πρέπει να παραδεχθείτε ότι εμείς τουλάχιστον προσπαθήσαμε.

Αναμενόμενη η αντίδραση της αντιπολίτευσης. Δεν υπάρχει λόγος να επαναλάβω τα σε όλους μας γνωστά. Αρκεί να αναφέρω το αποστομωτικό επιχείρημα ή δεν ξέρατε τι σας περίμενε, άρα είσαστε άσχετοι, ή το ξέρατε και τάζατε λαγούς με πετραχήλια, άρα είσαστε ψεύτες.

Αν όμως το καλοσκεφτούμε, οι αντίπαλοι της κυβέρνησης καλούνται εκ των πραγμάτων να απαντήσουν στο εξής ερώτημα, το οποίο δεν φαίνονται διατεθειμένοι να θέσουν οι ίδιοι: Δεδομένου ότι η απόρριψη του λάθους γίνεται στο όνομα του ορθού, ποια θα ήταν η ενδεδειγμένη αντίδραση της Αριστεράς όταν αντιμετωπίζει έναν τόσο αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων;

Εκ πρώτης όψεως, δύο είναι οι επιλογές. Ή να διασώσει την αριστεροσύνη της επιμένοντας στην πολιτική τής ανατροπής και να σπάσει τα μούτρα της ή να υποταχθεί και συνεπώς να πάψει να υπάρχει ως Αριστερά.

Με άλλα λόγια, πολλοί από εκείνους που έχουν στήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στον τοίχο αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι στις μέρες μας η διαφοροποίηση Αριστεράς - Δεξιάς δεν υφίσταται πλέον, εφόσον το πρώτο σκέλος της θεωρείται εξ ορισμού άτοπο. Αυτό είπε πριν από μερικά χρόνια ο Φουκουγιάμα. Και λίγο αργότερα ήρθε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, περί της οποίας η αντιπολίτευση συστηματικά δεν ομιλεί, για να μας θυμίσει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Ισως μας μπερδεύει η ασάφεια της λέξης «ρεαλισμός». Κι αυτό επειδή μπορεί να σημαίνει δύο διαφορετικά πράγματα.

Σύμφωνα με τη μία εκδοχή, ρεαλιστής είναι εκείνος που αναγνωρίζει και λαμβάνει υπόψη του τον ισχύοντα συσχετισμό δυνάμεων. Σύμφωνα με την άλλη, ρεαλιστής είναι όποιος τον αποδέχεται.

Το πελώριο σφάλμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι δεν διάβασε σωστά την κατάσταση και πίστεψε ότι το σκηνικό θα άλλαζε αν ως κυβέρνηση τσαμπουκαλευόταν επαρκώς («εμείς τον ζουρνά και εκείνοι θα χορεύουν» και άλλα εξίσου γελοία που δεν πρότειναν συγκεκριμένες εφικτές λύσεις αλλά ικανοποιούσαν το μανιχαϊκό θυμικό μας).

Στην αντίπερα όχθη το ιδεολογικό τέχνασμα των φανατικά αντι-ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θεωρούν την αποδοχή του ισχύοντος ως μόνη δυνατή επιλογή. Οχι μόνο στη σημερινή ελληνική συγκυρία –εδώ κάποιο δίκιο το έχουν– αλλά γενικότερα.

Πρέπει να το πάρουμε απόφαση, λένε, ότι η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση είναι η απόλυτα ορθολογική επιλογή, ιδεολογικά και πολιτικά ουδέτερη, η οποία, κατά κάποιο αδιευκρίνιστο τρόπο, αντανακλά, ή καλύτερα ενσαρκώνει την αναλλοίωτη ουσία του κοινωνικού και του πολιτικού.

Αυτήν ακριβώς τη συμβουλή να υποταχθούμε στην επικρατούσα δόξα διαψεύδει η πρόσφατη ιστορία του νεοφιλελευθερισμού.

Οταν η Θάτσερ έγινε πρωθυπουργός, το μοντέλο της μικτής οικονομίας με ισχυρό δημόσιο τομέα και κοινωνικό κράτος δεν ήταν αίτημα αριστεριστών αλλά κάτι προφανώς ορθό, ακόμα και για τους περισσότερους μέσα στο συντηρητικό κόμμα. Αν ρεαλισμός σημαίνει αποδοχή του ισχύοντος, ποιος θα μιλούσε σήμερα για Θατσερισμό;

Το ότι οι αιρετικοί αναγκάζονται, στην αρχή τουλάχιστον, να αποδεχθούν καταστάσεις με τις οποίες διαφωνούν για να μπορέσουν σταδιακά να επιβάλουν τη νέα ορθοδοξία, δεν συνιστά υποκρισία υποχρεωτικά, αλλά πραγματικό ρεαλισμό.

Αν θέλουμε να ζούμε σε μια κοινωνία που δεν διαλέγει ανάμεσα στην απόλυτη ιδεολογική ομοιογένεια και το καθαρτήριο πυρ της επανάστασης, η σταδιακή αλλαγή που σημαίνει ότι θα κάνεις σήμερα πράγματα κόντρα στην ιδεολογία σου, διατηρώντας όμως την ελπίδα να μην τα κάνεις και στο μέλλον, δεν επιτρέπεται απλώς – επιβάλλεται. Μένει όμως να δούμε πώς ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε αυτή τη μετάβαση.

Δεν θα σταθώ στα προφανή λάθη τους. Δηλαδή στο άκρως επιθετικό, υπερφίαλο και μισαλλόδοξο πρόσωπο που έδειξαν αρχικά όταν ο αέρας φούσκωνε τα πανιά τους. Εννοώ τους χαρακτηρισμούς «γερμανοτσολιάδες» και «ταγματασφαλίτες» που από το ύψος του υποτιθέμενου ηθικού πλεονεκτήματος εκτόξευαν προς όσους τους έλεγαν τότε αυτά που σήμερα λένε οι ίδιοι.

Ούτε στον μανιχαϊσμό της εύκολης σκέψης: αντιστεκόμαστε σε οτιδήποτε προτείνουν οι πιστωτές, όχι επειδή το κρίνουμε κακό, αλλά μόνο και μόνο επειδή το προτείνουν.

Ευθύνονται και για άλλα, σοβαρότερα. Δεν ξέρω πόσο κόστισαν τα δίδακτρα για την ταχύρρυθμη εκπαίδευση του ΣΥΡΙΖΑ στη σχολή του ρεαλισμού. Ακόμα κι αν η αντιπολίτευση τα φουσκώνει, πρέπει να μιλάμε για πολλά δισεκατομμύρια, με τον λογαριασμό να πηγαίνει στον λαό, που όταν μιλάνε γι’ αυτόν κολλάει το στόμα τους. Ποιος φταίει;

Πάλι η διαπλοκή και οι ξένοι; Τέλος η στροφή προς τον ρεαλισμό εμπεριέχει μια σύγχυση που οφείλεται κι αυτή στην ασάφεια των λέξεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται τον κριτικό λόγο κατά του νεοφιλελευθερισμού που στο εξωτερικό αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση.

Ομως ο όρος «δημόσιο» έχει διαφορετική σημασία εντός και εκτός Ελλάδος. Εκεί αναφέρεται σε δημόσια αγαθά, π.χ. υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια, στα οποία το κράτος καλείται να εξασφαλίσει την πρόσβαση για όλους. Στα καθ’ ημάς μεταφράζεται σε σκανδαλώδη εύνοια προς όσους διορίζονται από τα κόμματα στον δημόσιο τομέα, ή καλύτερα προς εκείνους που τον λυμαίνονται για να αποκομίσουν ίδιον όφελος. Οπως και οι νεοφιλελεύθεροι, αλλά με άλλον, παρωχημένο τρόπο.

Μεγαλύτερη υπηρεσία στον νεοφιλευθερισμό δεν μπορώ να φανταστώ.

Θέματα επικαιρότητας: Νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Νίκος Μπίστης

Υπάρχουν δύο γραμμές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ;

Νίκος Μπίστης, 2018-03-26

Έρχεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης...

Περισσότερα
Νίκος Τσούκαλης

Ακυρώθηκε ο σχεδιασμός για δομικές αλλαγές

Νίκος Τσούκαλης, 2018-03-02

Ο ανασχηματισμός φέρει την σφραγίδα του απρόοπτου και του...

Περισσότερα
Γιάννης Παπαθεοδώρου

Κυνηγοί κεφαλών

Γιάννης Παπαθεοδώρου, 2018-02-26

«Εμείς είμαστε από άλλο υλικό, δεν τρομάζουμε», είπε ο πρωθυπουργός...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία σκιών για τους πολιτικούς αντιπάλους

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2018-02-18

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι έκδηλος: η δημιουργία σκιών,...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Καθυστερήσεις και άγνοια κινδύνου

Κώστας Καλλίτσης, 2018-02-17

Οι αυταπάτες είναι κακός σύμβουλος. Και η κυβέρνηση φέρεται...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Κυβέρνηση με διχασμένη προσωπικότητα

Κώστας Καλλίτσης, 2017-10-01

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται κέντρα τεχνολογίας, επαινεί...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Άλλαξαν όλα σε λίγες μέρες

Γιάννης Βούλγαρης, 2017-05-27

Μέσα σε μια εβδομάδα η ελληνική πολιτική κατάσταση άλλαξε...

Περισσότερα

Την πάτησε...

Νίκος Φιλιππίδης, 2017-05-24

«Μας κοροϊδέψατε. Μας βάλατε να ψηφίσουμε μέτρα και τώρα...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Το χαλί

Μιχάλης Μητσός, 2024-04-24

Aυτοί οι μπαγάσηδες οι δικαιωματιστές παντού έχουν διεισδύσει...

Σπύρος Δανέλλης

Ψηφαλάκια ή γνώση και ικανότητες;

Σπύρος Δανέλλης, 2024-04-24

Τον Φεβρουάριο του 2014, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση...

Θόδωρος Τσίκας

Οι «κόκκινες γραμμές» Ισραήλ-Ιράν

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-20

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χτυπήματα μεταξύ Ιράν και...

Η άθραυστη αλυσίδα των «αντιποίνων»

Παντελής Μπουκάλας, 2024-04-16

Στην επαληθευμένη από αμερόληπτες πηγές Ιστορία, το δόγμα...

Θόδωρος Τσίκας

Ιράν-Ισραήλ: Γόητρο, προσχήματα και ισορροπίες

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-14

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς των φανατικών μουλάδων του...

Το δίλημμα της Τεχεράνης

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-08

H ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ένα άβολο...

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

Ξένια Κουναλάκη, 2024-04-04

Aπό την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα...

Η ατιμωρησία των ελίτ

Τάσος Παππάς, 2024-04-01

Αντιγράφω από τη στήλη «ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ» στις Νησίδες της «Εφημερίδας...

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Διονύσης Τεμπονέρας

Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης του κατώτατου μισθού

Διονύσης Τεμπονέρας, 2024-03-28

Ανακοινώνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου...

×
×