Οι επιδημίες από την αρχαιότητα έως σήμερα επέβαλαν τον τρόπο οργάνωσης των κοινωνιών

Αντώνης Λιάκος, Συνέντευξη στην Κ.Μπαλή, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2020-03-22

liakos

...Είναι ενδιαφέρον να δούμε την ελληνική Ιστορία δυο αιώνων από την άποψη της διαχείρισης των πληθυσμών και της αντιμετώπισης των θανατηφόρων λοιμών: Χολέρα το 1928, πανώλη το 1837, ξανά χολέρα το 1854. Αντιμετωπίζονταν με πνεύμα μέτρων αποτροπής και καταστολής. Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί από το 1859 έως το 1908 επταπλασιάστηκαν, ωστόσο οι δαπάνες για την Υγεία είχαν μειωθεί σε απόλυτους αριθμούς. Χρειάστηκαν οι πόλεμοι, η προσφυγιά και οι επιδημίες για να αρχίσουν να μπαίνουν οι βάσεις ενός δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ενισχύσεις με δικαιοσύνη, όχι διανομή χωρίς κριτήρια

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2020-03-22

Κώστας Καλλίτσης
Κώστας Καλλίτσης
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρώτα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας ύψους 3,8 δισ. ευρώ και ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι το ύψος των μέτρων (προϋπολογισμός και κοινοτικά κονδύλια) θα κυμανθεί στα 10 δισ. (περίπου στο 6% του ΑΕΠ).

Ολοι στηρίζουν τις οικονομίες τους. Η Γερμανία με 600 δισ. ευρώ (18% ΑΕΠ), εκ των οποίων τα 550 μέσω της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας kfW, η Γαλλία με 345 δισ. ευρώ (15% ΑΕΠ), η Ιταλία άρχισε με 25 δισ. ευρώ και κρατικοποίηση της Alitalia, η Ισπανία με 200 δισ. (16% ΑΕΠ). Αλλά, βεβαίως, μιλάμε για χώρες με ισχυρότερη οικονομία και χωρίς τη δική μας υπερχρέωση – τόση δυστυχώς, ώστε ακόμη κι η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα (μετά την αρχική αφόρητη δειλία…) της ΕΚΤ, λίγο μόνο κατάφερε να ελαφρύνει την εξυπηρέτηση του χρέους μας, δυστυχώς. Το σημαντικότερο, ίσως, αυτήν την ώρα είναι πώς θα διαχειριστούμε το όποιο πακέτο στήριξης.

Όλοι μαζί και οι εργαζόμενοι... χώρια

Διονύσης Τεμπονέρας, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2020-03-22

temponerasdion

Αντί να σπάσει τον κουμπαρά των 35 δισ. και να ρίξει άπλετο χρήμα στην αγορά, όπως έκαναν ακόμα και φιλελεύθερες ηγεσίες στην Ευρώπη και την Αμερική, η κυβέρνηση Μητσοτάκη σκέπτεται με όρους συγκράτησης δαπανών. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις καταστρέφονται ολοκληρωτικά

Ο πρωθυπουργός, σε επαναλαμβανόμενα διαγγέλματά του τις τελευταίες ημέρες, μας κάλεσε να επιδείξουμε εθνική ενότητα και ομοψυχία μπροστά στις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω του κορωνοϊού. Όλοι μαζί, λοιπόν, αλλά οι εργαζόμενοι... χώρια.

Η πεπαλαιωμένη Ορθοδοξία μας

Νίκος Δήμου, Το Βήμα της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2020-03-22

Τι θα γίνει με την Εκκλησία μας;

Δύο χιλιάδες χρόνια πέρασαν από την παρουσία του ιδρυτή της (και δεν εννοώ τόσο τον Ιησού Χριστό όσο τον Απόστολο Παύλο) και παραμένει ακλόνητη, δογματική, παραδοσιακή και πεισματικά αντίθετη σε κάθε μεταρρύθμιση ή ανανέωση. Αλλες χριστιανικές Εκκλησίες είχαν τους ανανεωτές τους, υιοθέτησαν καινοτομίες, τροποποίησαν τα δόγματά τους, αφουγκράστηκαν τις αλλαγές στην ανθρώπινη κοινωνία. Επηρεάστηκαν από τις εκπληκτικές εξελίξεις στις επιστήμες και στην τεχνολογία που άλλαξαν ριζικά τη ζωή μας και προσπάθησαν να επωφεληθούν από αυτές.

Διαχωρίζεται η Εκκλησία από τη θρησκεία;

Γιώργος Σιακαντάρης, ΤΟ ΒΗΜΑ, Δημοσιευμένο: 2020-03-22

Γιώργος Σιακαντάρης
Γιώργος Σιακαντάρης
Πολλοί μέμφονται την ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία γιατί δεν πήρε θέση που να αποτρέπει τους πιστούς από τη Θεία Κοινωνία. Προ τριετίας η ίδια Εκκλησία αντιτάχθηκε με σφοδρότητα στη νομική κατοχύρωση του δικαιώματος των διεμφυλικών ατόμων να ορίζουν – χωρίς χειρουργική επέμβαση – το φύλο τους. Με τον ίδιο, ίσως και μεγαλύτερο, ζήλο η Καθολική Εκκλησία διαχρονικά αντιτίθεται σε ζητήματα όπως οι αμβλώσεις και η χρήση προφυλακτικών. Αναχρονισμοί;

Το ποτήρι μισογεμάτο;

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2020-03-21

Γιώργος Γιαννουλόπουλος
Γιώργος Γιαννουλόπουλος
Πριν από έναν αιώνα περίπου, το 1918, η πανδημία της περιβόητης ισπανικής γρίπης έστειλε στον άλλο κόσμο από είκοσι μέχρι εκατό εκατομμύρια ανθρώπους. Κανείς δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό. Κάπου λοιπόν διάβασα ότι σε μια πόλη της Ισπανίας, τη Θαμόρα, ο επίσκοπος εφάρμοσε το δικό του σχέδιο για να διαφυλάξει την υγεία του ποιμνίου του.

Κορωνοϊός, επιστήμη, αγορά και κράτος

Νίκος Μπίστης, www.thecaller.gr, Δημοσιευμένο: 2020-03-16

Νίκος Μπίστης
Νίκος Μπίστης

Είναι πολύ νωρίς για ακριβείς προβλέψεις αλλά φαίνεται ότι ο ιός θα αλλάξει πολλά πράγματα στην ζωή μας ακόμα και όταν θα έχει υποχωρήσει. Το Covid – 19 δεν τρομοκρατεί μόνο αλλά προσφέρεται και για περισυλλογή.

Ξαφνικά, φαινομενικά από το πουθενά, τα πάντα αλλάζουν και η ζωή του καθενός απειλείται. Περισσότερο του αδύναμου αλλά και ο ισχυρός ανακαλύπτει ότι δεν είναι θωρακισμένος, όσο τουλάχιστον νόμιζε. Βεβαιότητες καταρρέουν με πρώτη αυτή που επέβαλε μια ακραία εκδοχή της φιλελεύθερης ιδεολογίας, σύμφωνα με την οποία το φάρμακο για κάθε κρίση είναι η αυτορρύθμιση της αγοράς.

Ελλάς Ελλήνων εθνικοσοσιαλιστών;

Δημήτρης Ψαρράς, www.efsyn.gr, Δημοσιευμένο: 2020-03-16

Από τη μία η Ιερά Σύνοδος, που δεν έχει ακόμη αναθεωρήσει τη θέση της ότι πρέπει να συνεχιστούν εν μέσω πανδημίας η συγκέντρωση στις εκκλησίες και η μετάληψη με το ίδιο κουταλάκι, και από την άλλη οι επιτήδειοι «χριστέμποροι», που δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν τα θρησκευτικά αισθήματα μερίδας του πληθυσμού για να αποκομίσουν οι ίδιοι οφέλη και να εμφανιστούν ως «αγωνιστές της πίστης» ● Το παρακλάδι της Χρυσής Αυγής που έχει σκαρώσει ο Ιωάννης Λαγός με τους λοιπούς «ορθόδοξους» σατανολάτρες, η λεγόμενη Εθνική Λαϊκή Συνείδηση (ΕΛΑΣΥΝ), κάνει εκστρατεία για να πάνε μαζικά όλοι στις εκκλησίες, προκειμένου να αποδειχτεί η… αντίσταση του ελληνικού λαού.

Με αξιοσημείωτη καθυστέρηση συνεδριάζει σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προκειμένου, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «να ασχοληθεί με θέματα υγείας σχετιζόμενα με τις τελευταίες εξελίξεις της επιδημίας του νέου κορονοϊού (Covid-19)».

«Να μη γίνει η πανδημία αφορμή διεύρυνσης των παγκόσμιων ανισοτήτων στην Υγεία»

Ανδρέας Ξάνθος, Συνέντευξη στη Ν.Βεργου, www.efsyn.gr, Δημοσιευμένο: 2020-03-16

xanthos

Τώρα δεν είναι η ώρα να συζητάμε τα διαχρονικά προβλήματα και δυσλειτουργίες του ΕΣΥ. Είναι η ώρα να το εμπιστευτούμε, να το στηρίξουμε, να δώσουμε κουράγιο, δύναμη και ελπίδα στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλους τους εργαζόμενους των δημόσιων δομών.

Μέσα σε καθεστώς πανδημίας, ο Ανδρέας Ξανθός, τέως υπουργός Υγείας, ξεκαθαρίζει ότι θα όριζε και θα εμπιστευόταν την ίδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Σωτήρη Τσιόδρα, θα ακολουθούσε την ίδια γραμμή ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και αυστηρής τήρησης των μέτρων περιορισμού και θα επιδίωκε την αναδιανομή δημόσιων πόρων υπέρ του ΕΣΥ και την πληρέστερη κάλυψη των αναγκών του με μόνιμο προσωπικό.

Η εξίσωση

Μιχάλης Μητσός, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2020-03-16

Αυτό που έχει σημασία σε μια κρίση τόσο μεγάλης έκτασης είναι να εξασφαλιστούν τα βασικά για τον πληθυσμό: διατροφή, ενέργεια, τηλεφωνία, φάρμακα, περίθαλψη… και εφημερίδες. Εφημερίδες, σε ψηφιακή ή χάρτινη μορφή, που σας μεταφέρουν αυτά που συμβαίνουν και διευρύνουν τους ορίζοντές σας εν μέσω αυτού του αναγκαστικού εγκλεισμού».
×
×